Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Allmänt antikt » Antikvärlden har dött » Arkivera tills 2014-december-30  

Författare Meddelande
S.H.
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 29 december 2014 - 20.54:   

Les: Din sarkastiska kommentar överraskar mig. Du tillhör ju annars dem som verkligen brukar komma med både kunniga och sakliga kommentarer, inte minst inom området guld och silver. Jag glömmer aldrig din suveräna kommentar som du skrev 27 augusti 2010 kl. 23.50 i Hoses tråd om att Danmarks sista tillverkare av silverbestick hade gått i konkurs. Bara för att nämna ett av alla de hundratals vederhäftiga inlägg som du har producerat under årens lopp, och att du alltid har svarat även nybörjarnas frågor med en föredömlig saklighet och hjälpsamhet.

Hur kommer det sig att mitt lilla kritiska inlägg om den aktuella tidningens irrfärder i letandet efter ny kurs kunde locka fram ett fullständigt meningslöst svar från dig inom loppet av drygt en timme? Det kan väl aldrig vara så att du är en av de "slitna antikprofilerna" som jag syftade på, och kände dig trampad på tårna? Det hade varit mycket mer intressant att läsa vad du tycker om själva trådämnet, nedläggningen av en viss tidning och eventuella orsaker till detsamma.
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 3688
Registrerat: 9-2009
Skickat måndag den 29 december 2014 - 21.40:   

Jag känner mig aldrig trampad på tårna, i varje fall uttrycker jag det inte i skrift och brukar inte heller göra ovidkommande kommentarer. Detta var ett undantag, du behöver inte vara orolig S.H.!
Sarkastisk? Jo, för en gångs skull, eftersom det i de nämnda tidningarna tuggas om och tuggas om till leda, värst i den avsomnade. Då är kopplingen till det här ämnet Allmänt antikt inte så avlägsen, inget antikt alls!
Kanske har intresset för antikt avtagit, inläggen i Antikprat har i varje fall avtagit under hösten och vintern, utom här, där mest Tradera varit på tapeten.
Nu skall jag fortsätta att hålla mig till det jag är mest intresserad av; att lösa gåtor i den otydliga stämpelvärlden........
S.H.
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 29 december 2014 - 23.10:   

Les: Mitt sinne för humor har sina blinda fläckar, och det innebär att jag ibland missar poängen. Om det är så att din jämförelse syftade på de två branschtidningarna och Allmänt Antikt, och ett ungefär likartat tuggande på båda ställena, så håller jag i stora drag med dig. Jag går oftast inte in på Allmänt Antikt och kommenterar, men nu tyckte jag att ämnet för en gångs skull HADE med antikt att göra. Enligt min åsikt vore det viktigt för hela antikbranschen att vi hade minst en, gärna två, antiktidningar med större bredd än vad som nu är fallet. Marknaden kanske inte bär fler än en, och fortsätter det som hittills, så kanske inte ens en antiktidning. Detta bekymrar mig. Mångsidiga, högkvalitativa antiktidningar är viktiga för branschens överlevnad.

Hur som helst, även om antikintresset kanske håller på att kraftigt minska, så kommer jag att läsa dina och de andra specialisternas sakkunniga kommentarer i ädelmetalldelen av forumet så länge ni orkar hålla på och skriva dem där.
Fnörp
Medlem
Användarnamn: Fnörp

Meddelande nummer: 1427
Registrerat: 8-2009
Skickat tisdag den 30 december 2014 - 3.12:   

SH kl 18.31:
Med risk för att göra dig besviken så måste jag meddela att du har rejält fel angående tidningsekonomi. :-)

Läsare som gillar eller inte gillar en publikation är inte på långa vägar lika viktiga som reklamköparna.
Just nu pågår en omfattande tidningsdöd i Sverige över hela linjen, dagstidningar, veckotidningar, månadsmagasin, fack- och populärpress. Rubbet.
Men i många fall har tidningarna inte alls tappat speciellt många läsare (för ett antal år sedan hade tappen inte motiverat nedläggning) och de är verkligen omtyckta av sina läsare.
Det är oftast inte där skon klämmer. Kruxet är att reklamköparna inte finns längre.
Och reklamköparna försvinner dels pga att tidningarna har fel sorts läsare (vilket nästan alltid betyder "för gamla" läsare, eftersom äldre anses konsumera mindre än yngre - särskilt när det gäller kapitalvaror) och dels för att nya reklammarknader tar en allt större del av reklamköparnas totala reklambudget.
Det handlar t ex om att köpa sig annonsplatser på internet, men även om mer avancerad marknadsföring som sökmotoroptimering osv.
Parallellt med detta blir det svårare för reklamsäljarna att ta betalt även för annonser på webben vilket gör att tidningar med en nätupplaga tappar intäkter även där.

Ovanpå detta får du lägga enormt nervösa ägare som inte vill bli sittande med Svarte Petter den morgon vi vaknar upp i ett Sverige som är kliniskt rent på papperstidningar, därför gör man sig av med så mycket som möjligt så snabbt som möjligt. Vacklar en tidning det minsta lilla så ryker den.

