Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Allmänt antikt » Investera i samlarföremål  

  Tråd Senaste användare Meddelanden Sidor Senaste meddelande
Arkivera tills 2015-februari-20xantippa20-2-15  23:43 
  ClosedClosed: Nya ämnes-trådar accepteras inte på denna sida        

Författare Meddelande
weller
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 21 februari 2015 - 8.31:   

I dag produceras inget som blir värdefullt i framtiden. Så sa i alla fall min far på 50-talet.
Pelikanen
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 22 februari 2015 - 22.33:   

En tumregel är väl att det som massproducerats som "samlarföremål" sällan får något större ekonomiskt värde i framtiden medan de vardagliga föremål som ingen tänker på förrän det är försent kan nå häpnadsväckande nivåer. Ta exempelvis jultallrikar, förstadagsbrev (FDC) och minnesmynt jämfört med raketostförpackningar, första Apple-datorn och gamla flaskor.
Folka54
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 23 februari 2015 - 12.59:   

Om man vill göra kosing är det väl ädelmetaller som gäller. När nu hela världen samlar på virtuellt guld lär en samling fysiskt guld slå det mesta när guldpapperen bleknat.
Högränta
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 25 februari 2015 - 19.55:   

Nja, varför inte aktier eller skog? Men det var inte detta jag var ute efter, utan just samlarföremål som har framtiden för sig.

Många kanske funderar på varför den allmänna rekommendationen är att satsa på högkvalitetsobjekt inom respektive samlarområde. Tror att jag svarat på det i trådstarten. Har även gett tipset att samla på sånt som innehåller ädelmetaller. Samlar själv på tex mynt, som till skillnad från frimärken ökat rätt bra de senaste 15 åren. Detta gäller dock främst äldre mynt, (innan 1873). Dock är de flesta myntsamlare lite äldre herrar så återväxten är kanske inte den bästa? Här är det bra att satsa på främst äldre högkvalitetsmynt, och vill du ha enklare objekt - köp silver eller guldmynt till strax över metallvärdet. Undvik kronmynt som kostar mycket pga sällsynta myntmärken eller årtal, osv.

Samlar även på antika vapen. Bäst är även här att gå kvalitetsvägen. Vill du ha enklare vapen, satsa på de som är funktionsdugliga. Då har du ett objekt som är säljbart till de allt fler svartkrutsskyttarna. Även det som kallas reenactment växer starkt, där antika vapen har en stor roll.

Böcker är ett annat samlarområde. Högkvalitet även här. Enklare objekt - naturligtvis kommer inredningsmodet att ändra sig någon gång framöver. Köp därför böcker som har någorlunda intressant innehåll (så du själv läser dem) med vackra inbindningar. Otroligt billigt idag. Förmodligen inte imorgon.

Bara några exempel.