Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Möbler, speglar & belysning » Arkiver fram till 2011-april-22 » Försöker identifiera dessa 2 möbler ?  

Författare Meddelande
funiture-x
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 20 februari 2011 - 10.12:   

Bifogar bilder på 2 möbler som vi har i arv, var på dessa 2 möbler kan man ev hitta stämplar, noeringar eller annan identifiering ?

Det stora linneskåpet/allmogeskåpet har små hål överallt, förmodligen mask av något slag, gångjärnen sitter med en typ av spik som man hade i hästskor förr i tiden, skåpet är i 2 delar men mycket tungt och verkar ha genomgått ändringar under åren.

Sekretären/Chiffonje är en lika stor gåta, var kan man ev hitta någon märkning efter tillverkaren. På bilden saknas låset, det skruvade vi ur då nyckel saknas och låset lyckades gå i baklås vid ett tillfälle.

Någon som har en idé när/var/hur dessa kom till ?Britta
Medlem
Användarnamn: Britta

Meddelande nummer: 2491
Registrerat: 8-2009
Skickat söndag den 20 februari 2011 - 11.05:   

Föreslår att du letar stämplar bak o fram o över o under o inuti o överallt annorstädes.
Städtanten
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 20 februari 2011 - 11.58:   

Att leta efter stämplar behöver du inte spilla tid på för du kommer inte att hitta några som bidrar till att ge information om dina möbler.

Chiffonjén är från slutet av 1800-talet, svensk snickerifabrik.
Det stora skåpet är ett allmogeskåp från tiden runt sekelskiftet 1800. En gissning så god som någon är att det härstammar från Bergslagen, men det kan också komma från någon annan provins gärna Mellansverige eller norrut. Det har varit målat men är nu avlutat. Det syns inte direkt på skåpet härifrån om eller hur det är förändrat. Det här är egentligen inte några gåtor utan helt normalt status för dessa möbeltyper och bägge är relativt vanliga.
trumma
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 20 februari 2011 - 12.34:   

Chiffonjén är ombyggd/ändrad under 1900-talet.
furniture-x
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 20 februari 2011 - 18.06:   

Jag kan ju ta närbilder om det skulle hjälpa, vi vet ju inte vad vi ska fotografera. Vad ser man på chiffonjén att den har byggts om? Allmogeskåpet verkar ha varit ofärgat från början med tanke på alla små maskhål och hästskospikarna, i annat fall borde det finnas spår inuti från hur det var innan en ev avlutning och det finns det inte. Ska jag tolka svaret att skåpet härör från 17-1800 eller 1800-1900 ? Vad är typiskt med skåp från Bergslagen ?

Så skriv vad vi ska sikta med kameran på så får ni mer bilder, problemet är att man inte få gå över en viss upplösning här på forumet.
klunker
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 20 februari 2011 - 19.09:   

Chiffonjen har bl.a. fått höga ben för att komma upp i skrivhöjd? Där har förmodligen varit tre lådor under klaffen. Den nedre naturligtvis borttagen pga att möbeln varit skadad/maskäten i nederkant.
ojoj
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 20 februari 2011 - 19.27:   

Chiffonjen har bland annat fått nya fula ben,skåpet har allagånger varit målad var ej acepterat med kvistar i furun ,som nu när det är chickt med kvist och blåträ 2:sortering. Titta bakom beslag(nyckelskylt,skarvar, lådförstyckets undersida samt fler mer eller mindre svåråtkomliga ställen vid en färgborttagning.
furniture-x
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 20 februari 2011 - 20.31:   

Re:klunker./ojoj.

Nej. skåpet är inte ommålat. Däremot har hantag tagits bort på lådorna där bara nyckelhål finns kvar. Klunker kan ha rätt i att chiffonjen är kapad av okänd orsak, men det finns inte ett enda maskål att hitta, däremot sitter bakstycket ganska illa med glipor. Hittade 2 tyngder i bly som får locket att fara upp med rejäl rulle, se bifogade foton, tog 2 till på allmoge också som däremot är duktigt ansatt av mask. Mellan övre och undre del har masken gått så hårt åt på ett ställe att träet snarare är mjöl i storleken av en enkrona i diameter.ojoj
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 21 februari 2011 - 10.41:   

Vem har nämnt att skåpet skulle vara ommålat???