Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Möbler, speglar & belysning » Arkiver fram till 2014-maj-7 » Kristallkrona ~1920tal, vanlig? Önskar mer info.  

Författare Meddelande
Antikgubben
Medlem
Användarnamn: Antikgubben

Meddelande nummer: 1
Registrerat: 3-2014
Skickat torsdag den 27 mars 2014 - 18.29:   

Hej! Jag har kommit över denna kristallkrona som jag tyvärr saknar närmare information om,

Skulle vilja veta vad det är för fabrikat och modell och mer specifik årsmodell om någon är kunnig inom detta. Enligt utsago så skall den vara från 1920talet. Kan det stämma?

Tacksam för svar

[img]http://www.ladda-upp.se/files/2014/b94842.jpg[/img]

[img]http://www.ladda-upp.se/files/2014/b94843.jpg[/img]
säkra upp
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 27 mars 2014 - 19.46:   

Kan du precisera "kommit över"?
Hänger man bara upp den i ett sunkigt hem precis sån som den är och frågar sen här?
Är det någon som försökt elda upp ett av de konstgjorda stearinljusen?
Någon fabrikör tror jag inte någon av oss här kan hitta till dig. 20-talet kan nog stämma. Det var inte så kinkigt med mönsterskydd och "designers" på den tiden. 1926 är ett specifikt årtal, men den kan lika gärna vara från något annat årtal inom en ganska vid skala nästan fram till 1950-talet.
Antikgubben
Medlem
Användarnamn: Antikgubben

Meddelande nummer: 2
Registrerat: 3-2014
Skickat torsdag den 27 mars 2014 - 20.19:   

Hej!

Jag har fått denna krona av nära släkting, som i sin tur ärvde den av sin mor.

Den är inte upphängd öht just nu, planen är att "renovera" = putsa upp den.

Det har suttit pappersrör runt om de konstgjorda stearinljusen som blivit lit brända när två av lampskärmarna hamnat på snedden, ingen skada skedd till kronan fungerar och är bara papprören som bränts.

Nyfiken som jag är så vill jag veta vad det är jag äger, hittar inga direkta beteckningar eller dylikt på kronan, men jag vet inte heller vart jag ska leta.

Tacksam för svar.
2881
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 27 mars 2014 - 21.51:   

Leta inte efter logga eller märkning för det finns inte.

Jag kallar denna typ av ljuskrona för rokokostil. Den är alltså i mer eller mindre grova drag kopierad av en typ av ljuskronor som fanns från senbarocken och under rokokon och behöll sin lite glassiga status även under den gustavianska epoken. Rokokon var ju den dåvarande kungliga stilen (slottet inrett och inflyttningsklart 1754 tror jag). Där fanns denna typ av ljuskrona och det gav krontypen status.

Men din är från 1900-talet. Sannolikt svensk, glasen vet jag inte, kan vara böhmiska. Under hela mellankrigstiden var den här krontypen på tapeten, bra status för the upper-midle-class och efterhand spred sig detta inredningsmode till kreti och pleti under 30-, 40- och (även) 50-talen. Originalljushållare på äldre ex (mellankrigstiden) i porslin och mässingsplåt, senare kommer svart/brun bakelit.

Ljushållarna gjutna på äldre exemplar och i pressad mässingplåt på senare/enklare modeller. Här sitter det elljusattrapper i ljushållarna , vilket inte ser så stilriktiga ut.

Skippa papprören, lampskärmarna och lamphållarna, skaffa fina rokokoljushållare med bra droppskålar och kör kronan med levande ljus. Låt lamphållarna inne vid stammen som skymtar vara eldrivna.
liu
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 1 april 2014 - 11.13:   

:-)Tack för information:-)
säkra upp
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 1 april 2014 - 15.53:   

Till "liu" Din lampa är av en annan typ, mycket glesare och enklare och delvis med platta lövprismor. Har heller inte glasspjutet i mitten.
liu
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 3 april 2014 - 12.50:   är det den glasspjutet i mitten?