Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Möbler, speglar & belysning » Arkiver fram till 2010-mars-9 » Kan gamla kristallkronor vara signerade?Var på kronan är vanligt att sign. görs?  

Författare Meddelande
EvaMarie
Skickat tisdag den 2 juni 2009 - 19.40:   

Vi har 2 kristallkronor efter vår Far..i hans mammas bouppteckning hittar i jag ett gammalt tidningsurklipp m en krona likt en av dem han har, o i artikel står att på Bukowski såldes en ljuskrona signerad, tillv. 1792 av Olof Westerberg ,såldes för 50.ooo kronor.
1.Min fråga är förståss om var på en krona man brukar sätta en signering,
2.-Kan någon ut efter dessa bilder se "ålder" eller "värde" idag?
3.vilken stil dessa kronor har, empir eller gustaviansk eller dylikt???


Bild
Überjunge
Skickat tisdag den 2 juni 2009 - 21.21:   

Olof Westerberg är känd för att ha tillverkat rokokokronor och jag tror de flesta är daterade under gustaviansk tid, alltså på 1770-talet. Han signeringar brukar bestå av en liten papperslapp som är gömd under stommens topplatta med en liten berättelse nedskriven med bläck. Ibland kan det finnas kompletterande anteckninmgar på dessa lappar från senare gjorda reparatrioner etc.

Därutöver finns signerade kronor av Carl Henrik Brolin. De är typiska sengustavianska kronor och vanligen ganska påkostade. Han blev mästare i gelbgjutarämbetet 1805 och höll på fram till 1830-talet nånting. De är oftast signerade på topplattan med CHB, eller i ovanliga fall på kronringen.

Det är nästan allt som finns när det gäller äldre svenska signerade ljuskronor.
EvaMarie
Skickat tisdag den 9 juni 2009 - 11.49:   

försöker lägga till bild på ovanstående fråga
-Har fått ett bra svar ändå av dig Uberjunge samt fått lite med kött på benen av en som renoverar gamla kronor, hur man ser om dessa är riktigt gamla
-1. om skruvarna har muttrar samt om ljushållaren
har skarvar....
-Men som sagt kan du se ålder från på dessa bilder som jag sk försöka lägga in här
Eva-Marie
Bild
EvaMarie igen
Skickat tisdag den 9 juni 2009 - 11.51:   

Bild
Ûberjunge
Skickat tisdag den 9 juni 2009 - 13.44:   

Grundformen hos dina krona är rokoko - om det är en stilkrona eller om den är "från tiden" kan jag inte se härifrån.

Du söker en slags qvick-fix-metod att avgöra kronans ålder. Det finns knappast. Det är helheten det hänger på, inte den ena eller den andra skruven, eller skarven.

I allmänhet är det summan av tillverkningsstandarden som är vägledande när det gäller den här typen av föremål, som mest finns i form av välgjorda stilkopior.

Hur är kåpan som täcker bottenplattan gjord, pressad, trycksvarvad eller driven? Hur är järnplåtarna som håller ihop armarna/spröten gjorda, valsade eller smidda? Hur är ljuspiporna gjorda? Skruvarnas och fästelementens utförande och status? Hur är upphängningsanordningen konstruerad? - Bara för att nämna några detaljer.

Spontant gissar jag dock att detta är en stilkrona.
Enklaste stilkopior.
Skickat onsdag den 10 juni 2009 - 7.27:   

BÅDA kronorna är från c:a 30-40 talet