Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Möbler, speglar & belysning » Arkiver fram till 2010-oktober-5 » Ytrenovering av mitt nya teakbord  

Författare Meddelande
månkan
Skickat fredag den 10 april 2009 - 5.22:   

Hejsan. Har köpt detta bord som diskuterades i "AntikPrat: Möbler, speglar & belysning: Är detta soffbord Johannes Andersen?: Arkivera tills 2008-december-09"
Om det är ett likadant eller exakt samma vet jag inte. Jag gillar det i alla fall. Det har en del brukrepor och är antagligen ganska smutsigt på bordsytan. Vad skall jag våga mig på? En nätt skrubbning med diskmedel och vatten bara och sedan inoljning (vilken olja?). Kan jag ge mig på bordet med fint slippapper och åtminstone få bort några av de ytligare reporna och i så fall kommer bordet ljusna så pass att det ser onaturligt ut?
Jag vill gärna fortsätta att bevara det.
Novis
Skickat fredag den 10 april 2009 - 11.11:   

Om det är MASSIVT trä/teak kan du slipa ner ytreporna. Är det fanerat på ovansidor/slitytor
måste stor försiktighet råda. Du bör inte tvätta med vatten i så fall.
Massivt trä kan du slipa ganska rejält, så du får en behaglig ytkänsla som du oljar med någon linoljetyp. Torka bort oljan innan den torkat annars riskerar du få blanka partier. Du bör prova dina ideer på ett osynligt eller mindre framträdande ställe så du ser om det blir som du tänkt. Viss förändring ger nog ytbehanlingen vad avser utseendet. Du måste veta vad det är för material du ger dig på.
Ann-Teak
Skickat fredag den 10 april 2009 - 11.45:   

Inte särskilt troligt att ditt bord är massivt.
Har det kantlister på kortändorna så är det säkert fanerat på spånplatta eller liknande.
Bästa sättet om du tvekar är att kolla på bordsytans undersida om den ens är i samma träslag.
Faneret höll en tjocklek på max 0,8 mm när det limmades på. Någon eller några tiondelar putsades sedan bort innan det lämnade fabriken.
Ytterligare kan någon ha varit där och putsat för att fräscha upp ytan under årens lopp. HUR detta gjorts och hur många gånger är omöjligt för oss att säga, men varje gång det skett har fanerytan tunnats ut ytterligare. Djupa märken eller fläckar är oavsett detta omöjliga att slipa ner på en fanerad yta. Det kan däremot vara möjligt att få bort dem på annat sätt. t.ex genom blekning med div kemikalier etc beroende på vad som orsakat fläcken/skadan, eller genom returshering av densamma.
En olja eller en djupvätande lack på en faneryta gör att genomputsade fläckar blir än tydligare.
Har man nått det stadiet kan man endera försöka lacka med en härdlack eller kosta på en omfanering av hela ytan.
En stor del beror på hur bordsytan tidigare är behandlad. En enkel och kanske den minst riskfyllda "renovering" vore att sickla av ytan tills den är repfri och acceptabel och därefter ytbehandla med lack för en lackad yta och olja för en tidigare enbart oljad yta.
månkan
Skickat lördag den 11 april 2009 - 4.58:   

En bekant till en bekant är möbelsnickare.
Det kanske är säkrast att han tittar på det.
Den undre skivan av bordet är faner. Lådförstycken är solitt trä, men bordsskivan kan jag inte gissa även om jag kryper under och lyser med ficklampa.
Man kanske kan skrapa lite där det inte syns. Tack för hjälpen
bonaren
Skickat lördag den 2 maj 2009 - 12.50:   

sikla och olja eller lacka det sedan
Märtha Ann
Skickat lördag den 20 juni 2009 - 12.45:   

Jag har också ett fanerat teakbord från 60talet. Det är flitigt använt med rispor och märken efter vattenglas noch annat. Jag har slipat det med fint sandpapper och oljat med teakolja. Resultatet blev att det ser aningen fräschare ut men alla fläckar och rispor syns lika tydligt. Är det att byta fanér som gäller och vad kan det kosta ?
Messerschmitt
Skickat lördag den 20 juni 2009 - 13.25:   

Låter omständigt och dyrt. Kanske bättre att söka efter ett annat bord med mindre medfaren yta?
mali
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 28 augusti 2010 - 16.02:   

Jag har köpt ett teakbord, dansk design, från -50 talet i en affär specialiserad på teak. Enligt försäljaren så var det massiv teak och ingen faneryta. Nu vill jag fräscha upp det efter en "blöt" fest då glasringar etc uppstod. Kan jag slipa ner hela ytan och sen behandla med teakolja eller hur går jag till väga?
Väldigt tacksam för råd
Brutus
Medlem
Användarnamn: Brutus

Meddelande nummer: 6
Registrerat: 8-2010
Skickat lördag den 28 augusti 2010 - 17.33:   

Många som handlar med teakmöbler brukar gnugga in teakolja med stålull typ Svinto för att få ner oljan ordentligt,har själv provat med gott resultat dock ska man vara försiktig och helst hitta ett objekt att träna på först
Silke
Medlem
Användarnamn: Silke

Meddelande nummer: 329
Registrerat: 8-2009
Skickat måndag den 30 augusti 2010 - 17.00:   

Vi har ett från 50-talet som var i bedrövligt skick. Vi slipade det och oljade in det med teakolja, det blev som nytt. Man ska nog olja in det med jämna mellanrum så att det håller sig fint.