Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Möbler, speglar & belysning » Arkiver fram till 2012-april-6 » Tips om masurbjörk  

  Tråd Senaste användare Meddelanden Sidor Senaste meddelande
Arkivera tills 2011-november-21Teknik o Design21-11-11  3:59 
Arkivera tills 2011-november-22Teknik o Design22-11-11  10:33 
Arkivera tills 2011-november-24Klister24-11-11  20:44 
  ClosedClosed: Nya ämnes-trådar accepteras inte på denna sida        

Författare Meddelande
varit med länge
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 24 november 2011 - 21.00:   

Jadu 88, ett av dina tips var att fernissa allmogeskåp och det säger allt om dina s.k. kunskaper.
Bruno
Medlem
Användarnamn: Bruno

Meddelande nummer: 11
Registrerat: 11-2011
Skickat fredag den 25 november 2011 - 0.37:   

Jag tror det ligger mycket i vad du säger, om vikten av att insupa inspiration och ideer, men aldrig fastna. Det jag upplever vara den största fördelen med att titta bakåt är att varje epok har sitt formspråk, varför var epok också kan tjäna som förebild i positiv och negativ bemärkelse. Möblerna i sig säger mycket om vad ägaren ville uttrycka genom sitt ägande(t.ex. den pompösa barocken med dess maktanspråk), och rymmer ett än idag brukbart formspråk. I den bästa av världar ska ägaren av en möbel känna att den representerar henne. Jag vill absolut tillverka något nytt och unikt, men jag tror att en snickare även idag kan använda äldre formspråk på samma vis som en författare förhåller sig till grekiska dramer; skriver nytt men spelar på samma dramatiska berättelsekurva.

För mig personligen är det viktigt att bygga på hållbarhet. I fråga om design vill jag att en möbel ska stå sig genom åren. Det provet klarar sällan en alltför djärv möbel, som kan vara fantastisk vid första mötet, men som är svår att placera och ofta blir tråkig då betraktaren väl vant sig. Jag uppskattar heller inte möbler som byggs med ett uttalat syfte, t.ex. specifik förvaring. Målet är en intressant, men inte på något vis radikal möbel. Förhoppningsvis resulterar detta i ett brukbart skrivbord, som tål både lite stryk och modeväxlingar. Gällande ytbehandlingen så lutar det åt att skapa en slitstark yta, som tål såväl nötning som kaffekoppar. Jag kommer troligen att lägga ett fåtal strykningar shellack som grund och sedan använda en hårdvaxolja. Jag uppskattar den sidenmatta ytan och hållfastheten.

Mvh
Teknik o Design
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 25 november 2011 - 10.39:   

Tack Bruno. Jag anade att "Klister" inte förde din talan, men det är klart att om man får sådana kommentarer så kanske man känner att man har tråkat ut någon stackare.Hoppas att jag kan orera vidare utan incidenter.:-)

Jag håller med dig bara till hälften när det gäller djärvheten.
Carl Malmsten t.ex hade nog behövt litet mer djärvhet om du frågar mig. Han var alltför tillbakablickande, men hade fullständig kontroll och goda medarbetare. Golvlampan "staken" sticker ut litet från hans egna produkter och får mitt godkännande men sanningen var att där plagierade han bara en annans verk och lade till små främst trätekniska
ändringar.
När det sedan gällde Vidar Malmsten så gjorde han bl.a en bra och praktisk säng där han "tog ut svängarna" för vilket han fick mycket kritik av gubben....
Allt det där är också gammalt och vi ser på olika sätt på produkterna idag, men nog har de tagit ett trappsteg (eller två) var i rätt riktning.
Jag håller med om att det som är radikalt idag kanske har misst all charm mycket snabbare än det som håller igen litet, men då kommer en helt annan aspekt in.
Dagens häftiga möbler är sällan behovsanpassade eller genomtänkta konstruktionsmässigt. Man får se dem som konstföremål och försöka ta till sig även där, studera formspråk och blandning av olika material mm. Jag skulle inte vilja vara utan ens någon av de värsta galningarna trots att jag nu börjar tycka att jag hittar naivister även på möbelskaparnas område. (Ex Röhska museet i Göteborg Ingen nämnd)En stol ska väl åtminstone gå att sitta i? (Eller är jag för.....)
Du resonerar annars helt rätt när det gäller att skapa en möbel för ditt eget behov. Då kan du själv ta hänsyn så långt att du kan skapa en produkt för en vänsterhänt en enbent eller en som samlar på pottor etc etc (eller varför inte "en som har tummen mitt i handen".) :-) (till "också en fråga")
Jag vet nu du har de kunskaper som behövs och de resurser som fodras och att du kommer att ta reda på mer fakta innan du kör igång. Börjar man med att göra en detaljerad ritning och har gjort någon möbel förut så blir det så mycket lättare. Misstagen kommer, men det är bäst om de flesta sker i planeringsstadiet eller bara på papperet.
Bruno
Medlem
Användarnamn: Bruno

Meddelande nummer: 12
Registrerat: 11-2011
Skickat fredag den 25 november 2011 - 18.43:   

Det blev en bra tråd det här:-) Du ska ha stort tack för dina poänger och kommentarer. Det är alltid lika kul att hitta kunniga resurser där ute...

Mvh
Dekormålaren
Medlem
Användarnamn: Dekormålaren

Meddelande nummer: 11
Registrerat: 2-2010
Skickat fredag den 25 november 2011 - 23.05:   

Tack för en intressant tråd. Har varit roligt att följa. Hoppas att Antikprat även i fortsättningen håller denna klass.
Teknik o Design
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 26 november 2011 - 10.12:   

En liten parentes:
Då jag var 16-17 år hade vi någon uppgift i skolan som skulle utföras hemma. Jag tog hjälp av en tjej i klassen som jag var väldigt förtjust i. Det var bara något med finmotoriken som inte fungerade lika fort som jag önskade, så jag tog det hon höll på med ur händerna på henne och frågade; "Är du född med tummen mitt i näven" (Naturligtvis på skoj.)
-"Hur kan du veta det????"
När hon sen visade ärren efter operationerna så var det inte roligt längre och jag ville bara
sjunka genom jorden.
Det visade sig att alla hon tidigare träffat visste.... så jag var den förste som ställde frågan till just henne. Uttrycket var s.a.s. henne obekannt och jag gjorde mitt bästa för att förklara, men sjönk bara djupare....
Muzafer
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 26 februari 2012 - 10.31:   

>Heja Emelie, bara tva veockr kvar sa ar denna termin slut och du kan vila upp dig hos oss. Puss mamma