Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Möbler, speglar & belysning » Arkiver fram till 2011-juni-21 » Myran stol - äkta?  

Författare Meddelande
Inuti
Medlem
Användarnamn: Inuti

Meddelande nummer: 16
Registrerat: 5-2010
Skickat onsdag den 11 maj 2011 - 12.01:   

Hittade två ommålade stolar för en liten slant. Har sett andra myranstolar med annat underrede och undrar om någon vet om detta är original. Jag har nämligen ett gäng sjuanstolar där underredena skiljer sig lite i konstruktion, och jag gissar att det beror på att några av stolarna är betydligt äldre (även sitsens tjocklek verkar ha ändrats).

Någon som har koll på det här?

(tacksam för all input)
Inuti
Medlem
Användarnamn: Inuti

Meddelande nummer: 17
Registrerat: 5-2010
Skickat onsdag den 11 maj 2011 - 12.02:   

ännu en bild
CR
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 13 maj 2011 - 14.33:   

Vad står det på brickan under stolen?
Det är definitivt inget äkta Myran/Sjuan fäste.
Dryg
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 13 maj 2011 - 16.06:   

Skulle vara kul att få veta vad som skulle skilja detta fäste från ett äkta, kan nog sätta en peng på att plastkåpan som saknas på bilden är märkt FH.......
Dryg
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 13 maj 2011 - 16.53:   

Sjuanstol, konstruktionen är i princip likadan som på Myran fast fästet och kåpan är en aning större.
Inuti
Medlem
Användarnamn: Inuti

Meddelande nummer: 20
Registrerat: 5-2010
Skickat lördag den 14 maj 2011 - 11.47:   

CR: Brickan på stolen är nog bara en inventeringsmärkning som satts dit i efterhand. Det står SSK och ett nummer på den.

Dryg: Fick inte med några plastkåpor till stolarna. Skulle märkningen FH visa att de är äkta? Är bilden du laddat upp från en äkta sjuan? De ser ju väldigt lika ut..

Har som sagt sett bilder på en annan lösning av myran, men tänker att de kan finnas olika äkta-varianter som skiljer sig beroende på tillverkningsår. Mina sjuanstolar skiljer sig som sagt lite i både sits och fäste, men jag vet att båda typerna är äkta..

Ingen som vet säkert om det finns flera varianter av myranfästen från fritz hansen?

Tack för svaren!
Inuti
Medlem
Användarnamn: Inuti

Meddelande nummer: 21
Registrerat: 5-2010
Skickat lördag den 14 maj 2011 - 11.50:   

Stolsbenen har de mer minimalistiska plastfötterna som alltså inte sticker upp och följer stålbenen nån cm. Har för mig att det också tyder på en äldre variant. Tror mig ha hört att de även bytte variant på fötterna till en som var lättare att byta ut..
Dryg
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 14 maj 2011 - 16.12:   

Bilden föreställer en äkta Sjuanstol, kåpan är märkt FH,Danish Furnituremakers,Made by Fritz Hansen Denmark och i detta fallet även med årtalet 1971, kåpan som suttit på din stol har sett likadan ut fast lite mindre, tidiga Myror hade ett avlångt metallbleck över fästet och det finns runda kåpor i både metall och plast beroende på tillverkningsperiod, att dina stolar är äkta tvivlar jag inte en sekund på.
Dryg
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 14 maj 2011 - 16.27:   

Lite otydlig kanske, på tidiga stolar sitter det ett runt metallbleck som är bockat så att det bildar en "kanal" genom vilken benen går så avlångt var ju lite missvisande, bildgoogla lite gamla stolar så ser du skillnaderna, tidiga stolar hade doppskor sedan övergick man till dom små plastpluggarna men nu har man återgått till doppskor igen.