Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Möbler, speglar & belysning » Arkiver fram till 2010-juni-13 » Värde? Stil? Hjälp?  

Författare Meddelande
Lantlolla
Medlem
Användarnamn: Lantlolla

Meddelande nummer: 1
Registrerat: 6-2010
Skickat fredag den 4 juni 2010 - 9.34:   

Skulle vilja ha hjälp med vad det är för stil på lampan och vad den kan vara värd?

Tack på förhand!lampa
Wanja
Medlem
Användarnamn: Wanja

Meddelande nummer: 83
Registrerat: 8-2009
Skickat fredag den 4 juni 2010 - 10.23:   

Hej, Lantlolla! Sök på taklampa jugend bland avslutade auktioner på de olika auktionshusen. Jag skulle tippa att den iordninggjord skulle inbringa 500-1000 kr på auktion.
PP
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 4 juni 2010 - 16.50:   

Den ser ut att vara i dåligt skick men om glaset är helt och den är reparerbar i övrigt borde den ändå vara värd en dryg femhundring. Och att det är jugend har ju redan sagts om det nu behövs.
Ta'tlugntba'
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 4 juni 2010 - 23.03:   

OBS! Iordninggjord= upphängningskedjor, ny el och lamphållare. Inte putsa kopparen! Har jag inte rätt när jag säger att dessa patinerades från början och att putsa den vore mycket tråkigt?
JE
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 7 juni 2010 - 18.42:   

Ja, undvik putsning.

Undvik också att byta bort mässingslamphållarna, det skulle förstöra den - de är ju pricken över i. Försök istället om möjligt jorda mässingen via stickproppen, så kan du sova lugnt (det kan du ändå förresten).
Patte
Medlem
Användarnamn: Patte

Meddelande nummer: 92
Registrerat: 8-2009
Skickat tisdag den 8 juni 2010 - 16.23:   

Använd helst tygklädda elkablar för den rätta stilen. Bör finnas hos välsorterade belysningsbutiker, eller t.ex. här:

http://www.fotogenlampor.se/default.asp?mod=cat&cat_id=43,45
Ta'tlugntba'
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 9 juni 2010 - 23.40:   

Sova lugnt? Är det egentligen så illa med gammal opålitlig el? Jag har en del gamla lampor vars el näppeligen uppfyller moderna säkerhetskrav... Vissa av dem drar jag till och med ur sladden på när jag släcker dem.

Hur tänkte man förr egentligen? Alla gamla mässingshållare t ex, de med porslinsring, på dem är det ju bara några millimeter från strömförande metalldel till den del som ska sitta fast i resten av lampan. Borde det egentligen inte vara så att man hade en jäkla respekt för elektriciteten när den var ny?
PP
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 10 juni 2010 - 2.25:   

Om jag minns alldeles rätt hade man i början elledningarna nakna på väggen. Man var nog väldigt respektfull och undvek att beröra allt elektriskt på den tiden. Men man levde lite farligare förr, där drällde av salpeter, klorex och andra bombingredienser. För övrigt hade nästan varenda bonde ett lass dynamit hemma, sånt var bra att ha ungefär som järntråd. Så det allestädes närvarande kvicksilvret och andra kul gifter. Och från ovan kom det spröda nedfallet från ryssarnas kärnvapentester över Ishavet.
När man satte på TVn fick man Olle Björklunds senaste rapport från Kubakrisen och det stundande kärnvapenkriget. Det var annat virke i folk förr, med en sån bakgrund behövde man varken silikonimplantat eller bastuklubb.
PP
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 10 juni 2010 - 2.29:   

Ang försiktighet så minns jag civilförsvarets obligatoriska skolinformation om atomkriget. Lägg er under köksbordet så ordnar det sig var huvudinformationen. Och man kunde ju lika gärna ligga där som nån annan stans antar jag. Informationen fanns för övrigt även i den tidens telefonkatalog. Dom som inte hade telefon hade förmodligen haft större chans att överleva.
Ta'tlugntba'
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 13 juni 2010 - 10.16:   

Intressant läsning.... om kalla kriget... :-)