Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Auktioner, mässor & evenemang » Arkiver fram till 2013-mars-20 » Går det att fynda på loppisar idag..?  

  Tråd Senaste användare Meddelanden Sidor Senaste meddelande
Arkivera tills 2012-juli-29Besökare29-7-12  14:05 
Arkivera tills 2012-augusti-3Kapten en3-8-12  22:14 
  ClosedClosed: Nya ämnes-trådar accepteras inte på denna sida        

Författare Meddelande
fyndlådan
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 5 augusti 2012 - 16.30:   

>>Målgan>>

Du har en stor poäng där, jag håller med dig visst är det bättre att köpa efter eget tycke o smak och för sitt eget samlande. Dock tror jag kanske att det finns en del samlare som finansierar sitt eget samlande med att kunna fynda billigt för att sedan kunna sälja med lite vinst och på det sättet finansiera egna inköp. Under dessa förutsättningar tror jag att det finns en hel del antik och samlarmänniskor som förblir "fyndjägare":-)
Ta några varv till
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 5 augusti 2012 - 17.53:   

Det är stor skillnad på loppisgods och antikviteter, men får att komma på det krävs det goda kunskaper.
Besökare
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 7 augusti 2012 - 9.46:   

Fyndlådan och Målgan, tack för bra synpunkter!
Jag tror att det helt enkelt behövs båda typer av samlare, de som samlar för samlandets eller intressets skull, och de som drivs av möjligheten att tjäna pengar. Som Fyndlådan påpekar, så är många samlare dessutom beroende av att då och då sälja några objekt för att kunna gå vidare med sitt samlande.

Väldigt få av oss har råd, lust eller plats att bara samla för all evighet, så jag måste säga att jag välkomnar "handlaransiktet" till mitt bord den dagen jag dyker upp någonstans för att minska mina "lager". Jag har då inget emot att han kanske går över gatan och sätter dubbelt så högt pris på en grej som han just har köpt av mig. Jag har ju i så fall fått vad jag har velat ha, både prismässigt och i form av ledigt utrymme för nya saker i stället för dem som jag har tröttnat på.

Om handlaransiktet sedan lyckas sälja samma sak för det dubbla jämfört med vad jag fick, så har han fått vad han ville ha, och kunden som köper av honom har bevisligen varit beredd att betala priset, så alla borde kunna vara nöjda. Får handlaransiktet inte i väg grejen så som han har tänkt sig, så är det hans problem, han gjorde ju en chansning på snabba pengar. Krisar det till, så kan han ju sälja saken för samma pris som han betalade, och då har en ny kund sin chans igen att fynda.
*
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 7 augusti 2012 - 11.35:   

Har du många barn att försörja Besökare? Då är det helt okej om du trissar priset.

Ärligt talat är det skillnad mellan jägare och samlare. En ärlig samlare har förstånd att förstå varför en unge säljare sina prylar.:-)
Besökare
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 7 augusti 2012 - 12.34:   

Vad menar du, asterisk? Av min kommentar kan man inte på något sätt läsa att jag skulle trissa priset. Tvärtom, jag unnar "handlaransiktet" att trissa priset på min bekostnad, om jag får för mig att avyttra något jag inte behöver eller har tröttnat på. Det är inte jag som trissar. Ditt svar var helt enkelt elakt och osakligt. Dessutom ska du lära dig att formulera kompletta, begripliga meningar. "En ärlig samlare har förstånd att förstå varför en unge säljare sina prylar" är ren rappakalja. Tur att det finns andra här som har lite vettigare stil då jag tycker att den här tråden är intressant.
Kort och gott
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 7 augusti 2012 - 12.53:   

Begripliga meningar är det lag på det?.
Här kommer en isåfall: Du är inte klok!
MASSE
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 8 augusti 2012 - 11.05:   

SÅ HÄR ÄR DET: DEN SOM KAN MEST VINNER !
KAN JAG HJÄLPA ATT DEN SOM SÄLJER SILVERSKEDAR INTE ORKAR BRY SIG OM ATT TA REDA PÅ VAD DET ÄR MAN SÄLJER ? MED EN ENKEL GOOGLING SÅ KAN MAN SJÄLV TA REDA PÅ SAKERS VÄRDE OCH EV. HISTORIA. VILL MAN INTE DET ELLER INTE ORKAR BRY SIG UTAN HELLRE SÄLJER DYRGRIPEN FÖR EN FEMMA FÅR MAN SKYLLA SIG SJÄLV. SJÄLV HAR JAG UNDER 25 ÅR FÅTT LÄRA MIG SAKERS VÄRDE GENOM INTRESSE SAMT AV EGNA MISSTAG VID FÖRSÄLJNINGAR. DÄRFÖR HAR JAG INGA PROBLEM MED ATT KÖPA EN BOK FÖR EN FEMMA SOM JAG SEDAN SÅLT FÖR 3500.
gaphals
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 8 augusti 2012 - 11.56:   

