Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Auktioner, mässor & evenemang » Bra Auktion MOTALA  

  Tråd Senaste användare Meddelanden Sidor Senaste meddelande
Arkivera tills 2015-januari-9Tigern9-1-15  0:03 
Arkivera tills 2015-januari-10Greener10-1-15  19:59 
  ClosedClosed: Nya ämnes-trådar accepteras inte på denna sida        

Författare Meddelande
Ennas
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 10 januari 2015 - 22.50:   

Låter som en och annan "snålis" hittat hit till AP (som inte kostar något heller).
Tigern
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 11 januari 2015 - 8.43:   

Greener kanske skulle observera att rubriken för detta forum är "antikprat".
Var man billigast och lämpligast kan köpa naggat porslin, det bästas bokval, lådor med spik, gamla färgpytsar etc. är av föga intresse för de flesta deltagare på ett sådant forum, eller?
Även allt tjugokronorsgods som med litet tur kan säljas för det dubbla på loppis kan upplevas som litet för pinsamt att behöva diskuteras...
Jag ger dig ett par år Greener och sedan kommer du att ha mycket svårt att hitta någon sådan auktion som du nu påstår existerar....
Greener
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 11 januari 2015 - 12.12:   

Jag förstår inte vad Tigern menar? Skulle Affes utbud vara så pass mycket bättre? Då kan jag bara rekomenderara hen att åka runt och kolla utbudet hos andra auktionsfirmor. Och gärna utanför Motala. Jag är medveten om att vi talar om antikviteter och visst finns det ju många saker som kanske inte passar in i det facket, på många andra auktioner, men så är ju fallet även hos Affe. Om det är mig Ennas åsyftar så är det ok att jag kallas för snålis. Iaf om ett av kraven är att man inte vill överbetala för alldagliga ting. Har ingen önskan att fylla hemmet med sådant.

Mvh
Greener
fyller
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 11 januari 2015 - 16.48:   

Vad fyller du hemmet med om du vill ha toppen saker för ett par tior Vart åker man för att hitta dessa fynd.
Tigern
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 11 januari 2015 - 17.26:   

Jag har full koll på utbudet och tillvägagångssättet hos de flesta i dag existerande auktionsfirmor i och omkring Motala i synnerhet, men även i Sveriges andra kanter.
Jag var även med på tiden då buden startade på 1 kr och folk gnällde över att de inte fick bjuda femtio öre.
Du kanske inte har märkt att marknaden är rörlig, och att auktionsfirmorna klumpar ihop sig i olika konstellationer, medan skuttarna med klubbauktioner dör ut.
Naturligtvis kan du hitta en amatörauktion som enbart är annonserad på anslagstavlan på ICA och i någon gratistidning där någon förening eller dödsbodelägare själv står för arrangemanget. Jag pratar om auktionsfirmor och jag menar att det är helt omöjligt att få lönsamhet i den typen av varor som inte genast genererar en hundring eller mer. Jag vet att de förekommer, men hur länge till? Jag besöker även dem, men inte för att köpa 20 kr:s rop. Min erfarenhet är att det som är "halvbra" i sortimentet hos en renommerad auktionsbyrå ligger som ett toppobjekt hos "skutten" och blir därför dyrare där än hos den förstnämnde. Varför? Jag skulle tro att halva auktionspubliken har spetsat in sig på just denna...Därför blir jag också oftare lottlös på en sådan auktion.
I övrigt kan jag visst hålla med om att det var inget speciellt med just denna auktion. Skaplig nivå på Silvret, men annars ganska ordinära saker som ändå med facit var värda att startas på hundringen.
Det är ju ändå frivilligt att delta på en auktion om man följer de regler som satts...

Tillvägagångssättet kan också ändras utefter förutsättningarna. Ett annat auktionsföretag har regler för sina nätauktioner (Lägsta bud 300)medan det på en gårdsauktion som hålls av samma firma kan få förekomma 20-kr:s bud.
Som jag sa förut så har auktionsfirman gjort ett åtagande även till säljaren och jag kan tänka mig at det lilla som blev osålt får inlämnaren välja att ta tillbaka eller att det lämnas till någon välgörenhetsloppis. (Från förra auktionen har jag förresten hittat en sådan pryl på loppis)

En annan reflektion över just denna auktion var väl att det var en hel del "handlargods" med åtföljande prislappar. Något som är väldigt vanligt vid denna årstid då handlarna vill byta ut sitt sortiment av osålda mässobjekt mot något som passar bättre till nästa säsong. Ett oskick bara att låta prislapparna sitta kvar och det blir ganska lätt att pejla in en sådan figur som MJÖLBY som först gör reklam för auktionen här och sedan medverkar rent fysiskt till att prisnivån blir godtagbar ???? :-)
Greener
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 12 januari 2015 - 0.24:   

