Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Möbler, speglar & belysning » Arkiver fram till 2010-mars-9 » Ahj haj?  

Författare Meddelande
Susann
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 28 november 2009 - 22.00:   

jag var på loppis idag och såg en lampa från typ 40-50 tal. Det stod ahj + ett nr på den.
Dom påstod att det var Hans-Agne Jacobsson som designat den.
Jag tyckte det inte stämde
AJ-serien
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 29 november 2009 - 2.46:   

Det produktiva samarbetet mellan Arne Jacobsen och Louis Poulsen Lighting startade i början av 1930-talet och varade till Arne Jacobsens död 1971. Under den perioden framställdes en rad lampor som än idag är lika aktuella - bland annat den eleganta AJ-serien.
I serien finns bla golv, bords, vägglampor osv.

AJ-lampans osymmetriska form påverkar ljuset så att det koncentreras i den riktning där det behövs samtidigt som det skapar en effektiv avskärmning. Med raka linjer och sneda vinklar ingår lampans design i Arne Jacobsens serie 3300 som består av en stol och en soffa, och på det mer överordnade planet är kombinationen av de raka linjerna och sneda linjerna också en parallell till Arne Jacobsens arkitekturstil. Hålen i mitten av lampans fot blev ursprungligen anpassad så att fanns plats till ett askfat, vilket idag är ett uttryck för en väldigt opolitisk design. Men också utan askfatet bidrar hålet i mitten av lampans fot till det eleganta och lätta formspråket som lampan har.
Arne Jacobsen skapade AJ-serien till Radisson SAS Royal Hotel i Köpenhamn som både är ett av världens första designhotell och ett av Arne Jacobsens mest välkända arkitektur- och inredningsprojekt.
Wanja
Medlem
Användarnamn: Wanja

Meddelande nummer: 13
Registrerat: 8-2009
Skickat söndag den 29 november 2009 - 3.14:   

Susann: Detta har varit uppe tidigare, AHJ var visst en firma som tillverkade diverse armaturdelar såsom böjbara lamparmar o dyl. Det har således ingenting med Hans-Agne att göra, även om det ofta skrivs så på Tradera.
Metyl/Etyl?
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 29 november 2009 - 5.03:   

Vilket detektivarbete en del gör! "Hmm, AHJ, borde vara Hans Agne Jacobsson?". En ledtråd, H A J, ordnigsföljd på intialerna. Sedan, geniet "AJ-serien": "Hmmm, dom snackar om Arne Jacobsen, här har jag något att tillföra. Slutligen, sista geniet bekräftar, att man verkligen har tröskat alltihop förut! Wow!
PP
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 29 november 2009 - 6.59:   

Ans Hagne Jacobsson. Lätt som en plätt. Roslänning.
Susann
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 29 november 2009 - 9.41:   

Jag misstänkte att det inte var han för jag tyckte lampan såg för gammal ut.
Men dom var ju så säker och duktiga.
Tack så mycket för svaren.