Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Porslin & keramik » Övrigt Norden » Handmålad Arabia tallrik med vapensköld  

Författare Meddelande
mabjork
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 22 november 2014 - 17.21:   

Skulle vara tacksam om någon har kunskap eller ideér om denna.. Arabias stämpel från 1874-1890 så själva tallriken i sig inget konstigt men vore intressant att veta mera kring målningen och vapenskölden.

Antje
Medlem
Användarnamn: Antje

Meddelande nummer: 131
Registrerat: 3-2014
Skickat lördag den 22 november 2014 - 18.10:   

Motivet i mitten föreställer sannolikt den romerske guden Cupid på lejonet, se t.ex www.museumsyndicate.com/item.php?item=35608
mabjork
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 24 november 2014 - 9.10:   

Jo, det är nog Cupido på lejonet. Skölden är knappast något herladisk släktvapen med kan det ha något att göra med nåt sällskap som t.ex frimurare?
Margot1
Medlem
Användarnamn: Margot1

Meddelande nummer: 72
Registrerat: 3-2012
Skickat måndag den 24 november 2014 - 20.56:   

Står det på stämpeln:
ARABIA
Helsingfors
mabjork
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 25 november 2014 - 8.47:   

Jo, just det står det på stämpeln så tallriken i sig är det inget oklart med men jag är intresserad av vapnet och målningen. Målningen ligger ovanpå glasyren så den behöver ju inte vara utförd på Arabias fabrik?
Antje
Medlem
Användarnamn: Antje

Meddelande nummer: 134
Registrerat: 3-2014
Skickat tisdag den 25 november 2014 - 13.05:   

Har du närbild på avbildningen av kvinnan?

Ser inte riktigt vilka attribut hon har (närbild behövs), men tycker mig urskilja veteax eller liknande?

Om ja, kan i så fall vara antingen Persefone eller Demeter (grekiska mytologiska gudinnor för årstider, skörd e.t.c).

Om målningen är pålagd ovanpå glasyren kanske det handlar om en storbondefamilj eller liknande som lät utföra en specialmålad servis. "Vapnet" kan då vara ett adelsvapen, eller helt enkelt ett mer informellt familjevapen av en icke-adlig men för den tiden välbärgad släkt. T.ex. storjordbrukare. Ev. bosatta i Finland med tanke på servisens ursprung.

Kanske en bröllopsgåva med tanke på kärleksguden Cupido?

Gissningar som sagt, men kan kanske leda dig vidare i dina efterforskningar.
mabjork
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 25 november 2014 - 14.31:   

Här kommer närbilder. Jag har kollat med Riddarhuset i Finland (http://www.riddarhuset.fi/svenska/riddarhuset/) och vapnet finns inte registrerat i Finland åtminstone. Jag har köpt tallriken i Österbotten i Finland.Antje
Medlem
Användarnamn: Antje

Meddelande nummer: 140
Registrerat: 3-2014
Skickat torsdag den 27 november 2014 - 9.01:   

Aha, det är två kvinnor på bilden. Kan i så fall vara både Persefone och Demeter.

"Myten om Persefone och Demeter förklarar hur årstiderna uppstod.

När Persefone en dag plockade blommor på en äng tillsammans med sina väninnor, dök Hades, härskare över underjorden, upp ur marken och fick syn på henne. Han blev förälskad i Persefone och beslöt sig därför för att göra henne till sin hustru. Han rövade bort den protesterande Persefone och tog med henne ned till underjorden. Demeter vandrade runt jorden för att söka efter sin dotter, och i sin tröstlösa sorg vägrade hon att fullgöra sina plikter som fruktbarhets- och skördegudinna. All växtlighet vissnade och både djur och människor svalt.

Till slut beslöt Zeus att något måste göras när han hörde människornas desperata böner. Zeus visste att om Demeter inte fick tillbaka sin dotter skulle ingenting längre växa på jorden och allt skulle dö. Han befallde därför Hades att släppa Persefone fri och låta henne återvända till sin mor.

Men Hades lurade Persefone att äta ett granatäpple på sin väg upp från underjorden, vilket ledde till att hon var tvungen att stanna kvar. Om man en gång äter av de dödas mat, kan man aldrig lämna deras land. Zeus föreslog då att den mängd kärnor som Persefone ätit från granatäpplet skulle bestämma det antal månader hon skulle vistas på jorden hos Demeter. Resultatet blev att Persefone skulle tillbringa nio av årets månader på jorden och tre i dödsriket.

När Persefone går upp till jorden blir det vår och sommar där. Men när hon måste återvända till dödsriket blir det kallt och kyligt på jorden och allt vissnar. Detta eftersom Demeter sörjer att hennes dotter inte är hos henne".
http://sv.wikipedia.org/wiki/Persefone

Litet kuriosa som sagt:-).

Men som vi var inne på tidigare handlar det nog om en storbondesläkt i Finland som låtit handmåla en servis till exempelvis ett bröllop.

Tänk om alla dessa antika saker kunde prata och berätta sin historia:-)