Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Möbler, speglar & belysning » Arkiver fram till 2012-februari-7 » Gemla karmstolar. Ursprung?  

Författare Meddelande
Netnil
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 21 september 2011 - 13.43:   

En sådan här karmstol har jag haft i alla år men aldrig sett någon annan. Under vår sits (formlimmad plywood) finns mycket otydliga rester av stämpel (kanskeGEMLA MADE IN SWEDEN). Jag antar att mina morföräldrar köpte denna runt år 1910 när de satte bo i stor stil. Sedan använde min mamma denna i många herrans år och nu använder vi den som köksstol och den sjunger tyvär på sista versen.

Jag har allltid undrat över formgivningen på denna. Ser mellaneuropeisk jugend ut men kan givetvis vara ritad av en svensk backstusittare med. :-)

För en liten tid sedan dök dessa två stolar upp på auktion och de är gjorda i ett något förenklat utförande men etikettmärkta Gemla och ser ut att vara gjorda på 1920 - 1930 talet. (Betsen på stolsryggarna på bilden är sekundär och gudskelov mycket enkelt avtvättbar)

Vet någon något om dessa karmstolar? Allrahelst vore det ju vara mycket intressant att få veta vem som eventuellt ritat dem. Det vore ju även om inte annat intressant att få höra om någon sett dylika IRL eller i någon priskurant.
Netnil
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 20 oktober 2011 - 14.49:   

Jag ger mig inte med de här stolarna. Tttade runt lite på nätet och hittade nedanstående bild. Känns stort släktskap på ryggarnas dekoration på vår och de här biostolarna.

Visst har Gemla någon gång i början av förra seklet tillverkat cafestolar på licens från Thonet? Och varför har de i samma veva inte också köpt licens på annat?

Även Josef Hoffmans "stolmaskin" har ett visst släkskap i formspråket när man tittar på bilderna.
http://www.flickr.com/photos/8355281@N02/5490153052/
Netnil
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 26 november 2011 - 9.35:   

Jag ger mig aldrig! :-)

Är det någon som kanske har något förslag på någon man kan fråga om möbler som är gjorda på Gemla?

Eller någon som är kunnig på möbler från Thonet och Wiener Werkstädte? (Jag kan knagglig tyska) Ja min arbetshypotes är att ritningarna till dessa karmstolar kommit till Gemla i samma veva som cafestolarna som Gemla tillverkade. Lite larvigt tycker säkert någon förståsigpåare men någongång har jag sett något skrivet om att Gemla även tillverkade andra möbler efter österrikiska ritningar.
Teknik o Design
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 26 november 2011 - 16.24:   

Carl Bergsten ritade några stolsmodeller som han lät tillverka i Gemla. Vad jag minns är en caféstol till Norrköpingsutställningen (1910?) och den var visserligen i böjträ, men ändå långt från dessa designmässigt. Förmodligen var det så att Gemla var en av de få som behärskade tekniken och att de blev anlitade av en formgivare -Inte tvärtom.
musikern
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 30 november 2011 - 13.31:   

Kontakta Gemla Möbler i Diö. Det finns kanske någon som skulle kunna svara om man är intresserad. Företaget lever väl vidare men i annan tappning