Men läsarna? Gosse, deras roll är mycket liten.
Prenumerant
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 30 december 2014 - 6.40:   

Jodu Fnörp (och ev andra) - att läsarna gillar en tidning (d v s köper den) är tidningens viktigaste tillgång. Men det är ju inte klirret i kioskens kassalåda som är intressant här - utan läsarens aktiva handling att välja en viss tidning. En handling som skapar upplaga.

Har du aldrig hört talas om upplaga och upplagespiralen Fnörp?

Livsstilstidningarna (10-12 nr/år) är i stort sett det enda område i mediebranschen som har haft en positiv utveckling de senaste decenniet (erna). Men en tidning vars upplaga de senaste sex-sju+ åren har glidit från i trakten kring 28-29 000 ex till under 20 000 ex lever farligt. Mitt företag slutade köpa annonsplats i AV:n när upplagan började denna störtdykning. En tredjedels tapp på så kort tid speglar mer än strukturförändring. Som reklamköpare kan jag inte påverka tidningens kvalitet eller upplaga - jag får ta vad som ges - eller avstå. Det är en myt att Internet i alla lägen är den bästa reklamkanalen. Sant är att det pågår en omfattande och ödesmättad strukturomvandling i mediabranschen som kommer att förpassa många pappersburna medier till de sälla jaktmarkerna.

Fortfarande är dock upplagan kung i tidningslandskapet och än så länge är läsarnas betydelse stor - t o m avgörande - just genom att en positiv upplageutveckling är ett mycket bra argumentet på annonsmarknaden.
mvh bwh
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 30 december 2014 - 9.01:   

Tidigare hade vi en antiktidskrift och en loppistidskrift - det är väl inte så svårt att förstå varför både läsare och annonsörer väljer bort skräpet?
Har man inte råd med RIKTIGA antikviteter kan det ju alltid vara intressant att läsa om dem! :-)
S.H.
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 30 december 2014 - 15.42:   

Ingen fara Fnörp, jag har ingen anledning att bli besviken, oavsett om du har rätt eller fel, då jag inte försöker skaffa min utkomst som tidningsutgivare.

Om nu annonsörerna anser att t.ex. antiktidningar har "fel" läsare, så ligger det ju i högsta grad i deras intresse att skapa tidningar som har fler läsare av den rätta sorten. Visserligen delar jag inte alls uppfattningen att det i första hand är ungdomar idag som konsumerar sådana föremål som saluförs inom antikhandeln, men det är i alla fall bland ungdomen som branschens återväxt finns, om den finns. Då är det icke oväsentligt vad som står i facktidningarna som handlar om antikviteter. Det kanske finns en liten, envis skara trogna läsare, som "verkligen tycker om sina tidningar" och tacksamt läser om och om igen samma formgivarnamn och tittar på flitigt återbrukade bilder, men den gruppen är uppenbarligen både för liten och av fel sort för att locka annonsörer i tillräckligt stor omfattning.

Påståendet att läsarna är så gott som obetydliga anser jag vara inte bara ett uttryck för läsarförakt i sig, utan även helt grundlöst. De nya annonskanalerna på nätet skiljer sig inte på denna punkt på något avgörande sätt från papperstidningen. Det är antalet klick, d.v.s. antalet läsare, som är det största lockbetet för annonsörer. Detta kringgås allt oftare med adblock- folk vill läsa artiklarna men inte besväras av annonser. Där har papperstidningen till och med en fördel, man antingen köper den eller inte, och köper man och hittar många intressanta artiklar, så blir man även påverkad av annonserna som blandas med redaktionellt material.

Jag själv som tidningskonsument får upprepade gånger se min betydelse, när jag har slutat att prenumerera på en tidning som enligt mig inte håller måttet, och blir nästan evig tid framåt bombarderad av upprepade, allt mer desperata försök från utgivarna att få mig att återkomma. Raden av mystiska medskick av diverse grejer, liksom kraftigt nedsatta prenumerationsavgifter, överträffar varandra. Då är jag tydligen inte en "fel sorts" läsare, det räcker att jag är en potentiell sådan. Dessvärre brukar jag inte få samma respons när det gäller lyhördheten angående innehållet. Då kommer utgivarnas högmod fram igen.

Samma sak ser man på ett annat sätt. Om en tidning inte behagar tillräckligt många läsare, så börjar man antingen ge ut gratistidningar eller dela ut vanliga, i normala fall avgiftsbelagda tidningar, till restauranger och andra liknande ställen, bara för att få någon att läsa dem, och på det sättet bevisa åt annonsörer att de med sin reklam kan nå någon som tar del av budskapet. Det mera naturliga sättet att reagera, att pejla lite på vad läsarna skulle uppskatta och vara beredda att betala för, verkar aldrig falla in hos utgivarna. Kanske för att de tillräckligt ofta säger åt varandra: "Läsarna, vad ska vi med dem till?", när de än en gång har lyckats att med sina supererbjudanden komma över någon kritisk upplagegräns, antingen för att få presstöd, eller för att kunna behålla några av sina trognaste annonsörer.
Apropå
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 30 december 2014 - 23.01:   

Vissa artiklar hoppar man bara över utan att läsa.
Man kan se på mängden av ord att de blir långrandiga.