Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Porslin & keramik » Upsala-Ekeby & St. Erik » Arkiver fram till 2009-oktober-21 » Anna-Lisa Thomsons björnar...  

Författare Meddelande
JessäJ
Skickat måndag den 5 januari 2009 - 19.55:   

Vad bygger du ditt antagande på, Tradera?
Granma
Skickat måndag den 5 januari 2009 - 20.14:   

Vanligtvis intresserar jag mig inte för spydiga inlägg, men i detta fallet ligger det mitt intresse att hålla tråden vid liv, så:

Nej, främst på auktioner jag besökt i egenskap av samlare av björnar. Ofta säljs Thomsons björnar, för sig eller tillsammans med t.ex. Vicke Lindstrands, eller Mari Simmulsons björnar, men det är sällan de färgade björnarna som är till salu. Väl till salu tenderar de också att klubbas för ett högre pris. Därav frågan...

Någon som vet något om saken?

//Granma
ea ue
Skickat tisdag den 6 januari 2009 - 21.00:   

En del av de färgade är mer ovanliga. För något år sedan gick en väldigt dyrt (på Tradera), men jag kommer inte ihåg vilken färg det var. - Supply and demand, som vanligt!
Granma
Skickat tisdag den 6 januari 2009 - 21.33:   

Ja, jag misstänker som sagt också att så är fallet. Vad jag har sett kan de gå ganska mycket dyrare faktiskt. Jag ska ta kontakt med UE och höra hur det förhåller sig...

Tack för hjälpen!

Mvh
//Granma
PS
Skickat onsdag den 7 januari 2009 - 12.37:   

ea ue, vad menar du? Du kan ju skriva på svenska!Det finns ingen anledning att skriva på det stora kulturimperialistiska kolonialspråket!
SirJohn
Skickat onsdag den 7 januari 2009 - 17.16:   

Kan man ta kontakt med Upsala-Ekeby, trodde inte deras verksamhet fanns kvar?
Granma
Skickat onsdag den 7 januari 2009 - 17.54:   

Orsaken till förkortningen "UE" är dels att det går fortare att skriva än "Uppsala-Ekeby", dels för att Uppsala-Ekeby själva brukat förkortningen "UE", sedan långt före att någon av oss var påtänkta. Det är väl heller inte för mycket begärt att någon som gått in under rubriken "Uppsala-Ekeby & St. Erik", för att titta på diskussioner om föremål från Uppsala-Ekeby, ska kunna räkna ut vad "UE" står för...

Mvh
//Granma
Granma
Skickat onsdag den 7 januari 2009 - 18.02:   

Jag har nu fått svar från UE-kännarna på Grödinge Antik. Jag har frågat dem ganska ingående frågor om färg och förekomst, svaret är säkerligen intressant för alla Thomson- samlare:

"Den vita glasyren var den absolut vanligaste, hur stor produktionen var av respektive färg går tyvärr aldrig att få svar på då man inte dokumenterade detta.Hur många färger som björnarna är tillverkade i är inte heller dokumenterat, samtidigt är ju detta lite av tjusningen i Upsala-Ekeby samlandet, man kan alltid bli överraskad. Helt plötsligt kommer du att hitta en björn i en färg som du inte trodde den var tillverkad i.

Vi har dessutom sett den i fler färger än vad vi själva har och vi har stött på flera samlare av dessa björnar som letar färgvarianter. Några färgvarianter är säkert tillverkad i en mycket liten upplaga. Kanske bara någon enstaka dags produktion. Den vita björnen finns dessutom i olika vita glasyrer, matt, blank, blank nästan genomskinlig.

Med vänlig hälsning

Grödinge Antik & Design AB"

Mvh
//Granma
BWBesserwisser
Skickat onsdag den 7 januari 2009 - 18.16:   

Ursäkta men det stavas Upsala-Ekeby. INTE Uppsala-Ekeby.
JessäJ
Skickat onsdag den 7 januari 2009 - 18.18:   

Mycket intressant att du utger dig för att vara Upsala-Ekeby samlare och inte vet att det stavas med ett P :)
Granma
Skickat onsdag den 7 januari 2009 - 18.35:   

Hahaha, nog är jag en samlare alltid, åtminstone sedan några år, men uppenbarligen inte en rättstavande sådan. Detta har faktiskt gått mig helt förbi, tro det eller ej. Pinsamt nog. Kul att denna småsak blev en större aha- upplevelse än själva svaret på frågan i sig. Men tack för att ni rättade mig innan Britta hann se det...

Mvh
//Granma
ea ue
Skickat onsdag den 7 januari 2009 - 21.46:   

Hej Granma! Vi tycks båda ha lite besvär med språket, fast jag tycker nog att min svenska är rätt så bra. (Kulturimperialismen överlåter jag till dig PS). Jag finner i vissa fall mitt "parallellspråk" engelskan vara tydligt och koncist.
På den tiden det begav sig och UE fabriken startades stavades Uppsala med ett "p", ända fram till 40-50-talet, in fact. Hade stadsnamnet stavats med 2 "p:n" hade fabriksnamnet gjort det också. Stavar själv alltid UE med ett "p", men inget jag hänger upp mig på.

Gott nytt diskussionsår, alla glada!
Granma
Skickat torsdag den 8 januari 2009 - 10.02:   

Aha, tack för info! Men jag måste säga att det var ganska kul det här, i synnerhet då jag blev uppläxad strax efter att ha varit så enormt spydig mot PS:-)

Sensmoral: Man sitter aldrig säkert.

Mvh
//Granma