Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Porslin & keramik » Gustavsberg » Blåsippa - inte Wennerberg  

Författare Meddelande
pg
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 30 maj 2014 - 20.04:   

Enligt vad som redovisats i ett annat forum har Gustavsberg haft åtminstone tre serviser med namnet Blåsippa varav två haft sinsemellan olika dekor formgiven av Gunnar Wennerberg och en mellanliggande, som möjligen tillverkats enbart 1901, som man eftersom Wennerberg varit i fokus benämner "inte Wennerberg". Finns det någon som har information om formgivare och varför produktionen lades ner så snabbt beträffande "inte Wennerberg"?

Fat

Stämpel
pg
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 30 maj 2014 - 20.08:   

Dessutom: Mot vänstra kanten något över mitten på fatet finns som synes en tråkig sprickbildning på 4-5 cm. Finns det något enklare sätt att snygga till denna? Eller bör man låta bli?
Peter_h
Medlem
Användarnamn: Peter_h

Meddelande nummer: 485
Registrerat: 3-2013
Skickat lördag den 31 maj 2014 - 17.45:   

Din "Blåsippa" tillverkades bara 1901. Jag har kollat i boken "Gustavsberg" av Gösta Arvidsson.
Där finns inget namn på formgivare. Den första "Blåsippa" med design Gunnar Wennerberg tillverkades också 1901, men fanns kvar i sortimentet till 1905. Kanske var det så att kunderna föredrog Wennerbergs version. Den är lite "modernare" med sina stiliserade blommor och blad i tydlig jugendstil.Och i så fall konkurrerade den ut din "Blåsippa", som inte var lönsam längre. Den kan också ha varit dyrare att tillverka med sin ovanliga form och guldkant.
Jag tror inte man kan göra något åt sprickan tyvärr. Men det finns specialister på att laga porslin.
Peter_h
Medlem
Användarnamn: Peter_h

Meddelande nummer: 486
Registrerat: 3-2013
Skickat söndag den 1 juni 2014 - 14.58:   

Även om ingen kändis designat din "Blåsippa", tycker jag det är otroligt vackert porslin, säkert handmålat. Därav den målade signaturen E plus en annan bokstav som jag inte kan tyda.
Undersidan är lite krackelerad, men jag kan inte se något på ovansidan. Det är ju så att fett och annat samlas i de här glasyrsprickorna. Du vet nog att man inte ska diska dessa gamla serviser i diskmaskin.Har du en hel servis, så är det bara att gratulera!
pg
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 1 juni 2014 - 20.17:   

Tack för all intressant info!