Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Porslin & keramik » Gefle & Bo Fajans » Arkiver fram till 2010-mars-31 » Vad heter denna svarta glasyr?  

  Tråd Senaste användare Meddelanden Sidor Senaste meddelande
Arkivera tills 2009-maj-26Liljerik26-5-09  4:08 
  ClosedClosed: Nya ämnes-trådar accepteras inte på denna sida        

Författare Meddelande
tallen
Skickat tisdag den 26 maj 2009 - 8.41:   

Ja. det tycker jag Liljerik! Var inte den kannan du bytte från mig i en annan svart glasyr? Har för mig att den var mattare....

Negro är verkligen matt vad jag kunnat se på bilder, det vore kul om du hade nåt föremål med Mangania också, då gick det ju att jämföra alla olika glasyrerna...jag kan bidra med lite olika Manganiaföremål annars :)
Tord Gyllenhammar
Skickat tisdag den 26 maj 2009 - 11.27:   

Den svarta glasyren från 1927 är en skapelse av Björn Holmström. Säkerligen är det ett recept som han tog med sig från Teplitz- Schönau i Böhmen där han fick sin utbildning. Glasyren blev en fullträff med vackra effekter. Den kallades även för svart konstglasyr. Titta gärna på den med förstoringsglas. Percy inspirerade så att den kom i produktion, och den blev en av hans glasyrfavoriter. Att glasyrens utseende kan variera beror på bland annat massans sammansättning och bränningens förlopp speciellt innan man började med elektriska ugnar. Dessutom glasyrbrändes inte löpande utan i omgångar där glasyrens beståndsdelar inte alltid helt kunde kunde upprepas. Ett exempel på glasyr som har ovanligt stora variationer är rubin.
tallen
Skickat tisdag den 26 maj 2009 - 13.36:   

Perfekt att vi fick det utrett!

I den gamla Gefle-boken står det "Svart med effekter", 1927-64 och i den nya boken om Gefle Porslinsfabrik, "Svart", 1927-64, A. Percy (om jag inte kommer ihåg fel från igår när jag läste detta), jag antar att det är samma glasyr som åsyftas?
Liljerik
Skickat tisdag den 26 maj 2009 - 18.53:   

Kul när det finns expertkunskaper :) Tackar så mycket igen.
Själv svamlade jag en del i morse.... Stämplad Negro skrev jag men det var Zulu jag tänkte på och det är ju en dekor i svart och guld på samma modeller som Safir och Rubin, alltså ingen glasyr.
Assietterna har faktiskt samma glasyr som skålen ovan.
Tänkte ändå lägga in bild men det visar sej att sambon tagt kameran med sej till jobbet :)
Jag återkommer.
Liljerik
Skickat onsdag den 27 maj 2009 - 20.29:   

Ok, nu har jag ställt upp lite svart från Gefle för fotografering.
Assietten till höger har samma glasyr som det stora fatet "Svart med effekter", lövfatet och ljusstaken har dekornamn "Zulu" och är bra mycket snyggare än Safir o Rubin :)
Kannan är av modell.......AB..???? Vaaa, jag vet väl hur modell AB ser ut och det är ju verkligen inte som den här kannan. Fattar inte hur denna kanna kan vara stämplad med AB....eller läser jag fel???

Bild
TG
Skickat onsdag den 27 maj 2009 - 20.58:   

Ja du läser fel på kannan, AR skall det vara
tallen
Skickat torsdag den 28 maj 2009 - 16.41:   

Jepp, AR!

Jag har en gräddsnipa i samma glasyr, visst är den lite blank? Jag ska lägga in jämförelsebilder på min snipa och Mangania, för de är inte lika. Sen har jag AU-delar som är högblanka svarta, utan effekter, ska försöka fota allt så man ser skillnaden...
Liljerik
Skickat fredag den 29 maj 2009 - 6.26:   

Ja visst är det så tallen, kannans glasyr är både blank och matt samtidigt på nåt märkligt sätt :)
Inte så lätt att se skillnaderna på min bild, ser ju att den blivit lite pixlig pga kvalitetssänkningen av den för att den ska platsa här. För att se skillnaderna så måste man ju också ha med flera föremål på samma bild...och ändå så ser nyanserna olika ut på olika datorer, stor skillnad om jag kollar på jobbet eller hemma.
tallen
Skickat söndag den 31 maj 2009 - 20.58:   

Jag har nu fotat lite, här är ett försök att se skillnad mellan glasyrerna...inte lätt men jag hoppas det framgår!

Bild
tallen
Skickat söndag den 31 maj 2009 - 21.01:   

Tekanna i mycket blank svart överst, varmvattenkanna "Mangania" under, gräddsnipa "Mangania" till vänster och gräddsnipa AR till höger.