Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Möbler, speglar & belysning » Arkiver fram till 2011-november-14 » Är dessa stolar tillverkade i Jämtland?  

Författare Meddelande
IKÖ
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 13 november 2011 - 18.57:   

Vi tror det kan vara av en bysnickare, kan det stämma?

Bilder kommer!
Gesällvandring
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 14 november 2011 - 13.19:   

Generellt om provinssnickrade möbler kan väl sägas att utförandet sällan är något annat än en kopia av en kopia till en kopia....
Ursprungsformerna blir litet utslätade och möblerna ofta åt det klunsigare hållet.
Däremot kan man säga att just Jämtland (och Härjedalen) hade snickare som "stack ut" med rococomöbler som var frodiga och väl avvägda. Tyvärr långt efter qtt stilen var "ute" i storstäderna. En slags "allmogerococo" som ofta var målade i flera kulörer.
När det gäller "standardmöbler" är det omöjligt att säga var i landet de är tillverkade eller av vem såvida det inte går att hitta en signatur eller en adresslapp eller liknande.
Det fanns förlagor att köpa och "mönsterskydd" var inte uppfunnet. Dessutom bestod snickarskrået av en massa kringresande människor som vandrade från jobb till jobb inom och utanför sveriges gränser.
Städtanten
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 14 november 2011 - 15.21:   

Nu handlar ju detta om ett par karmstolar tillverkade i början av 1900-talet (1910). Bild finns i slutet av tråden "Vem har tillverkat"
Gesällvandring
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 14 november 2011 - 15.52:   

I stort sett kan det kvitta. Ovanstående gällde även 1910. Man låg fortfarande efter på landet och körde efter förlagor eller tidningsurklipp.
Ett mindre snickeri producerade efter kundens önskemål. Undantaget vissa regioner som ex småland, men i Jämtland var man hopplöst efter.
En liten "designtopp", knappt märkbar, kom sedan på 1950-talet då man tydligen hade skickat ut ett par grabbar ner till Stockholm för att snappa upp en del.