Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Allmänt antikt » Arkiver fram till 2010-december-13 » Kunskap om antikviteter...var kommer intresse och kunskap ifrån  

  Tråd Senaste användare Meddelanden Sidor Senaste meddelande
Arkivera tills 2009-maj-09Laura9-5-09  1:13 
Arkivera tills 2010-februari-8Britta8-2-10  20:36 
Arkivera tills 2010-februari-11:-)11-2-10  6:30 
Arkivera tills 2010-februari-21fc21-2-10  23:26 
  ClosedClosed: Nya ämnes-trådar accepteras inte på denna sida        

Författare Meddelande
jhyu
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 22 februari 2010 - 0.14:   

Jag menar helt enkelt att det man är intresserad av lär man sig en del om per automatik. Det är väl inget konstigt med det. Och självklart får man väl då också en uppfattning om åldern på det man intresserar sig för
:-)
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 22 februari 2010 - 10.38:   

Eftersom utvecklingen ligger mer på teknik, nya material, monteringsteknik etc. så är det också förhållandet mellan människan och prylen förändrat.
Nu som förr är det egna hemmet är den privata zonen som man anser sig ha rätt att bestämma över själv hur man vill ha det. Vilka är då de starka som kan påverka oss i valen och besluten? Ja, inte är det antikhandlarna.:-)
Herr Observatör
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 23 februari 2010 - 0.40:   

Till :-) som har en viss poäng.
Det vore kul att höra lite mer djupgående hur du tänker..

Antikhandlarna i dag är mer eller mindre, ursäkta uttrycket, mesar.
Handlarna har förlorat blicken för skönheten för att istället fokusera på maximal vinst och procentuell utdelning per objekt.
Många handlare hänger inte med i utvecklingen framåt, hur trender styrs eller hur en intressant antikaffär ska se ut.
De affärer som lyckas med att följa människornas intressen är de butiker som överlever denna hårda bransch.

Idag kan man inte sätta in föremål och hoppas på att varorna säljer sig själv. Konsumenten är smartare än än förr, mer medveten tack vare /på grund av den moderna teknologin.

De gamla handlarna lägger ner sina butiker eftersom lönsamheten inte är tillräckligt bra om man jämför guldåldern då tex. byråer som då kostade 25.000 :- idag är värda knappt 4000:-

Att antikhandlarna förlorat status är ett faktum men inte försent att ändra på. Fler inspirerande antikaffärer vore underbart!
Aldous Huxley
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 23 februari 2010 - 1.52:   

Herr Observatör har i sin tur en poäng, men glömmer bort att diskussionsforumen i Sverige bidragit till ökad medvetenhet om sakers historia och värde, samt gjort människor aktivt engagerade.
Detta faktum, i kombination med nätauktioner, gör att antikhandlaren på gatan blir utkonkurrerad - på grund av prissättning och antikverat urval i butiken.

Jag vet och ni behöver inte tala om det - "antikverat urval" är ett träffande uttryck. :-O
Regina
Medlem
Användarnamn: Regina

Meddelande nummer: 2147
Registrerat: 8-2009
Skickat tisdag den 23 februari 2010 - 8.32:   

Herr Obsevatör, de är inte antikhandlare, de är krämare, vars enda intresse är att samla pengar på hög.
Vivi
Medlem
Användarnamn: Vivi

Meddelande nummer: 73
Registrerat: 1-2010
Skickat tisdag den 23 februari 2010 - 9.01:   

Varför skall en antikhandlare ha mer kunskap om varan än en ICA-föreståndare med gammal köttfärs? det som gäller är ju att sälja sin vara till hungriga köpare. En bra sås reder sig själv och en fin vara säljer sig själv :-)
Herr Observatör
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 23 februari 2010 - 11.27:   

Vivi: En antikhandlare behöver absolut inte ha mer kunskap än att kunna sälja en vara - MEN - En vara säljer inte sig själv.
En antikhandlares roll är att föra fram ett budskap, framföra ett tycke och säga; Denna är bra!
Antikhandlarna är konservativa tänkare, de flesta kör på precis på samma sätt som förr. Den moderna antikhandlaren finns knappt att finna i en fysisk butik på stan, den moderna antikhandlaren har flyttat ut på internet!
Här krockar det gamla sättet att tänka och det nya sättet att framföra budskap.

