Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Allmänt antikt » Arkiver fram till 2014-mars-24 » Vad är "ett par" och "stockholmsarbete" på stolar?  

Författare Meddelande
Vän av ordning
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 18 januari 2014 - 18.24:   

Allt oftare har vi noterat att det står "ett par" och "stockholmsarbete"? Detta gäller alltså etablerade auktionshus. När vi påtalar att det inte kan vara ett par, har vi fått medhåll och man ska genast ändra (vilket man alltså inte gör). Istället bör det stå "två snarlika stolar". Ordet "stockholmsarbete" torde vara väldigt svårt att attributera (om inte stockholms stolsmakarämbetets sigill finns). Varför skriver man inte "kan vara ett stockholmsarbete"? Vad tycker du som läser detta?
sorgligt men sant
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 18 januari 2014 - 18.43:   

Tycker det blir ovanligare och ovanligare att auktionshusen ändrar på objektbeskrivningen när den väl är gjord.
Inbillar mig att det handlar om de finniga tonårsindivider som numera jobbar på många auktionshus som värderare.
Dom är IT-generationen och som sådan verkar man ta ett försynt och vänligt påpekande som ett personangrepp.
Sina kunskaper och värderingar hämta dom från Tradera !?
Ja, jag har faktiskt fått det svaret en gång på
BM när jag frågade dom hur i hela he..... dom kunde göra en så uppåt väggarna galen värdering.
Sällan man får svar och ser ändringar när man mejlar dom heller.
Sedan är det väl ingen nyhet att auktionsfirmor och auktionister ljuger bättre än hästar travar.
Mycket kackel om att stärka proveniens när dom värderar och tittar på andras grejer, men när det gäller prylar under deras eget tak tycker dom det räcker med deras ord. Då är hallstämplar totalt oviktigt!
Man måste avgöra själv vad som är plausibelt och inte.
Konstnovisen
Medlem
Användarnamn: Konstnovisen

Meddelande nummer: 185
Registrerat: 9-2013
Skickat lördag den 18 januari 2014 - 18.53:   

Jag antar att det är möbler du syftar på? I så fall tycker jag att små variationer är att räkna med när det gäller äldre hantverksmässigt framställda möbler, även i riktiga par, och det är helt okej så länge de ser ut att vara tillverkade i samma utförande ungefär samtidigt av samma person/verkstad. Och där är det ju en tolkningsfråga hur mycket variation man tycker är acceptabelt, men visst är det många auktionshus som slarvar med detta och det är tråkigt. Att de inte ändrar lär ju bero på att de antingen nochalerar problemet i syfte att tjäna mera, eller att de inte håller med dig men inte säger detta när du pratar med dem. I bägge fallen är det ju helt förkastligt!

När det gäller Stockholmsarbete eller ej så tycker jag att man med god säkerhet kan tillskriva en hel del möbler till just Stockholmsverkstäderna utan problem, om man har kunskapen och erfarenheten att göra sådana bedömningar. Tyvärr så är det färre som har det än som borde ha det och då blir det problem. Ett bra sätt att kringgå denna problematik hade varit att skriva "av Stockholmskvalitet" istället, för det är ju mycket lättare att bedöma en möbels kvalitet än att avgöra ifall det är sannolikt att den tillverkats i Stockholm eller ej.
Konstnovisen
Medlem
Användarnamn: Konstnovisen

Meddelande nummer: 186
Registrerat: 9-2013
Skickat lördag den 18 januari 2014 - 19.07:   

Nu ser det ut att bli en tråd om auktionshusen överlag igen, och det slutar väl som alltid i en klagolåt, men visst är det sorgligt att det blivit så här.

Mycket tror jag beror på att auktionshusen idag till stora delar ägs av stora koncerner som vinstmaximerar = Mer omsättning till minsta ökade kostnad = Mer personal till samma kostnad = Mindre kvalificerad personal med lägre löneanspråk.
vän av ordning
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 18 januari 2014 - 19.40:   

Tack för responsen. Jo, det låter bättre med "Stockholmskvalitet" - då kan man ju själv avgöra.
Fast lite tokigt är det när man sitter 30 mil från ett auktionshus. Man hämtar varan och inser att, nix, detta är inte ett par. Auktionshusen är väldigt tillmötesgående, det måste jag säga, men så himla onödigt att förespegla något när de sedan får ta tillbaka "varan".
Melker von Brylling
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 18 januari 2014 - 19.55:   

Nu betyder ju termen stockholmskvalitet helt olika saker i och utanför Stockholm. I träsket anses det nog vara gediget arbete medan det därutanför snarare ses på med viss tveksamhet och något löje. Folk som är beredda att betala flera miljoner för en garderob som knappt rymmer sängen förväntas inte vara nåt vidare på att bedöma möbler om man frågar allmogen i landet.
zoologen
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 24 januari 2014 - 18.44:   

Spinner vidare på signaturen "Sorgligt men sant's" inlägg här ovanför:

Ibland blir det dock faktiskt ganska komiskt när auktionsfirmorna gör bedömningar som blir litet "tokiga". Häromdagen kunde jag inte låta bli att le när jag tittade på BM's tema om Gunnar Nylunds stengodsfigurer.

Man kan anta att värderarna är kunniga inom sina sakområden, men just i det här fallet verkar det vara litet si och så med de zoologiska kunskaperna:-)

T.ex. en flodhäst får i objektbeskrivningen heta noshörning, se https://www.bukowskismarket.com/sv/497516-figur-stengods-gunnar-nylund-rorstrand.

Ett annat exempel är det lilla murmeldjuret som enligt objektbeskrivningen blir till en ekorre, se https://www.bukowskismarket.com/sv/497543-figurer-2-st-stengods-gunnar-nylund-ro rstrand. Det skulle vara ganska roligt att se en sådan "ekorre" klättra i våra svenska granar:-))

(Om man vill se hur Gunnar Nylunds "riktiga" murmeldjur, ekorre och noshörning ser ut, så kan man se det på http://www.gunnarnylundstengods.se/3/9/figurer-i-stengods/
gäst
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 26 januari 2014 - 7.59:   

Haha - den var bra, hoppas de som ropar in figurerna vet vilka slags djur det är!