Tack för en bra beskrivning Tigern. Att jag sedan inte till 100% håller med dig om att det ofta blir dyrare på andra auktionsfirmor är väl kanske inte förvånande. Men samtidigt så beror det ju givitvis på vad man vill köpa. Det blir väl så ibland att flera personer är intresserade av samma saker (lustigt annars), men långt ifrån alla gånger blir de överbetalda. En tanke kan väl vara att vissa handlare, som anser sig finare, inte nedlåter sig att gå på sådana auktioner, som riktar sig mera till "vanligt folk" öppet. Lite roligt att det ofta är samma som smet omkring luskandes i oupppackade kartonger nedhukade och väldigt tysta på himelstalund, riktigt tidigt, förr när det gick att handla där.
Jag tänker absolut inte tala om vart jag själv brukar handla. Varför?
Om framtiden kan jag inte sia och det finns många som försökt. Ibland med framgång och ibland inte. Jag har ju sett att många mindre "skutt" auktionsfirmor gått dåligt och försvunnigt, och det är nog få som saknar dem, men jag tror att de som nu finns kvar överlever. Och även om de är "större och finare" så är det ju ingen garanti för överlevnad. Det har vi ju sett och fått lära oss. Vi får väl se vem som får rätt.
Och huruvida jag bara köper 20kr-gods eller ej är väl ovidkommande. Det jag försöker att förklara är ju att om man sätter regler som ger intryck av och kan tolkas så att det endast förekommer "kvalitetsvaror", så bör ju utbudet även överensstämma och KLART avvika från de andra "skutt" auktionsfirmorna.
Sedan kanske man kan ha åsikt om vad som gör en auktionsfirma. För min del räcker det med en registrerad firma med auktioner som huvudsyssla. Om arrangörerna ev. även har andra sidoinkomster bryr jag mig inte om. Huvudsaken för mig är att auktionen sköts bra och seriöst och varorna håller en kvalite som man kan förvänta sig, enligt deras marknadsföring.

Mvh
Greener
Tigern
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 12 januari 2015 - 1.19:   

Du kan ge dig på att handlarna (inklusive de "finare") Har koll på även den auktion du besöker. Kanske inte personligen, men genom något mobiltelefonburet ombud eller lämnade anbud eller inköp gjorda långt före visning etc. etc. :-(

Sidoinkomster av typen: Loppis i angränsande utrymmen eller liknande brukar endast påverka affärerna negativt och ett visst kundnummer blir gärna litet överbelastat. Möjligen skulle en städfirma kunna vara något som 20-kr:s folket skulle kunna acceptera.

De flesta kartongdykarna ser du aldrig på auktion.
"Tvi vale för att bli den som är högstbjudande". :-)
Helgeson
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 14 januari 2015 - 9.45:   

Har inte Affe sådan sidoförsäljning inom
familjen ????
Ärdet
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 14 januari 2015 - 14.43:   

Menar du Alf Eks auktioner i Motala?
maajlis
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 15 januari 2015 - 19.58:   

Ja handla ringen finns där och lägsta bud 100 kr och ingen reklamations rätt, utan köpes i befintligt skick.Dom bästa varorna hamnar i Norrköping hos Bukowskis market.
Tigern
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 16 januari 2015 - 2.50:   

Jag vill klargöra att jag inte har framhållit just denna auktionsfirma som ett föredöme på alla områden. (Och om det finns någon verksamhet vid sidan av så har den gått mig förbi.)
Det jag i främsta hand har diskuterat är det eventuella behov av firmor som låter köparen sätta ribban och på så sätt försvåra en lönsamhet i rörelsen.
Till detta kanske kan tillfogas det där spöket "ringen" som inte det minsta kan påverka det pris jag är beredd att betala.
"ringar" bildas för att hålla priserna nere (på själva auktionen) och är möjligen till förtret för inlämnare av gods och för auktionsfirman som förlorar provision, men alla tycks tro att de trissar priserna.
Vad menar maajlis med att det bästa varorna hamnar i Norrköping? Är det inte i så fall inlämnaren som är litet selektiv och lämnar varorna litet här och där beroende på vad hen tror om utfallet? Kanske t.o.m. en och annan fyndlåda hamnar på en skutt-auktion med 20kr;s budgivning?
Jag har hört talas om att Lauritz har någon sorts reklamationsrätt, men aldrig om någon som utnyttjat den. Annars tror jag det blir svårt att hitta någon auktionsfirma där man kan trissa upp en vara och sedan säga att man ångrat sig......
Danneson
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 16 januari 2015 - 17.26:   

Lauritz är ett föredöme när det gäller ångerrätt,
gäller samma regler här som i Danmark.
Toppen auktionsföretag med stark expansion
här
Plejer
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 29 januari 2015 - 0.03:   

Lauritz är okända i Danmark, de prånglar ut falska antikviteter, diameter, möbler.
Google rekommenderas.
Lejonet
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 31 januari 2015 - 18.34:   

Konstigt att de är okända i Danmark när dom är ökända på annat håll.