Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Porslin & keramik » Rörstrand » Arkiver fram till 2010-februari-26 » Vem har signerat min vas?  

  Tråd Senaste användare Meddelanden Sidor Senaste meddelande
Arkivera tills 2009-december-1Spet-Alex1-12-09  20:13 
  ClosedClosed: Nya ämnes-trådar accepteras inte på denna sida        

Författare Meddelande
Frågvis
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 1 december 2009 - 20.29:   

Jag känner mig inte kroppsligt gammal, men jag är förfärligt gammalmodig. Det dröjde tills vinylskivorna slutade säljas innan jag skaffade en så´n där cd-spelare. Den enda modernitet som jag anser är oumbärlig är mobiltelefonen. Jag skaffade faktiskt en sådan redan 1994. Då kände man sig nästan som en yuppie när man halade fram en Nokia 1011 på 475 gram inför imponerade blickar. Vad det gäller Nikolinas ålder så tycker jag att alla åldrar på kvinnor har sin charm. Ett par av de läckraste quinnor jag känner till är Lill-Babs och Christina Schollin. Mums!!! De är en bit över 70 men slår de flesta tuggummituggande 20-åringar med hästlängder.
guest
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 7 december 2009 - 13.27:   

Det är helt felaktigt att Stålhane har signerat vasen, han arbetade som formgivare, inte f..a..n satt han och ristade in märkningar på vaser, det fanns det andra anställda som gjorde, som hade betydligt mindre i lön. Jag tror det blir väldigt svårt eller näst intill omöjligt att ta reda på vem som har signerat din vas.
Helenagbg
Medlem
Användarnamn: Helenagbg

Meddelande nummer: 18
Registrerat: 8-2009
Skickat måndag den 7 december 2009 - 17.30:   

Guest jag tror inte att frågeställaren menade ordagrant vem som har ristat in det i vasen..
Det är totalt ointressant att veta exakt vem av de anställda som signerat den. Känns så onödigt att lägga en sådan kommentar.
SAH är modellbeteckningen i alla fall.
Frågvis
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 9 december 2009 - 9.34:   

Tack Helenagbg, för ditt sansade svar utan några svordomar. Jag ska trots allt försöka få min julstressande fru att hjälpa mig att få in en bild på vasen. Den är ganska oansenlig men ändå tilltalande i sin enkelhet.
Gbg
Medlem
Användarnamn: Gbg

Meddelande nummer: 2028
Registrerat: 8-2009
Skickat onsdag den 9 december 2009 - 19.18:   

Är den signerad med R och tre kronor så är det nog mer sannolikt att Stålhane signerat vasen själv.
XXL
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 11 december 2009 - 12.53:   

"R" står för Rörstrand, "Sweden" är Engelska och betyder Sverige, "CHS" är Carl Harry Stålhanes initialer, so far so good. Milljon frågan då??... okej här kommer svaret som länge har undgått AP's experter. Utdragen spänning.........
SAH, AXO, ARO,osv är precis vad de ser ut att vara, inte oinspirerade modell namn som de flesta slänger ur sig, men drejarens initialer. Så var det mysteriet löst. Till upplysning kan också nämmnas att Carl Harry Stålhane inte drejade själv, även det unika godset är drejat av andra, vanligtvis av Kent Ericsson som var Stålhanes närmaste medarbetare genom mänga år.
Frågvis
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 11 december 2009 - 14.21:   

Fantastiskt XXL, du kommer med facit efter trumvirveln! Jag är mycket tacksam för svaren. Var Stålhane från början keramiker eller designade han bara på papper för någon drejare, t.ex. Ericsson, som utförde hans alster. Har du förresten någon aning om vilken drejare som hade signaturen SAH?
Gbg, den är signerad med tre st kronor som är inristade runt ett R i skrivstil. Betyder det något särskilt?
Gbg
Medlem
Användarnamn: Gbg

Meddelande nummer: 2057
Registrerat: 8-2009
Skickat fredag den 11 december 2009 - 15.29:   

Studiogods. Stålhane började som lärling till Icak Grünewald. Redan tror 1938 fick han själv börja måla, och i rask takt tillkom en serie med samiska motiv och så rullade allt på. Skall man sedan analysera ditt svar XXL, så misstänker jag SAH AXO ARO osv vara beteckning på glasyren. Självklart kan de vara fel, men tills någon mer kunnig dyker upp så tror jag att det är så. Mycket tjabbel för en vas vi ej fått se. mvh
Gbg
Medlem
Användarnamn: Gbg

Meddelande nummer: 2058
Registrerat: 8-2009
Skickat fredag den 11 december 2009 - 15.30:   

Studiogods. Stålhane började som lärling till Isac Grünewald. Redan tror 1938 fick han själv börja måla, och i rask takt tillkom en serie med samiska motiv och så rullade allt på. Skall man sedan analysera ditt svar XXL, så misstänker jag SAH AXO ARO osv vara beteckning på glasyren. Självklart kan de vara fel, men tills någon mer kunnig dyker upp så tror jag att det är så. Mycket tjabbel för en vas vi ej fått se. mvh
arvid
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 11 december 2009 - 23.37:   

SAH AXO ARO är modellbeteckningen på det serietillverkade godset !!!!
medhåll
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 12 december 2009 - 1.33:   

Japp, precis som på Nylundgodset!