Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Möbler, speglar & belysning » Arkiver fram till 2013-november-29 » Kristallkrona - men vilken "stil"?  

Författare Meddelande
Leha40
Medlem
Användarnamn: Leha40

Meddelande nummer: 2
Registrerat: 11-2010
Skickat onsdag den 27 november 2013 - 17.12:   

Kristallkronor är vackra där de passar. Vår, som är ärvd, har fått hänga i ett förråd men nu är tänkt få en bättre plats. Men vi skulle vilja veta om den representerar någon "stil" eller bara är en fri komposition - kanske också en hint om ekonomiskt värde. Vi vet egentligen bara att den måste vara köpt i Sverige i tidsspannet 1945-1970, brännförgylld, 5-armad, 4+1 lampor.
Mr Trend
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 27 november 2013 - 17.25:   

Stilen är empir fast tillverkad i nutid. Du själv säger 1945 till 1970. Jag gissar på nutid, men böjer mig för din kunskap om 1970. Inte en dag äldre. Finns att köpa helt nya idag.

Den är inte "brännförgylld", kanske galvaniskt förgylld med "gulbränd" som gardering.

För marknqdsvärde, kolla eller jämför med motsvarande på auktionsmarknaden, Stockholms auktionsverks stadsauktion eller motsvarande auktionsfirma.
Leha40
Medlem
Användarnamn: Leha40

Meddelande nummer: 3
Registrerat: 11-2010
Skickat onsdag den 27 november 2013 - 19.28:   

Jomenvisst, "brännförgylld" var slarvigt uttryckt - säkert en påverkan från Blocket/Tradera där denna gamla metod påstås gälla för mängder av föremål. Mr Trend säger "gulbränd" men googlar jag på det ställs frågan: menar du "guldbränd"? Lite lustigt eftersom något "guld" lär inte ingå i processen - eller? Jag trodde i min enfald att metalldelarna var guldpläterade men efter att ha konstaterat att metallen är omagnetisk så bör den vara mässing och inte pläterar man något som redan är gult?
Mr Trend
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 27 november 2013 - 20.49:   

Jag säger "gulbränd" därför att jag menar just det.
Det är gamla äkta kunskaper som inte har någon beröring med "google". Världen existerade långt före goggle likaså metoder att få mässing att glänsa som guld.. Men gulbränning har ingenting med guld att göra. Det är en industriell metod som lockar fram en vacker guldliknande yta på mässingföremål. Man började tillämpa metoden under Karljohantiden.

Ungefär så här kan "gulbränning" gå till.
Man polerar mässingdetaljen noga, därefter betar man den uppvärmda detaljen i ett ganska svagt syrabad, då framträder en vacker gul färg hos föremålet. Därefter sköljning och torkning - slutligen lägger man på ett lager klarlack så att inte den gulbetade ytan oxiderar. Metoden har kanske ett annat namn nuförtiden.
Mr Trend
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 27 november 2013 - 20.56:   

Jag gjorde en liten koll på auktionsmarknaden om vad ljuskronor liknande din har sålts för den senaste tiden. Mellan ett- och tvåtusen kronor verkar vara ett vanligt pris för kronor i den storlek som din ser ut att vara.
Papa Türk, Ata
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 27 november 2013 - 21.10:   

Guldeloxerad, i bästa fall aluminium! Gjutna prismor, massproduktion. Empirestil är korrekt!
Upp till 2 papp är billigare än Skärholmens tingeltangel butiker a´la Bagdad..
Mr Trend
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 27 november 2013 - 21.24:   

Nya myter i branschen!

Guldeloxerad, vad är det?
Aluminium - stööön - knappast.
Leha40
Medlem
Användarnamn: Leha40

Meddelande nummer: 4
Registrerat: 11-2010
Skickat fredag den 29 november 2013 - 11.29:   

Intressanta svar som jag tackar för. Visst är det sant att nätets svar på allt mellan himmel och jord måste värderas med kritiska ögon - gulbränning bör vara det rätta begreppet än idag. Papas gissning om ytbehandling och gjutna prismor är förvisso helt galet, särskilt som jag efter lite forskning fått fram att pjäsen har sitt ursprung hos företaget Krebs - grundaren Hans K lär väl vända sig i graven om aluminium använts i stommen. Mr Trends prisgissning kan nog ligga hyggligt rätt för denna ca 45 cm vida och 70 cm höga (tot) pjäs. Tack för engagemanget!