Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Möbler, speglar & belysning » Arkiver fram till 2010-oktober-5 » Kista  

Författare Meddelande
John
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 20 september 2010 - 22.34:   

Jag har hittat en kista hos en antikhandlare och insidan av locket är målat. Där står bl.a. årtalet 1634 och antikhandlaren påstår att det är äkta. Min fråga är således, hur kan man veta om den är äkta? Kistan och målningen ser definitivt gamla och slitna ut så i det avseendet kan de tänkas vara äkta. Säg för ett ögonblick att kistan verkligen är äkta, hur mycket kan man i så fall tänka sig att den är värd?
Beroende på
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 20 september 2010 - 22.46:   

Svåra frågor det där John.
Försökte sätta mig in i dina funderingar, men har inte fantasi nog att ge dig ett svar som inte blir allmängiltigt för vilken låda som helst. Jag gissar att du inte vill nöja dig med att kistan i så fall skulle vara värd mellan hundra enkronor och lika många tusenlappar.
PP
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 21 september 2010 - 13.52:   

Om du har sett den så vet du att den är äkta. Om den sen är från 1634 är en helt annan femma. Dels har man målat på såna där årtal för att förgylla priset, dels målade man ibland på ett årtal som man ville minnas på grejerna och det kunde ligga en bra bit bakåt i tiden. Det är alltså ganska säkert en kista med årtalet 1634 men om den är från det året eller 1734 eller 1834 eller för den delen 1934 får fastställas på annat sätt.
Haj
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 22 september 2010 - 19.59:   

Är den 3m hög och väldigt skuren med figurer i alla femton hörnen eller hur ser den ut?
Material rostfritt stål?
Ernst
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 23 september 2010 - 14.55:   

John, din tråd har kapats av otrevliga klubben. Ett gäng som härjar på AP alldeles för ofta. Ett gäng självutnämnda "experter" som anser sig så duktiga att dom tar sig rätten att vara otrevliga i parti och minut. Ignorera stackarna.
jarl
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 27 september 2010 - 12.18:   

Jag vet en kista som verkar likna din från 1700-talet med originalmålning. Priset är 2800 kr, om nu detta kan vara till någon vägledning.
För att avgöra om den är äkta så får man titta om virket är hyvlat för hand,är det handsmide, hur ser slitaget ut, utförandet på gångjärn och lås. Titta på målningen med en lupp och se om det är krakelerat, titta på om målningen är skickligt utförd eller om det en en "stel" kopia av en förlaga.
Hoppas att det här kan vara till nytta.