Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Möbler, speglar & belysning » Arkiver fram till 2011-augusti-22 » Ny el i ljuskrona  

Författare Meddelande
Finskan
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 15 maj 2011 - 19.21:   

Någon här, som vet någon i Göteborg, som skulle kunna byta elen i en gammal ljuskrona. Har frågat i antik- och elaffärer, men man anser att det är för mycket arbete.
Tipsar
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 15 maj 2011 - 21.51:   

Varför inte fixa det själv? inte en helt omöjlig uppgift. Annars kan ett tips vara att höra med någon yrkesutbildande läroanstalt inom elelektronik. De brukar ta emot olika typer av jobb som elevarbeten och du betalar i regel bara för materialet(= billigt.
PP
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 20 maj 2011 - 6.42:   

Låter som ett lagom helgprojekt för en amatör. Du hittar kopplingsschemat när du river den gamla elen sen är det bara att köra på med friska prylar. Sånt där gjorde jag när jag var tio men dra ur kontakten först, sånt glömmer man när man är tio.
AC/DC
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 22 maj 2011 - 7.41:   

Friskt kopplat hälften brunnet.


Bla.Bla
Lampedusa
Medlem
Användarnamn: Lampedusa

Meddelande nummer: 42
Registrerat: 7-2010
Skickat söndag den 22 maj 2011 - 19.58:   

Sånt fick jag göra när jag pryade på en radio- och lampaffär.
Städtanten
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 23 maj 2011 - 17.57:   

Det här ska du inte göra själv, vänd dig till en ELEKTRISK firma inte till en antikhandlare. Antikhandlare handlar med antikviteter (i bästa fall) och håller inte på med elektriska monteringar.
12345
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 23 maj 2011 - 18.15:   

Jo, det tar lång tid och är mycket arbete. Antingen får du försöka ta kontakt med nån el-elev som kan göra det för en billig timpeng. Eller försöka fixa med det själv. Finns inte så många andra alternativ... om du nu inte vill sälja lampan istället.
PP
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 23 maj 2011 - 18.25:   

Lite jobb skadar inte, få har dött av det. Och att byta el i en ljuskrona klarar dom flesta med livet i behåll om dom som ovan sagts drar ur kontakten först.
ex- elektrikern
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 23 maj 2011 - 18.58:   

Så länge det är bara två trådar och ingen jord så brukar det vara lätt :-) men inte så kul om du kopplar en ledare (heter det så?) på jordkabeln för då blir väl höljet på lampan strömförande... eller?
PP
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 24 maj 2011 - 0.01:   

Själva tanken med elkoppling är att den görs rätt, felaktig koppling leder endast till tråkigheter. Men det ska väl inte vara så svårt att koppla rätt när trådarna vanligen är olikfärgade. Jag minns min salig fader som hade ett alldeles eget sätt att koppla el, han virade helt enkelt ihop de båda trådarna och förundrades över att det aldrig fungerade. Så några tekniska gener har jag inte fått från honom.
PP
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 24 maj 2011 - 0.04:   

Jo ang jord så lyckades ovannämnde fader en gång göra höljet till en tämligen stor elmotor strömförande. Tror det var enda gången han fick något att funka men den lät lustigt. Ingen avled den gången innan alltihopa packade ihop i snygg svart rök. Så man ska vara försiktig med el och vet man med sig att man är en klant ska man låta bli.
Fina Fisken
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 10 juli 2011 - 11.41:   

PP, kunde du inte starta en egen tråd under Allmänt med dina spännande anekdoter? Jag tror vi är många som skulle tycka det var praktiskt att ha dem samlade där.