Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Möbler, speglar & belysning » Arkiver fram till 2011-april-22 » Gammalt bord?  

  Tråd Senaste användare Meddelanden Sidor Senaste meddelande
Arkivera tills 2011-april-9S-Lampan9-4-11  23:27 
  ClosedClosed: Nya ämnes-trådar accepteras inte på denna sida        

Författare Meddelande
mvhbwh
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 10 april 2011 - 0.44:   

Att bara antyda att den skulle ha inhandlats via Bukowski för 50 år sedan gör att frågeställningen får ett visst löjets skimmer över sig.

I dag har Bukowski visst en mera "stads"- betonad avdelning (Lilla B) men på vanliga "Stads" skulle den nog inte platsa som enskilt nummer - där bör utropen ligga runt tusenlappen och det kommer den knappast upp till!
Rökrummet
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 10 april 2011 - 1.11:   

Tänk, ja tänk, om bordet vore ett bredvidarbete av Axel Einar Hjort, då skulle frågeställningen hamna i ett helt annan atmosfär än löjets.
Gissa vem som kommer att syna bordet på stämplar nu. :-O
tänk
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 10 april 2011 - 9.21:   

Långt under tusenlappen vill jag påstå.
Löjetsskimmer
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 10 april 2011 - 13.37:   

"Alla människor tänker inte lika, men när vi tänker tillsammans, då tänker vi bäst"??? Ja, så står det i stadgarna för Antik-prat. "Lillis" ställer bara en fråga och begär inte att bli förlöjligad! Bordet kan mycket väl vara Hjort OCH ha passerat Bukowskis!
Chippendale
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 10 april 2011 - 13.57:   

Är det någon som tramsar här så är det Lillis själv som hävdar att hennes 30-talsbord skulle vara inhandlat hos Buckan. Du gör dig bara löjlig.
Lillis
Medlem
Användarnamn: Lillis

Meddelande nummer: 3
Registrerat: 4-2011
Skickat söndag den 10 april 2011 - 14.47:   

Ja du,"Chippen" här har man tydligen gått igång på något :-)Jag borde ha förtydligat mig alt.icke använt ordet "tror" att bordet köptes på Bukowskis.Jag vet nu att så är faktiskt fallet men fortsättningsvis har det inte med bordets identitet att göra. Förstår att det är "chippendale"-stil och 30-tal. Om inte någon har annat att tillägga ang.bordet så tack för förmedlade upplysningar.
Städtanten
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 10 april 2011 - 16.01:   

Det här kan ju vara en vanlig dag på jobbet för E A Hjort. Någon kategori "bredvidarbeten" existerar förstås inte, inte heller särskilda stämplar att leta efter. E A Hjort har gjort en massa fula saker helt befriade från den kändishysteri som gökarna här på AP förväntar sig. (fast detta bord är knappast av E A Hjort)

Verkmästardesign ligger för övrigt bakom 99 procent, kanske mer, av all svensk industriproduktion under 1900-talet. Detta begrepp ska man vara försiktig med att behandla nedlåtande. Det var vad som närmast kan jämföres med gymnasieingenjörer utbildade i bl a teknik, mekanik, konstruktionsritning och tidigare även teckning på Tekniska institut som förr fanns i många städer i riket. I praktiken kan man nog i dag jämföra många av dessa TI-ingenjörer med dagens civilingenjörer. Dessa konstruktörer/ritare befolkade industriernas konstruktionskontor och löste alla designfrågor tillsammans med verkmästaren och folket på¨fabriksgolvet.

Klot-Johanbordet från Mjölby och början av 40-talet är en typisk verkmästardesign, liksom en mängd av Nilsjohans mest formstarka artiklar. Vissa anser att Erikofonen "Cobran" i någon mån också kan räknas till verkmästardesign.