Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Möbler, speglar & belysning » Laga arm hängfotogenlampa  

  Tråd Senaste användare Meddelanden Sidor Senaste meddelande
Arkivera tills 2015-februari-6Såhärärdet6-2-15  9:53 
Arkivera tills 2015-februari-6På_lyset6-2-15  22:35 
  ClosedClosed: Nya ämnes-trådar accepteras inte på denna sida        

Författare Meddelande
På_lyset
Medlem
Användarnamn: På_lyset

Meddelande nummer: 146
Registrerat: 10-2009
Skickat fredag den 6 februari 2015 - 22.47:   

Har även genomfört motsvarande lödning
med acetylenlåga, med ett i mitt tycke ändå lyckat resultat men i det fallet hade jag mycket svårare att hantera värmen och jag återgick till gasol....
Tack på förhand!
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 7 februari 2015 - 7.21:   

Tack för svar. Lagningen är inget jag varken kan eller vill göra själv. Jag tror jag virar ihop skadan med en bit järntråd tills vidare så håller jag utkik efter nån som kan göra en snygg lagning. Färgen är det inte jättenoga med, det är ju ändå senare.

Har köpt lampan på Tradera och den gick ju förstås sönder i transporten för säljaren fixerade inte lodet i lådan utan det rullade runt, om än inpackat i silkespapper och en plastkasse... Jag bad om noggrann packning eftersom metallen i lampan är skör och fick till svar att det skulle göras till min belåtenhet. Men lampan kom ändå fram trasig. Säljaren tar inget ansvar: "Jag anser fortfarande att packningen var bra och att det kan ändå hända i transport att det går sönder saker, risker man tar själv när man handlar här på tradera." Säljaren har över 3000 positiva, 8 negativa och 4,9 i betyg så omdömen betyder inget för en väl fungerade affär och seriös säljare.

Jättetråkigt för jag har letat länge efter en mindre takfotogenlampa som är komplett med hisslod och tre stänger/länkar på höjden och där alla delar passar ihop stil och tidsmässigt och verkar ha hört ihop från början. Har betalat några hundringar för lampan så det handlar inte om pengar utan att något som överlevt ca: 125 år går sönder p.g.a slarv!
Task på förhud
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 7 februari 2015 - 10.11:   

Bara att kasta, låter det som.
På_lyset
Medlem
Användarnamn: På_lyset

Meddelande nummer: 147
Registrerat: 10-2009
Skickat lördag den 7 februari 2015 - 15.43:   

Du har flera alternativ.
Superlim och sytråd har jag sett att man använt...
Lim-Johan
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 10 februari 2015 - 8.51:   

Hur länge håller superlim eller epoxy? Jag skulle rekommendera borra i stift/tråd och limma, men som sagt, hur lång är livslängden på en sån lagning?
På_lyset
Medlem
Användarnamn: På_lyset

Meddelande nummer: 148
Registrerat: 10-2009
Skickat tisdag den 10 februari 2015 - 10.46:   

Inte alltid en lagning är avsedd att hålla så länge. Såg en gång en limmad lampa på auktion. Hade den klarat sig igenom visningen så hade väl limningen fullgjort sitt syfte? :-)

Varför funderar ingen annan kring alternativet att helt byta armen?

Det finns även gjuterier där du kan få en kopia gjuten av en hel arm för ungefär en hundring. Tyvärr kanske inte i samma gods.
Tack på förhand!
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 10 februari 2015 - 13.44:   

Hittade en magnet och armen är av järn. En lagning ska ju vara både hållbar och snygg, det är ju det som är det svåra. En annan arm är ju ett alternativ men var hittar man den 130 år senare? Jag tror de flesta lampor av denna årgång är för länge sedan slängda då de uppenbarligen är tunna och sköra. Det är sällan man ser liknande lampor, de flesta är nåt decennium senare och av kraftigare gjutgods.
På_lyset
Medlem
Användarnamn: På_lyset

Meddelande nummer: 149
Registrerat: 10-2009
Skickat tisdag den 10 februari 2015 - 16.43:   

Har du läst några inlägg ö.h.t.?
Annars kan du börja om.
d 5/2 kl22.01
d 6/2 kl11.53
d 6/2 kl22.35
....skriver jag att det bästa är att byta hela armen, att jag säkert kan rota fram en sådan eller att en sådan säkert finns i gömmorna hos någon annan lampgubbe.
Har det gått dig helt förbi?????

