Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Porslin & keramik » Rörstrand » Arkiver fram till 2010-februari-26 » Marianne Westman under luppen » Arkivera tills 2009-januari-08  

Författare Meddelande
Granma
Skickat lördag den 3 januari 2009 - 16.24:   

Jag besökte idag en antikhandlare här nere i Malmö, en mycket seriös sådan. Hon chockade mig dock svårt då hon på tal om "Eden" sa att det inte alls, som jag trodde mig veta, var Marianne Westman som designat serien.

Antikhandlaren i fråga sa att hon först inte funnit Westman skriven under "Eden" i sin förteckning över designers, varför hon vid tillfälle ska ha frågat Westman själv. Svaret hon fick var att det inte alls var hon, utan att en okänd dekormålare gjort mönstret under en period då Westman befann sig i USA. Förklaringen till att alla nu tror det är Westman var ungefär att en rad auktoriteter tagit fel och att den lögnen sedan uttalats så pass många gånger att den till slut blivit sann.

Min första reaktion var naturligtvis att åka raka vägen hem och slå upp "Eden" i mina böcker, där bl.a. Jane Fredlund upprepade gånger tillskriver Westman serien. Efter Googlande hittar jag inte heller något som skulle tyda på att det inte var Westman som designade "Eden".

Frågan lyder alltså: Har denne antikhandlare rätt och jag och de flesta andra är ordentligt blåsta, eller har nämnde antikhandlare hittat på en saga?

Tacksam för alla reflektioner...

Mvh
//Granma
sparken
Skickat lördag den 3 januari 2009 - 16.42:   

Detta har varit upp ett antal ggr här.
Inte Marianne Westman, precis som antikhandlaren säger nån dekormålare.
Om jag minns rätt så var det nån här som talat med MW själv och fått svar att hon ej gjort den dekoren.
Vi får se om den personen dyker upp här.
Om du kollar så står det inte MW på Eden.porslinet.
Silke
Skickat lördag den 3 januari 2009 - 17.40:   

Ring till Marianne Westman och fråga. Hon bor i Falun.
Britta
Skickat söndag den 4 januari 2009 - 18.23:   

Låt mänskan vara i fred för telefonsignaler. Inget trevligt att störas i onödan. Själv stänger jag av skrället.
Granma
Skickat söndag den 4 januari 2009 - 18.32:   

Haha, ja, inte ska vi börja förfölja Marianne Westman på grund av det här. Det är ju uppenbarligen fler som vet att det alltså inte var hon som målade "Eden", så jag nöjer mig med det...

Mvh
//Granma
Henrik
Skickat måndag den 5 januari 2009 - 10.11:   

Jag har också för mig att hon inte har gjort "Eden" (även om jag inte frågat henne om just det). Den finns inte med i den gedigna sammanställning som Birgitta Garpe gjort i sin uppsats om Marianne Westman. Detsamma gäller för övrigt "Anemon" (i brunt och blått) som också ofta tillskrivs Marianne Westman. Inte ens Rörstrands museum vet vem som skapat "Anemon", även om jag någon gång hört eller sett Cristina Campbell som skapare av den dekoren. Vet någon om det stämmer?
T.N
Skickat torsdag den 8 januari 2009 - 12.45:   

Ring hennes syrra hon bor i Mjölby.
Silke
Skickat torsdag den 8 januari 2009 - 13.21:   

Varför skulle man ringa till hennes syrra när man kan ringa till henne själv? Jag tror inte alls att hon tar illa upp, tvärtom är det väl roligt att bli uppskattad och tillfrågad. Det finns en kille som håller på att skriva en bok om henne, så gåtan kanske får sin lösning.