En kund i en antikaffär kan inspireras genom att se föremål i en butik, känna ett inredningssyfte, tänka.. gå hem och fundera.. den passar här.. Framförallt SE ett föremål. Veta att det existerar ett sådant föremål.
Genom internet så får man en bildlig upplevelse, ge ett snabbt omdöme fin eller ful. En antikhandlare kan aldrig förmedla en helhet eller sin passion genom en virtuell butik på internet.

På ett sätt är antikvitetshandlarens roll att ha ett mål och ett ideal att vilja uppnå, en idé, ett koncept och ett tänkande som sträcker sig bortom att kränga tradera föremål för en extra inkomst.

Och så länge de etablerade antikaffärerna ignorerar att antikbranschen mår dåligt så kommer också mässorna att stagnera och det nya friska blodet inte rusa. Debatt!
:-)
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 23 februari 2010 - 20.26:   

Det är just det människors attityder till föremål berättar in hel del om livsmönster. Man ska också vara medveten om att livsmönster påverkas av externa händelser som förändrar attityder och det kan hända över dag eller ett längre perspektiv. Som att säga att vitt vin ska drickas ur ett glas med fot…fast det går lika bra i en temugg. När man köper n sak är dt minnet som bestämmer man minns det där ställt där prylen fanns med positivt eller negativt. I vart fall vill man från början vara vän med föremålet innan man tar hem det.
Därför är kunskapen om olika personlighet i olika livsmiljöer otroligt värdefull i antikbranschen. Mer kunskap är A och O.:-)
Regina
Medlem
Användarnamn: Regina

Meddelande nummer: 2384
Registrerat: 8-2009
Skickat torsdag den 18 mars 2010 - 0.01:   

Mitt intresse kom från ovan. En dag var jag bara intresserad. Tror att jag har Göteborg att tacka för det. Köpte nämligen en stor kolteckning där för 800 kr. Det visade sig vara en känd konstnär och jag sålde den på auktion och tjänade drygt 1,5 millioner på den. Då blev jag intresserad. Eftersom jag är en troende kapitalist så bekräftade detta bara kapitalismens förtjänster. Jag har aldrig haft någon anledning att ångra mig.
Alwaysinmymind
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 18 mars 2010 - 0.29:   

Regis - en gång - tror det var 97 eller 98 eller..? - köpte du en tavla på Emmaus Götgatan. Den var ca 30x40 cm stor, utan ram. Stilen var modernistisk, någonting mellan halmstadsgruppen och Jovinge - ungefär.
Remember?
Jag missade tavlan med femton sekunder.
Vem var konstnären.
:-)
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 18 mars 2010 - 6.51:   

Själv är jag optimist njuter gärna av konst att förvära ett mycket bra konstverk kostar mig ingenting, jag sittr bara stilla och kikar och om jag upptäcker något då har det inträffat ett mirakel som kan vara värd sin vikt i guld och det har jag råd med.:-)
Regina
Medlem
Användarnamn: Regina

Meddelande nummer: 2393
Registrerat: 8-2009
Skickat fredag den 19 mars 2010 - 9.02:   

Jag är ledsen, kan inte påminna mig något om detta. Visst har jag varit inne på Emmaus på Götgaten vid några tillfällen fast där är jag inte ofta. Jag har tänkt efter så det knakar men jag tror aldrig jag har köpt någon målning där.
Sopan
Medlem
Användarnamn: Sopan

Meddelande nummer: 3489
Registrerat: 8-2009
Skickat fredag den 19 mars 2010 - 9.23:   

Inga undanflykter nu Reggie, "komihåg" kräver ju bara en sak, att du kommer ihåg! Klart att du ska göra det, annars är det dags att byta hårddisk! Bjud till nu! Kanske du skattefifflat, då kommer saken i annat läge, minnet brukar vara som bortblåst....
Alwaysinmymind
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 19 mars 2010 - 10.23:   

Okej Regina - Tack - jag misstog mig. Det betydet att det går omkring flera tjejer i den här stan och kapare åt sig godbitar.