Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Allmänt antikt » Arkiver fram till 2010-december-13 » Kassaregister : Lag » Arkivera tills 2009-oktober-5  

Författare Meddelande
Fnöske
Medlem
Användarnamn: Fnöske

Meddelande nummer: 21
Registrerat: 8-2009
Skickat fredag den 2 oktober 2009 - 19.36:   

Hej på er alla företagande kollegor i antikbranchen. Många bävar inför årskiftet då den nya lagen om kassaregister trädder i kraft.

Många upplever det som en betungande invenstering att hosta upp 25.000 kr för en ny kassaapparat med tillhörande svarta låda.

Efter nogrann efterforskning visar det sig att det finns, för de flesta,okända undantag i kassaregisterlagen. Långt i från alla behöver köpa in en ny kassa.

Undantag 1: Säljer du bara via olika antikmässor behövs ingen ny apparat.

Undantag 2: Säljer du bara via torghandel behövs ingen ny apparat.

Undantag 3: Säljer du bara via nätet mot förskottsbetalning mot o/e faktura med efterskottsbetalning till bankkonto behövs ingen ny apparat.

Undantag 4: Har du en butik med begränsat öppethållande och som har färre än 30 affärsdagar per år? Då behöver du inte heller någon ny apparat.

Undantag 5: Har du en butik med årlig kontant försäljning (cash+kort)lägre än 4 st prisbelop (cirka 200.000 inkl moms för år 2010)?? Då behöver du inte heller en ny apparat

Undantag 6 : Vill du börja skriva ut kontantfakuror istället för kvitton??? Då kan du sälja för en obgränsat summa pengar per år. Lagen omfattar inte alls kontantfakturor, dvs kontant betalt (cash eller kort) i butik eller vid leverans; mot att en riktig och korrekt fakura upprättas där både säljare och köpare måste gå att spåra. Det bra att använda förtryckta blanketter och skriva för hand om du inte har någon dator.

Hoppas att denna info är till nytta för er.

http://www.skatteverket.se/rattsinformation/meddelanden/2009/meddelanden2009/skv m20092.5.69ef368911e1304a62580008542.html

http://www.skatteverket.se/funktioner/svarpavanligafragor/foretag/kassaregister/ tillampningsomrade/vadmenasmedfaktureradforsaljningochkontantfaktura.5.2e56d4ba1 202f95012080005586.html#head
Sopan
Medlem
Användarnamn: Sopan

Meddelande nummer: 606
Registrerat: 8-2009
Skickat fredag den 2 oktober 2009 - 20.01:   

Då är det bara att göra det max. antal loppisar som tillåts om år i olika butiker under olika namn, lite cooperativt vill jag mena.
PP
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 2 oktober 2009 - 20.29:   

Torg- och mässhandeln lär åka in i systemet rätt omgående och allt som skattemyndigheten betraktar som kontanthandel kommer dom att bedöma så. Det enda säkra undantaget är storföretagen som slipper all koll som vanligt. Dom snyter visserligen det allmänna på massor av pengar men skattedirektörerna super och jagar ihop med dom andra dirrarna så då går det bra ändå. Det är sk-t med det mesta och våra styrande med bihang har jag inget förtroende för alls. På goda grunder.
Fnöske
Medlem
Användarnamn: Fnöske

Meddelande nummer: 22
Registrerat: 8-2009
Skickat fredag den 2 oktober 2009 - 21.00:   

Att Torg och mässhandeln inte är med beror på framgångsrik lobbyarbete vid rätt tillfälle. Dvs i god tid innan utredarna hade närmat sig riksdagen. Jag håller inte med PP. Lagen är skriven och man har redan tänkt och vänt på alla stenar och bestämt att det måste finnas ventiler. Vi lever inte någon totilitär kommuniststat utan i en demokratisk kompromis riksdag där fack, SNF, SNS, HSB,LRF, SJF och andra förbund har mycket stort inflyttande tillsammans med 7 partier varav några små har stort inflyttande.
Freddan
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 3 oktober 2009 - 11.49:   

Måste ju bli billigare om skatteverket skickar ut folk som helt enkelt jobbar i kassan i sveriges butiker. Då får dom ju koll på allt precis som dom vill.
Nu skall 400000 kassaregister säljas, sedan skall det anställas 2000 kontrollanter som skall åka runt och ta stickprover, vad kommer det att kosta skattebetalarna?
Gbg
Medlem
Användarnamn: Gbg

Meddelande nummer: 668
Registrerat: 8-2009
Skickat lördag den 3 oktober 2009 - 12.36:   

När det gäller torghandel, så är det ju inte dessa som står på torget som kan tillskansa sig några större summor. De sliter mer eller mindre som galärslavar för sitt uppehälle. Här har jag en ganska klar insyn. Många av dessa går upp klockan tre på natten för att fylla på förråden av färska grönsaker. Sliter hela dagen klara framåt kvällen 17-20.00. Oftast ligger deras årsinkomst långt under 200.000 kr. Ja jag talar om grönsakshandlarna. Nej men i steget före, "grossisterna" där skall kollas rejält, där finns dolda tillgångar alltså svarta pengar. Förstår ej varför myndigheterna går på det sista ledet. Bättre att börja i andra änden. Se bara alla dessa bärplockare som fick stora skulder och inga pengar i handen när de åkte hem. Medan de som kan kallas uppköparna sålde bär i år för 15 miljoner. 220 plockare genererade alltså brutto 15 miljoner. Och samtliga fick åka hem med skulder. Vad säger det om branchen? Vem tog hand om dessa pengar? Just det nu har åklagaren sammanställt 2000 sidor fakta att dras i rätten. Dessa 4 personer det handlar om har kört helt svart varken deklarerat eller skattat de sista åren. Vad skulle en kassaapparat ha för inverkan här? Nej ingen så klart. Men en investering på kanske 20.000kr till en kassaapparat för torghandlaren skulle troligen knäcka ekonomin så det enda som återstår är att stänga. Detta är ju i princip ett stort problem för många småföretagare som kämpar för sin överlevnad. Jag menar bara att myndigheter kan vara ganska trångsynta i vissa fall. Att sila mygg och svälja kameler är väl kanske min slutledning i detta kassaapparatsärende. Jag vill gärna ha detta ordet kassaapparatsärende skrivet i ett ord fast hjärnan säger särskriv.
Sopan
Medlem
Användarnamn: Sopan

Meddelande nummer: 614
Registrerat: 8-2009
Skickat lördag den 3 oktober 2009 - 12.42:   

Du har alldeles rätt! Och särskriv inte för jag ser inte skillnaden, i och med det så förstår jag att du har tagit rätt pillerburk för en ggn. skull.mvh
Pengar luktar inte
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 5 oktober 2009 - 11.56:   

Kolla alla frisörer! Där går minst 75% av pengarna rätt ner i fickan. Samtidigt brukar dom alltid gnälla på att hyran för lokalen är så hög. När fick du ett kvitto hos frisören senast? Eller vad fick du för svar när du ville betala med kort?? :-)

Hahaha, dom brukar svara att det är så krångligt att ordna med kortbetalning.....