Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Allmänt antikt » Arkiver fram till 2012-februari-18 » Praktisk info om auktioner / internet  

Författare Meddelande
Klop31
Medlem
Användarnamn: Klop31

Meddelande nummer: 10
Registrerat: 9-2011
Skickat lördag den 14 januari 2012 - 3.08:   

Go'kväll, hoppas ni överlevt fredag 13:e.
Om jag vill försöka avyttra saker via auktionshus långt bort från där jag bor (t.ex. London eller New York; men även t.ex. Probus, Bukowski, om jag inte bor i Sverige), hur går det då till rent praktiskt?
-> värdering, via internet = ok så långt är jag med,
-> men sen? Hur, och när, ska grejorna komma till försäljningsplatsen, auktionshuset/köparen ? Och hur ska/kan man beräkna de kostnaderna (utöver de ganska saftiga avgifterna som auktionärerna redan tar)?
Svar(en) kanske redan finns nånstans i AP's arkiv. I så fall please, nån, tala om var!
Tack på förhand för era svar / Klop31
Überjunge
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 14 januari 2012 - 8.29:   

Sänd komplett information om objektet till de auktionsföretag som du kan tänka dig anlita för uppdraget: (till exempel) Hermann historica, Probus, Sotheby's och Christie's etc.

Sänd förfrågningarna till respektive firmas huvudkontor. De själva ser till att rätt man får ditt meddelande.

Jag upprepar:
Sänd "komplett information", här får du inte vackla eller tveka. Relevant, fullständigt och tydligt är ett absolut krav - både bild- och textmässigt. Jag säger detta därför att jag har följt din fråga på ett par forum, och tydlig information är inte din bästa gren.

Be om en värdering och ett förslag på bevakningspris/utropspris (estimate). Om du har en egen idé eller krav bifoga det.

Be också om en fullständig redogörelse för samtliga transaktionskostnader. Bortsett från provision (och t ex klubbslags-kostnad), kan det tillkomma försäkrings-kostnader, bild i katalogen-kostnader, interntransport-kostnader, försäkringar för dito etc. Allt som kan tillkomma ska finns i klartext som svar på dina frågor. Vissa firmor sänder tjocka luntor med finstilt text (ibland på tyska) - välj bort dessa firmor redan i kvalheatet.

Du sänder objektet till auktionsfirman, eller lämnar in det hos firmans representant där du befinner dig. Samtliga engelska firmor har representanter i Frankrike, även Bukowskis.

Resten sköter auktionsfirman, från att marknadsföra objektet i katalog och på nätet, ordna visning, klubba på en auktion, ta betalt, lämna ut objektet till köparen och redovisa försäljningen till dig. Du har inget inflytande över vem som köper objektet. Endast den av dig och auktionsfirman överenskomna bevakningen gäller som spärr. Blir det återrop (inga acceptabla bud), se till att du slipper betala återropsavgift.

Generellt accepterar den engelska (och USA) marknaden fler återrop är den svenska. Återrop betyder osålt, du får tillbaka dina saker kanske med räkning på försäkring mm.

I Sverige anses 20-25 procent återrop vara OK medan man i England gärna accepterar att mer en hälften, två tredjedelar av auktionen inte hittar köpare.

Var en krävande och kräsen kund, var tydlig och relevant i dina kontakter med auktionsfirman.
Überjunge
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 14 januari 2012 - 8.42:   

Punkt 6 - repris.

Du (A)sänder objektet till den auktionsfirma som du har nått en överenskommelese med (här är det bara rek som gäller), eller (B)lämnar in det hos firmans representant där du befinner dig (i samma veva (A eller B) får du skriva under ett avtal om försäljningsuppdraget). Samtliga engelska auktionsfirmor har representanter i Frankrike, även Bukowskis.
BSJ
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 14 januari 2012 - 14.44:   

Att sälja via utländska auktionshus kräver dyra objekt. Annars försvinner det mesta av förtjänsten i diverse omkostnader - och det handlar inte om småpotatis.
Sven
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 14 januari 2012 - 15.10:   

Killen bor i Frankrike BSJ.
Det kanske inte har framgått på AP.
Men på andra forumet där han ställer frågor om objektet framgår det.
Som überjunge skriver (för övrigt väldigt bra info) har både Bukowskis, Sotheby´s och Christie´s filialer i Paris.
Han vill få maximalt betalt för objekten och då tror åtminstone inte jag Sverige är rätt auktionsscen.
Klop31
Medlem
Användarnamn: Klop31

Meddelande nummer: 11
Registrerat: 9-2011
Skickat söndag den 15 januari 2012 - 5.33:   

@Überjunge: Många tack för den utförliga infon.
[Och för "tydlig information är inte din bästa gren". Vill gärna att du ger nåt exempel, privat. Via HS (?) eftersom AP inte har nån PM-funktion.]
@BSJ: Gäller väl auktionshus i allmänhet(?).
@Sven: Helt rätt, behöver större "auktionsscen".
Sen, eftersom jag bor ganska långt från Paris, men ändå i en storstad, hoppas jag kunna träffa representanter för större auktionshus - de kommer då och då -, givetvis för en preliminär värdering, men också för att minska fraktkostnaderna.