Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Porslin & keramik » Gustavsberg » Arkiver fram till 2009-november-20 » Gustavsbergs Blå Blom - Rörstrands Blå Blom  

Författare Meddelande
Blå Blom
Skickat måndag den 11 maj 2009 - 22.58:   

Finns det verkligen två olika serviser Blå Blom som ser snarlika ut. En från Rörstrand och en från Gustavsberg. OM.... Hur ser man skillnad om det inte finns stämplar på servisdelarna? Har haft långa diskussioner med bekanta om detta och jag hävdar att det finns två olika medan min bekant säger att båda är från Gustavsberg och den "äkta" betecknas alltid Old Gustavsberg med stämpel. Vem har rätt?
luchur
Skickat tisdag den 12 maj 2009 - 9.13:   

Du har rätt! Om jag inte mins fel så tillverkade Rörstrand en servis med blå blommor vid slutet av 1800talet som inte blev någon direkt succé. Gustavsbergs servis Blå Blom som kom senare (osäker på när) blev däremot en hit och en riktig långkörare. Skillnaden syns i själva blomman och självklart i modellen. Ibland är den märkt Rörstrand, men de jag stött på genom åren har oftast varit omärkta (sekunda??)
Mvh
Skickat tisdag den 12 maj 2009 - 12.35:   

Gustavsbergs Blå Blom kom väl 1871 om jag inte missminner mig. Rörstrands variant slutade väl att tillverkas 1926 har jag för mig.

Inga bestämda besked här...:O
MB
Skickat tisdag den 12 maj 2009 - 12.47:   

När Gustavsbergsfabiken lades ner tog Rörstrand över en del av produktionen, bl a Blå Blom och Lisa Larsons adventståg. Samma servisdelar finns alltså med Gustavsberg och Rörstrand i stämpeln.

Blå Blom har tillverkats under en väldigt lång period och förekommer i en rad olika modeller och med många olika stämplar även från Gustavsberg.
Mvh
Skickat tisdag den 12 maj 2009 - 16.27:   

Här har vi Rörstrands egna, gamla Blå Blom-modell:

Bild

Som synes har den inte mycket gemensamt med Gustavsbergs modell som ser ut såhär:

Bild
MB
Skickat tisdag den 12 maj 2009 - 20.15:   

Den Blå Blom från Gustavsberg som du visar på bilden kommer från den moderna produktionen, men det finns många andra modeller på kannorna från Gustavsberg också.
Rosenknopp
Skickat tisdag den 12 maj 2009 - 20.54:   

Lockknopparna är olika hos Rörstrands resp. Gustavsbergs Blå Blom-serviser.
gbg
Skickat tisdag den 12 maj 2009 - 23.28:   

Ytterst sällan hittar du stämplar på gamla Rörstrand. Sedan som sagts knoppen skiljer, samt titta noga på blomstren de skiljer ganska mycket. Jag har hållt minst 200 rörstrand delar av gamla modellen i handen, endast vid ett tillfälle har jag sett en djupstämpel Rörstrand, troligen så stämplades de så grunt att glasyren fyllde stämpeln. Finns tre olika Blomster heter den första Rörstrand. Blå blom Gustavsberg och Rörstrand de andra två. mvh
Silke
Skickat måndag den 18 maj 2009 - 19.34:   

Jag har sålt assietter av Rörstrands Blå blom, endast en av sex hade en djupstämpel som man kunde tyda, de andra var för grunda. Observera att Gustavsbergs Blå blom inte alls har blommor utan druvklasar.
gbg
Skickat fredag den 22 maj 2009 - 21.51:   

Silke kunde inte sagt det bättre, men visst så är enklast att avgöra. Skall man sedan hårddra detta, så kommer originalet från England långt före Rörstrand gjorde sitt. mvh