Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Möbler, speglar & belysning » Arkiver fram till 2012-april-6 » Träslag? Intarsiaarbete  

  Tråd Senaste användare Meddelanden Sidor Senaste meddelande
Arkivera tills 2012-januari-2musikern2-1-12  12:51 
  ClosedClosed: Nya ämnes-trådar accepteras inte på denna sida        

Författare Meddelande
J
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 2 januari 2012 - 13.01:   

Standardgods från någon Småländsk ramfabrik. Någon av katalogens billigaste
konstlösa ramar. Ytan kan vara valnötsfaner på blindträ av furu.
Spegel, spegel på väggen där...
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 2 januari 2012 - 13.44:   

Ser ut som en enkel variant av Tunbridge ware.
http://www.google.se/search?q=tunbridge+ware&hl=sv&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&sou rce=univ&sa=X&ei=u6UBT8fbEs734QTDvMSNCA&sqi=2&ved=0CDoQsAQ&biw=1024&bih=599
88
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 2 januari 2012 - 21.55:   

Ser ut som en slags mahogny(finns bara ca 100 sorter). När ni svarar pine så har jag för mig att det heter origonpine, som motsvarar vår furu, men i detta fallet tror jag att det är just furu.Kan de ljusa inläggningarna vara vitbok, tro?Fogen var det grövsta jag sett på länge urdåligt.
finsnickarn
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 3 januari 2012 - 8.56:   

Tänk att en sån enkel pryl skulle få mig att fundera så långt.

Jag säger inte att det ÄR pine, det är bara en aning jag får. Håller i så fall på t.ex "pich pine" (Reservation för stavningen)Det är väl ungefär lika med pinen som med mahognyn att det om det finns hundra sorter så är det inte för den skull hundra ARTER. Samma art har haft olika försäljningsnamn beroende på utskeppningshamn och t.o.m beroende på vilken virkeshandlare det varit fråga om.

"Fogen" ser ut att bestå av en 45 graders gering på framsidan och en 90 graders sammanfogning på baksidan. En ganska komplicerad slits således.
Dessutom ser det ut som det ligger ett faner över ändträt i slitsen vilket gör den ändå mer komplicerad och detta förkastar då teorin att man haft tillgång till färdigt rammaterial som bara har gerats i önskad längd.

Denna ram måste (om den inte är omarbetad i efterhand) såvitt jag kan se varit ett halvfabrikat på metervara som efter slitsning och montering fått en fanerremsa över "karnisryggen" d.v.s den smala kant som är synlig av ramens tjocklek från väggen och ut. (Allt är naturligtvis gjort i den förhoppningen att man på framsidan skall få en fin gering som inte rör sig. Den svåra haken är att faneringen över ändträt med tiden släpper) Jag ser det inte som vi skulle kunna lösa problemet med träslag etc efter några bilder här och tänker inte föra den diskussionen längre.

Jag kan bara sammanfattande konstatera att där finns ett blindträ som är synligt på baksidan och att det på framsidan över hela profilen ligger ett "ädelträ" faner och att det på främre insidan mot glaset ligger en "åder" bestående av en tunn remsa med två olika träslag.
Sen TROR jag att hela härligheten är omsvept med ett faner på den kanten som är 90 grader mot väggen.
Skulle vara roligt att få höra Glorias tankar om var ramen kommer från. (Jag behåller än så länge den gissning jag hade på Amerika)
88
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 3 januari 2012 - 16.09:   

Jag är inte beredd att diskutera denna fråga med någon,endast funderingar vad jag tror.Vanlig profilerad list som är fanerad samt gerad, baksida limmad med slät list ovanpå den profilerade listen.Oriogopain(tror det stavas så) liknar rakvuxen fur(har bl.a använt detta till blindträ)till mitt gesällprov.p.g.a. att detta ej slårsig så mycket och det ser ej ut att vara detta som är på baksidan av ramen, utan vanlig furu. God fortsättning på det nya året! m.v.h.
Gloria
Medlem
Användarnamn: Gloria

Meddelande nummer: 5
Registrerat: 11-2011
Skickat fredag den 6 januari 2012 - 11.36:   

Tack, tack. Spegeln är köpt på Erikshjälpen. Vet inget om ursprung tyvärr.
52 Stater.
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 6 januari 2012 - 12.47:   

Möjligen är det Oregon Pine - dvs barrträ från delstaten Oregon - som avses?
Pär H
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 10 januari 2012 - 1.02:   

Ett träslag som mer eller mindre aldrig gulnar utan är nästan vit är järn ek heter holly tree latin ilex någonting är väldigt vanligt på andra sidan atlanten i just ilägningar för att det inte gulnar utan förblir vit. Är inte riktigt säker på om det användes lika flitigt i europa

Mvh Pär H
Loli
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 25 februari 2012 - 23.39:   

Britax Twoway ar valdigt rimylg. Min son fick plats bakatvand i den tills han vagde 25 kg och var nastan 120 cm, da var han 5 ar.