Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Möbler, speglar & belysning » Arkiver fram till 2011-juni-21 » Äkta Gustavianskt eller Gustaviansk stil?  

Författare Meddelande
Eva M
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 29 maj 2011 - 14.46:   

Hur ser man skillnad på äkta Gustavianska karmstolar och stolar i Gustaviansk stil?
Jag har en Gustaviansk/Gustaviansk stil karmstol med klädd sits och armstöd med öppen rygg i. Vad ska jag titta efter? Det finns inga stämplar vad jag kan se. Den är vitmålad med gulddekor, men verkar ha varit ljus grågrön från början. Klädd med röd plyschsammet. Bilden är för stor för att skicka med och jag vet inte hur jag drar ner den!
Mvh
Eva M
Team Saida
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 29 maj 2011 - 16.44:   

Skall se om jag hittar kristallkulan.
ojoj
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 30 maj 2011 - 16.34:   

Syns på hantverket, krävs lite vana. Se om det ser handsågat under insida av sargen,formen jämfört med en äkta,sadelgjorden,(ej stål fjädrar,) är den omklädd många gånger, glutta under nuvarande stiftningar(spikningar)hopfogningen ej samma som en från tiden(omsenare) ja man kan kolla på massor samt känsla för hantverket och stilen.m.m.
mpu
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 30 maj 2011 - 17.51:   

Det handlar i stort sett om att bedöma materialbehandlingen, och det är inte svårt men man behöver lite erfarenhet. Qvick-Fix finns nästan inte alls utom möjligen i följande: om skarven / skarvarna till ryggbrickans överdel är horisontell är chansen stor att möbeln kan vara gammal.
Kolla och meddela här.
Eva M
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 2 juni 2011 - 11.13:   

Tack för alla tips! Har börjat sprätta bort det fula röda plyschtyget på sits och armstöden och under de klädda armstöden dök originalklädseln upp! Verkar vara målat skinn! (ljust). Ganska "krackelerat" så man anar bara rester av målningen. Ska försöka lägga ut bilder så snart jag kommer på hur man gör dom mindre!
Mvh
Eva