Ingen har tvivlat på att det är gjutjärn!

Per Silja nämner fosforhaltigt gjutjärn eller Berliner-Eissen d. 6/2 kl7.45 Magneten snarare bevisar än motbevisar riktigheten i detta.

Som din bild visar så har armen två brottytor och inga saknade delar. En av mina (amatörmässiga?) lödningar i kattlådan skulle göra lagningen osynlig och absolut lika stark som originalet. Om jag kan lämna den garantin så undrar jag vad du skulle få ut av en yrkesman.....

Din lampa är inte unik -snarare vanlig modell (med puttin) Måste finnas massor av delar till dem liggande i lador och lumpbodar.
Ge oss bara tid fram till vårdagarna så dyker det säkert upp en arm som du kan vara nöjd med. Behåll den trasiga så länge men borra inte sönder den. Jag kanske vill ha den i byte :-)
Var bor du förresten? Jag kanske har kontakter i din närhet som jag kan hänvisa till.
Task på förhud
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 10 februari 2015 - 16.59:   

Så du menar att du gör ett undantag?
"Tyvärr gör jag inte (pga sjukdom) jobb åt andra och framför allt raggar jag inte efter jobb här, så det är ingen idé att försöka kontakta mig."
O, vad alla lampägare ska bli glada.
På_lyset
Medlem
Användarnamn: På_lyset

Meddelande nummer: 150
Registrerat: 10-2009
Skickat tisdag den 10 februari 2015 - 17.09:   

Javisst gör jag ett undantag!
Jag konkurrerar inte på någon "marknad".
Jag kan hjälpa till med att förmedla en pryl eller kontakt, men arbetet med lödningen gör jag inte! (Dessutom är jag ju bara en amatör)
Hoppas att vara någorlunda kry framåt våren.
Tack på förhand!
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 13 februari 2015 - 7.25:   

På lyset. Eftersom du skrev att det inte var någon ide att försöka kontakta dig så utgick jag från det och trodde inte du var intresserad av hjälpa till praktiskt. Självklart har jag läst alla inlägg.

Jag finns ett par mil utanför Gävle.

Har aldrig hävdat att lampan är unik men jag har letat en liknande i flera år utan att hitta någon bra lampa, det är nästan alltid de senare med kraftigare armar man ser och/eller så är det något hopplock, något trasigt eller saknas. Bra original-lampor är sällsynta.

Men nu sitter jag här ändå med en trasig lampa, om än komplett...

Är självklart väldigt tacksam för den hjälp jag kan få!
På_lyset
Medlem
Användarnamn: På_lyset

Meddelande nummer: 151
Registrerat: 10-2009
Skickat fredag den 13 februari 2015 - 11.23:   

Jag har kontakt med en kille i Söderhamstrakten som kan lösa ditt problem (Bra lödning), men jag vill inte lägga ut varken min eller andras adresser här.
Någon lösning på detta???

Ett möjligt alternativ är en antikaffär i gamla stan i Gävle (Övre Bergsgatan?) Där fanns förr i tiden massor av lampdelar, och jag tror inte att lagret är helt tömt.
Tack på förhand!
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 4 mars 2015 - 6.28:   

Hallå igen! Jag tror jag vet vem du menar. Han håller väl även på med klockor?

Du kan kontakta mig på tonshammar(a)gmail.com om du vill.

Tack för all hjälp!