Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Möbler, speglar & belysning » Arkiver fram till 2011-november-14 » Hur vårdar man gammal mahognyfaner?  

Författare Meddelande
Hebrik
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 4 november 2011 - 13.41:   

har två gamla gustavianska möbler, ca 1840, som behöver lite vård av den annars fina ytan. Vad ska man använda för att få rätt yta, och samtidigt skydd?
Olson
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 4 november 2011 - 14.03:   

Den fina ytan består av polityr. Om den är felfri - gör ingenting annat än att hålla den ren. Om den är sliten polera med mer polityr. Men det ska du inte göra själv för det är inte helt lätt.
Bruno
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 4 november 2011 - 18.23:   

Dina möbler kan vara polerade med shellack, ett harts man brukade polera fina möbler med. När man gör en shellackpolering lägger man väldigt många tunna lager, som arbetas in i träet tills ytan är spegelblank. Ska man bättra på en gammal yta sicklar man ofta den fint först, inte slipa. Den shellack man brukar till möbler köpes vanligen i två delar och späs sedan till önskad koncentration. Detta kräver dock kunskap om såväl val av shellack (flera sorter finns), som dosering, men framförallt hantering. Att lägga en polering är både svårt och tidskrävande, blir det fel kommer det att synas direkt.

Om jag var du skulle jag tänka igenom ditt förhållande till möblerna. Kanske gör de sig bra som de är? Om du verkligen vill fixa upp dem och känner att de betyder mycket för dig tycker jag att du ska ta kontakt med en bra möbelrenoverare. De är otroliga på att se vad möbeln behöver. De kan säkerligen snabbt göra en ungefärlig bedömning av både arbetsinsatsen och priset.

Med vänlig hälsning// Bruno
S-Lampan
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 4 november 2011 - 19.53:   

Annars kan man ju alltid luta av.