Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Möbler, speglar & belysning » Arkiver fram till 2014-november-25 » Lampor från 1930-talet och 1950-talet  

Författare Meddelande
Kosmos
Medlem
Användarnamn: Kosmos

Meddelande nummer: 1
Registrerat: 10-2014
Skickat torsdag den 23 oktober 2014 - 22.38:   

Hejsan!

Jag har lovat att hjälpa en kvinna med dessa lampor, men måste erkänna att jag inte vet mycket om dem. Hon är tacksam för det som går att få fram. Mitt intresse är mer samlarsaker av olika slag så jag hoppas det finns någon här som vet mer.

Kan någon hjälpa till blir jag glad. Två av lamporna är från 1930-talet. Den med marmorkåpor är från 1950-talet.

Den stora långsmala är i koppar och har tre snäckformade lampskärmar samt en stor rund lampskärm utsmyckad med en tofs i mitten. Jag har aldrig sett något liknande...

Den tredje är väldigt tung med elektrisk belysning monterad även den.

Ingen av lamporna är märka med signaturer så det är väldigt svårt att forska vidare.Donbass Revolution.
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 24 oktober 2014 - 6.01:   

Rent spontant skulle jag säga att dom kommer från Syrien eller Irak.
Kosmos
Medlem
Användarnamn: Kosmos

Meddelande nummer: 2
Registrerat: 10-2014
Skickat fredag den 24 oktober 2014 - 10.12:   

Så kan det nog vara, i alla fall för den smala höga i koppar. På bilden är den upp och ner. Den runda delen med hjärtan ska vara upp mot taket.
3806
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 24 oktober 2014 - 22.43:   

Vi kan ju börja med att fastslå att du aldrig kommer att få reda på varifrån dessa armaturer härstammar - vilket fabrik alltså - om det är själva frågan. Jag tror alla är från mellankrigstiden, även den sista med alabasterskärmar - en gardering att den kan ha hängt med en bit fram i tiden som TS via ägaren hävdar.

Den sista armaturen, en rätt vanlig typ, och är väl den enda som i viss mån knyter an till stilhistorien genom visat släktskap med den klassiska ampeln - fastän i förvanskad form. Här finns i alla fall den typiska mittskålen med lite godronnerad dekor, förvuxna armar och så dessa skålar i alabaster som var en stor modesak under mellankrigstiden - och kanske även framåt i tiden. Dessa är så vanliga på den svenska marknaden så jag tror det är en betydande svensk armaturfabrik som ligger bakom tillverkningen.

De övriga tror jag är importerade och eller processade komponenter från industrieuropa som här eller i något utland har förvandlats till takarmaturer utan egentlig stiltillhörighet.

Elektricitetens ankomst var en stor teknisk nyhet under 20-talet och framöver, (i storstäderna tidigare). Men i vissa landsändar kommer inte eltrådarna förrän under 30-talet. Det gick att sälja nästan vad som helst för det nya ljuset. Jag tror att de bägge översta är just "nästan vad som helst", från en nu avsomnad och bortglömd in- eller utländsk armaturfabrik. Designen är udda utan att direkt knyta an till någon känd modestil.
Värde? - kanske inte så mycket. Montera ihop, häng in på någon välbesökt auktionsfirma och hoppas på det bästa.
Kosmos
Medlem
Användarnamn: Kosmos

Meddelande nummer: 3
Registrerat: 10-2014
Skickat lördag den 25 oktober 2014 - 16.33:   

Tack för utförligt svar 3806!

Jag ska berätta för henne vad som sagts här så får hon avgöra vad hon vill göra med dem. Om de nu ska användas av någon så måste nog elektriciteten bytas. Det ser inte helt säkert ut.

Håller med dig om "nästan vad som helst" och udda design. Den långsmala lampan har dessutom lampskärmar i dåligt skick.

Den sist nämnda med alabaster trodde hon var från 1950-talet och de andra två från 1930-talet.

Den mittersta skulle väl eventuellt kunna användas med stearinljus istället för elektricitet. Tror det skulle se finare ut.