Varför skriker du?
Om silverskeden är stämplad i spanien, portugal, grekland, ungern, österike bland många andra länder så hjälper ingen googling i världen om man inte har ganska bra förkunskaper och vet var man ska leta, och det har inte genomsnittsäljaren. Okunskap är inte det samma som lathet.
fyndlådan
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 8 augusti 2012 - 13.19:   

Toppen, men en debatt kring detta:-)

Jag tycker att om en säljare vill avyttra en silversked för en femma och han blir nöjd med det, är väl det ok! Vill köparen av silverskeden sedan sälja den vidare för 500kr och får den såld är väl det också ok. Det är väl lite upp till var och än hur man vill göra med sina prylar. Sedan kan man ju tycka att något är skräp och något är svindyrt och det har jag gjort många gånger. Men så är väl livet lite i allmänhet, allt kan inte passa mig och jag kan inte styra över allting det är bara att gilla läget ibland. Jag har ju faktiskt ett eget val att bestämma om jag vill åka på en mässa jag inte gillar...
.
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 8 augusti 2012 - 23.09:   

Ja, du har faktiskt ett eget val och kan bestämma själv. Men du kan inte styra över allting, så är det.
ona pertutto
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 10 augusti 2012 - 14.52:   

Att köpa så billigt som möjligt och sälja så dyrt som möjligt är ju hela näringens utgångspunkt men det funkar inte längre för ingen köper så dyrt som möjligt.Saker går bara runt mellan handlarna och priset höjs för varje mellanhand,hur kul är det när föremålen är igenkända och stendöda mässa efter mässa.Men marknaden krymper och föremålen blir färre och man undrar vad allt har tagit vägen(till utlandet med stor hjälp av handlarna)och nu ser dom konsekvenserna av deras handlingar bara för ett kortsiktigt tänkande och en liten tjänad slant precis som våra politiker.
Besökare
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 10 augusti 2012 - 21.46:   

Jag såg att "Pesonen" och "Ona pertutto" berör en väsentlig del av fyndproblematiken, nämligen att det säljs och har sålts väldigt mycket till utlandet. Jag tog upp detta i ett inlägg i tråden om Antikmarknaden i Askersund, men det är ju allmängiltigt för loppisar och antikmarknader. Sverige dräneras på antikviteter och bättre bruksföremål, och det fylls inte på med motsvarande mängd från andra länder, i alla fall inte sådana grejer som går hem hos svenskarna. Smaktraditionen är helt olika.

Det är förstås lätt att anklaga handlarna, och visst, de är naturligtvis delskyldiga, men om jag skulle vara tvungen att försörja mig på att sälja antikviteter och andrahandsgrejer, så vet jag inte hur jag skulle kunna vara bättre. Faktum är att svenska kunder är antingen för få, för snåla eller för fattiga. Många köper hellre IKEA-skräp än svenska kvalitetsprylar i gott skick. De har också blivit mentalt störda av Antikrundans framfart genom åren, och fått en helt oeralistisk utgånspunkt att ett fynd är en grej som man köper för en tia, men som är värd tiotusen kronor, och att det är det som är vitsen med att gå på loppisar, inte att hitta bra och/eller annorlunda grejer för humana priser. Så vad göra, handlarna säljer till dem som köper och betalar ett hyfsat pris, även om det på sikt innebär att deras egen källa sinar. Till sist kan ingen fynda, varken handlarna eller kunderna.
Anton_88
Medlem
Användarnamn: Anton_88

Meddelande nummer: 1
Registrerat: 6-2012
Skickat söndag den 16 september 2012 - 23.49:   

För mig är det ganska självklart man ska aldrig ljuga eller försöka lura någon. Fast samtidigt har man ingen skyldighet att tala om hela sanningen.
Dom gånger jag har gjort ett ekonomiskt fynd på loppis typ en silversked för en femma så köper jag den med gott samvete. Sedan finns det undantag tycker jag ex att man köper av en vuxen och inte utnyttjar att det är barn som säljer.
Men varje person som säljer har upplysningsplikt om det man säljer och har rätt att sälja till det priset dom vill. Man får ju jobba för sin egen kunskap också och ha ett stort intresse.
Om någon undrar så är jag handlare driver ett företag med att sälja grejer har en butik samt säljer på nätet, jag gör detta för att tjäna pengar samtidigt som jag har ett stort brinnande intresse.