Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Porslin & keramik » Gefle & Bo Fajans » Arkiver fram till 2010-mars-31 » Väteperoxid » Arkivera tills 2009-april-12  

Författare Meddelande
Antifuskbyrån
Skickat onsdag den 18 mars 2009 - 23.55:   

Metoden fungerar kanske. Men med hjälp av den "fuskar" man till ett porslinsföremål så att det tillfälligt får ett synbart bättre skick.

En soppskål som missfärgas av soppa som innehåller fett anser jag vara defekt. Om du med hjälp av kemikalier får bort missfärgningen kvarstår ursprungsproblemet, den är fortfarande defekt. Nästa gång du häller i soppa så börjar missfärgningen igen!

En stackare som köper en "fixad" soppskål på exempelvis Tradera och vill använda den som soppskål blir alltså mot sin vilja storkonsument av väteperoxid.
OlleH
Skickat torsdag den 19 mars 2009 - 5.46:   

I grund och botten har du rätt. Problemet med krakelyr finns fortfarande kvar, och missfärgning kan påbörjas igen efter behandling.

Det jag vill klarlägga, är att behandlingen gör att föremålet håller sig fint i 20-30 år, och att man i regel diskar ett behandlat föremål noga. Någon förtärande storkonsument av väteperoxid, kan man nog inte kalla den som äter soppan.
1970
Skickat torsdag den 19 mars 2009 - 11.21:   

Antikfuskbyrån; Jag förstår inte hur du kan anse att det skulle vara "fusk" att göra ett porslinsföremål finare? Man fuskar ju med blekmetoden inte bort krackeleringen på något vis, den finns ju fortfarande kvar, fullt synlig. Var och en måste ju sedan förstå att om man använder en krackelerad terrin till soppa, blir den missfärgad. Men som frågeställaren skrev, kan man ju använda saker på fler sätt, även till prydnad. Föremål som annars skulle ha kastats bort, kan genom blekning få ett andra liv. Däremot är det förstås önskvärt att en säljare talar om när ett föremål är krackelerat.
Lea
Skickat torsdag den 19 mars 2009 - 11.25:   

Helt rätt 1970, kunde inte sagt det bättre själv! :)
pia
Skickat torsdag den 19 mars 2009 - 13.15:   

Oj! vilken disskution det blev om det här. Jag har nu haft min soppskål i 17,5% väteperoxid i tre dagar och absolut ingenting har hänt. Antagligen är lösningen för svag men har man inte tillstånd som privatperson kan man inte få tag i starkare koncentration i butik. Någon som vet om jag kan få lämnat in den för behandling hos någon som har tillstånd för att använda starkare väteperoxid?
Angående den uppkommna diskussionen om att använda väteperoxid. Porslin som har krakelerat ska inte användas i mathållning överhuvudtaget, behandlat eller obehandlat. Men föremålet har fortfarande många andra användningsområden och då är det väl synd att slänga och smaken är som sagt olika vad man tycker är vackert.
OlleH
Skickat torsdag den 19 mars 2009 - 13.54:   

Jag har precis varit och pratat med vår lokala färghandlare, och han säger att 17,5% är den starkaste varianten de har. För att få tag i starkare, så måste man ha tillstånd, och det kostar massor att få.

17,5% är ingenting. Nästan att det går att borsta tänderna med det. Det betyder att Pia kan ta upp sin Soppskål ur väteperoxiden, för ingenting kommer att hända. Man behöver ha en koncentration på över 50% om det ska fungera.

Någon som har något alternativ till Väteperoxid ?
Lea
Skickat torsdag den 19 mars 2009 - 16.57:   

Prova med klorin istället, outspätt och låt ligga i flera dagar, lite hälsovådligt, har bara testat på mindre föremål men det har funkat fint!
Pia
Skickat söndag den 12 april 2009 - 19.19:   

Hej!
Jag har nu tagit upp min soppterrin från 17,5% väterperoxidbad. Fyra veckor fick den ligga och det fungerade, nu är den vit och fin och kommer att pryda sin plats som krukfoder. Så 17,5 % väteperoxid fungerar om man har lite tålamod.