Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Möbler, speglar & belysning » Arkiver fram till 2010-mars-9 » Hjälp med ålder & identifiering stol & skåp  

Författare Meddelande
Kjammi
Medlem
Användarnamn: Kjammi

Meddelande nummer: 1
Registrerat: 1-2010
Skickat torsdag den 14 januari 2010 - 20.51:   

Bild

Mitt skåp är målat mörkt grönt, men har avskalad färg som visar att det varit målat i turkos nyans förr. Har sett ut på samma sätt sedan 1920-talet då den hade samma skador och färgbortfall som nu. Köptes på auktion i Jämtland på 20-talet. Jag är intresserad av ursprung och om årtalet stämmer i första hand. (1828).
Jag misstänker att det kan vara från Hälsingland??

Detsamma gäller stolen, som jag köpt på loppis i Östersund. Jag skulle vilja veta ålder, stil, ursprung på den. Värdet är inte så intressant.

Tack på förhand,

Emma.
Ander
Medlem
Användarnamn: Ander

Meddelande nummer: 55
Registrerat: 9-2009
Skickat fredag den 15 januari 2010 - 11.29:   

Jag har ett skåp från Jämtland där flera detaljer på skåpet är mycket lika. Mitt skåp är daterat 1818 så 1828 kan nog stämma. Det kommer från trakten kring Hackås, eventuellt Lockne. Det har en underdel med lådor med mycket snarlik utformning i övrigt likt din bild. B.O.D. är någons dotter (D).
Burre
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 15 januari 2010 - 11.52:   

Skåpet kan mycket väl vara från Jämtland och årtalet kan stämma. Kan vara värt att försöka ta bort det sekundära färglagret, det kan ju finnas en bibehållen originalmålning under.

Stolen är en fri tolkning i en tillbakablickande stil. Tiden är omkring sekelskiftet 1900 och ursprunget troligen någon snickerifabrik i södra Sverige.
Britt-Inger
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 15 januari 2010 - 13.15:   

Stryk "i södra Sverige" i Burres påstående för snickerifabriker i HELA landet gjorde snarlika stolar. Men det är tveksamt om just denna stol ens är svensk, jag tror på England i detta fall.
Kjammi
Medlem
Användarnamn: Kjammi

Meddelande nummer: 2
Registrerat: 1-2010
Skickat fredag den 15 januari 2010 - 15.36:   

Tack för era svar. Det verkar som om skåpet köpts in lokalt då, eftersom mina släktingar bodde i Hackås på den tiden. Kanske var de på någon gårdsauktion för ett dödsbo. O.D. kan betyda Olofsdotter, B kan vara Brita, Britta?
Olofsdotter var ett vanligt efternamn häromkring. För övrigt är jag konfunderad över texten och dekorationen som verkar vara målade på det övre färglagret? Dessutom verkar den ursprungliga färgen på insidan och baksidan vara mycket slarvigt påmålad, man kan se alla penseldrag hit & dit, och det har hamnat en del kladd på fel ställe. :P Snickaren var tydligen skickligare än målaren.

När det gäller stolen så vet jag inte mer, den hittade jag i en hög skräp, i dåligt skick, men jag har lagat och putsat den själv. Om den kommer från England kan man ju undra hur den hittat till
någon lada i Jämtland. :-)
Inte så svårt
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 15 januari 2010 - 22.26:   

Via Norge, kanske?