Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Porslin & keramik » Gefle & Bo Fajans » Arkiver fram till 2010-mars-31 » Vad heter denna svarta glasyr? » Arkivera tills 2009-maj-26  

Författare Meddelande
Liljerik
Skickat söndag den 24 maj 2009 - 8.30:   

Jag är övertygad att detta är en Gefle-skål med tanke på djupstämplingen och jag tror mej ha sett dessa hänklar förut….nån som har sådan skål med Gefle-stämpel?
Det ända jag hittar i ”Gefle Porslinsfabrik” Tord Gyllenhammar / Björn Holm som passar är under Skålar: ”T 1930-57 diameter 33cm (över hänklar). A.Percy
Min skål mäter 34cm över hänklarna.
Undrar också om nån vet vad denna svarta glasyr heter, den har ett blänk som får mej att lite tänka på lysterglas…..
(Rörstrands Jenny-plåtbricka som bonus på bilden :) )

Bild
Bild
Svart som...
Skickat söndag den 24 maj 2009 - 16.58:   

Mangania.
tallen
Skickat söndag den 24 maj 2009 - 22.42:   

Jag tror att det är Gefle...glasyren är mycket lik den på en fruktservis som jag såg nyligen. Vi kom fram till att den heter "SVART GLASYR", 1927-64 och att det är Percy som står bakom den. Modellen liknar Percys tidiga modeller, gissningsvis 1920-30-tal med tanke på formen. Konstigt att det inte fanns någon djupstämpel med tre skorstenar dock...men finns det inte t.ex. kaffekannor och liknande som bara har modellbeteckningen präntad? Har för mig det...AB-modellen t.ex., har en sån kanna utan stämplar i ljusblått utan dekor.
Lejon
Skickat söndag den 24 maj 2009 - 22.56:   

Det har, som du säger, varit uppe många gånger förut med dessa modellbeteckningar utan skorstensstämpel. Varje gång har det varit Gefle och Percy...så det kan du nog lita på denna gång också.
Snyggt med svart.
Mvh.
Svart som...
Skickat måndag den 25 maj 2009 - 17.10:   

Hade fel på just Mangania, men samma glasyr blev senare kallad så av Lillemor Mannerheim. Lite mer klarläggande behövs där, av någon annan som T.G?
Ett säkert tecken på att det är Gefle, ses på bild 2.
Punkt, stor bokstav och punkt anger modellserier som AL, Q, F, W, S, EZ och så vidare.
Stämplar på glasyrer, diskas ofta bort med tiden, så Liljeriks skål har haft en silver- eller guldvariant.
tallen
Skickat måndag den 25 maj 2009 - 23.45:   

Det är inte samma glasyr som Mangania, den är mattare och har inga "effekter" som denna, dvs lite oljeliknande skimmer.

Glasyren "Mangania" togs fram under 1950-talet och det var Arvid Nordbye, ingenjör, som var "skapare" (allt enligt böckerna om Gefle-porslin). Lillemor Mannerheim gjorde ett större antal konstföremål (M-serien + en del annat), samt teservisen MA bland andra föremål med denna glasyr, därför förknippas hon ofta med Mangania. Dessa är oftast stämplade både "Mangania" och "Lillemor Mannerheim". Det finns ett antal bruksföremål, bl.a. tallrikar teservis i modellen AU mm där man använde Mangania-glasyren, och bakom dessa modeller ligger bl.a. Arthur Percy. Dessa är enbart stämplade "Mangania". För att komplicera saken ytterligare så finns en tredje serie "Negro" på modeller av Percy. Negro är dessutom en glasyr som är mycket lik Mangania, jag har svårt att skilja dem åt, men den ska vara ytterligare mattare än Mangania.

Om man ser föremål med glasyrerna "Svart glasyr" och "Mangania" eller "Negro" bredvid varandra går det inte att blanda ihop dem (menar jag).
Svart som...
Skickat tisdag den 26 maj 2009 - 0.51:   

Hm. :)
Tack, tallen!
Liljerik
Skickat tisdag den 26 maj 2009 - 4.08:   

Tack till er alla!
Jag har nån kanna och assietter i ytterligare två andra svarta glasyrer men ingen av dem kan jämföras med denna...undra om jag inte har ett fat som är stämplat Negro också, kanske skulle fota dem jämsides för att se skillnaden. Jag gör nog det ikväll :)