Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Möbler, speglar & belysning » Arkiver fram till 2010-mars-9 » Ta bort färglager?  

Författare Meddelande
Anne
Skickat söndag den 17 maj 2009 - 9.11:   

Vad är det bästa sättet att gå tillväga om man vill ta bort färg på en möbel från början av 1800-talet? Om man vill komma ner till grundfärgen, eller det som ursprungligen var målat på möbeln?
ojoj
Skickat söndag den 17 maj 2009 - 17.34:   

Beror på vilken färg de blivit ommålade med,harfärgen under rengjorts innan om målning,(sitter hårdare då)ibland går det att skrapa försiktigt, ibland får man lösa upp färglagren,(ett i taget), detta är jobb för ett proffs som har rutin på detta jobb,inget att mickla med själv.speciellt om det är en yta med intressant underlag vilket är svårt att veta innan arbetet påbörjas, så låt helst bli detta och konsultera en konservator som specialiserat sig på dessa arbeten.
Martin Timell
Skickat söndag den 17 maj 2009 - 19.29:   

Bandslipmaskin och grovt sandpaper.
Britta
Skickat söndag den 17 maj 2009 - 21.02:   

ojoj har lämnat det enda vettiga förslaget. Om Anne försöker sig på det här själv så är resultatet förutsägbart och möbeln misshandlad.
fd.konserverare
Skickat söndag den 17 maj 2009 - 22.16:   

För det första Anne så måste ju möbeln ha antingen ett ekonomiskt värde eller att den ligger dig varmt om hjärtat, för att lämna till en konservator att ta bort färg är inget annat än svindyrt.Att försöka sig på att "tvätta" fram är inget som man lyckas speciellt bra med utan resultatet kan bli katastrof,men vill man försöka ändå så rekomenderar jag varmluftspistol som är det enklaste men inte heller där är resultatet garanterat.Skrapa med kniv är oerhört tidsödande och sen beror det på vilken färg det är målat med,tempera är oskrapbart och drickamålning är inte att tänka på heller,så mitt enkla och billigaste råd är att leva med den färg du har.
Dekormålaren
Skickat måndag den 18 maj 2009 - 1.30:   

Håller helt med ojoj. Men om du vill prova själv trots allt. Använd absolut inte varmlufsfläkt det första du gör. Du måste veta vad det är som finns uder. Ta ammoniak på en liten pensel och tvätta på ett undangömt ställe. Ha en svamp med vatten och torka med. Då kan du försiktigt konstatera vad som finns.
ojoj
Skickat måndag den 18 maj 2009 - 13.10:   

Att det är svindyrt att lämna till konservator, ja det bevisar att det tar tid. Han måste väl få ut sin timersättning och kunna få mat på bordet han också! Som ni andra.