Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Möbler, speglar & belysning » Laga arm hängfotogenlampa » Arkivera tills 2015-februari-6  

Författare Meddelande
På_lyset
Medlem
Användarnamn: På_lyset

Meddelande nummer: 142
Registrerat: 10-2009
Skickat fredag den 6 februari 2015 - 11.53:   

Tack för en bra och informativ bild.

Ja Per Silja har helt rätt. Det är ett mycket sprött gjutjärn (möjligen beroende på fosforhalt) Jag är ingen metallurg, men det brukar variera litet på hållbarhet från lampa till lampa.

Silverlod är en möjlighet, men det behövs litet handlag och man får inte värma för mycket för då blir hela armen ännu sprödare än förut. (Som glas.) Min metod är annars blästring och silverlödning med flusstråd och med hjälp av vanlig gasolbrännare. Har lagat hundratalet lampor med den metoden, men visst var det några problem i början och vissa av de lamporna kommer tillbaka på grund av livstidsgarantin. :-(

Har hört talas om någon modernare metod med svetsning som ska fungera utmärkt (-en viss tråd med egenskaper som passar till MIG;en?) men den har jag personligen inte provat då jag under åren har blivit mer och mer kompis med silverlodet.

En duktig all-roundsvetsare kan säkert ha en bra lösning, men det kommer inte att fungera med en gammal pinnsvets oavsett vilken pinne som används.

S v a m m e l om borrning eller andra sömmersketips är helt onödigt då det snarare förfular och sänker nuvarande status. (På mitt lager ligger massor av lampor och delar som är billiga inköp pga synliga lagningar med ståltråd och plastisk metall etc etc.)
Ok endast om man behöver ett bruksföremål i all hast.

Mitt första förslag är ändå det bästa.
Den modell du har på armen är ganska standardbetonad och finns säkert producerad till hundratals lampor. Jag har mitt lager delvis nerpackat och på olika ställen, men jag ska hålla ögonen öppna om där finns en udda arm av rätt modell. Ett sista alternativ är att byta alla tre armarna....

Tyvärr gör jag inte (pga sjukdom) jobb åt andra och framför allt raggar jag inte efter jobb här, så det är ingen idé att försöka kontakta mig. Jag ska senare försöka redogöra för hur en silverlödning går till. (i min värld) (Kanske någon annan vill ta över)
På_lyset
Medlem
Användarnamn: På_lyset

Meddelande nummer: 143
Registrerat: 10-2009
Skickat fredag den 6 februari 2015 - 12.59:   

Så här gör jag när jag silverlöder en arm eller en annan fotogenlampsdel i "gjutjärn" (oftast en blandning med olika metaller) och mässing:

Jag blästrar föremålet åtminstone vid skadan och slipar sedan skadeändarna så de blir som två spetsar mot varandra. Jag får då ett "dike" att fylla med lod.
Jag lånar kattens låda och fyller den med sand av någon finare sort. Där trycker jag ned en av de hela armarna och får på så sätt ett avtryck med rätt form och "krokighet" som originalet. Nu lägger jag de trasiga bitarna på plats och gräver en liten grop under det som ska skarvas Jag värmer sedan delarna i en vanlig ugn som väl brukar kunna ge en 3-400 grader. Här kan det vara bra om man blästrat hela föremålet ifall ugnen ska användas till annat.(Man vill undvika bränd guldfärgssmak på pannkakan)(Dessutom absorberas värmen bättre i en ren yta)
Allt ska nu vara förberett: (för att värmen inte skall avta)
En tänd gasolbrännare med ganska litet munstycke och en silvertråd klädd med flussmedel (eller silvertråd doppad i flussmedel)

Ok! Ut ur ugnen -Borsta snabbt med stålborste över skarvändarna -Ner i sanden (skarven över gropen)
Värm (koncentrerat, men inte direkt punktvärmning)med gasolen tills det börjar bli rött vilket sker först från spetsen och avvakta tills hela skarvändarna är röda och liksom flammar en aning.
Lägg då på flussmedlet och mata på med silvret eller (enklast) flusspinne direkt. Fyll bara så mycket att det når till kanten så kan du helt slippa efterarbete.
Är det flera brottytor intill varandra så måste nästa vara förberedd och uppvärmd för omedelbar lödning.
Flera brottytor i olika ändar kan däremot behöva att proceduren upprepas från början med uppvärmning, borstning o.s v.

Uppvärmning i ugn är inte alltid nödvändigt, (särskilt inte på fria mässingskarvar) men jag nämner den metoden för att jag har funnit att den är den bästa.

Är förarbetet riktigt gjort och flussmedlet runnit ut rätt (Man kan också doppa ändarna i fluss innan lödning) så ska man som sagt inte behöva mycket efterarbete. Även undersidan på skarven ligger precis där den ska och där finns varken mer eller mindre av silvret än att det precis täcker diket.
Nu får vi väl ändå ta fram Dremeln och slipa till litet och småjustera och så är det dags att måla över skavankerna.

Biltemas fälgsprayer kan passa bra och det går att blanda (om man är snabb) och man kan även gno in färgen med trasa eller en borsta in den med en gammal tandborste. Någon grundfärg är inte nödvändig. Kanske får hela lampan en ny kulör och då behöver man kanske inte laborera så mycket med patinering etc.

Glöm inte att släppa in katten och lämna tillbaka lådan.
Såhärärdet
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 6 februari 2015 - 14.46:   

"På_lysets" metod fungerar säkert väldigt bra...........................om man vill krångla till det ordentligt för sig.
Amatörer har en förmåga att göra det.

Blästring?
Kattlåda?
målarfärg från Biltemas fälgsprayer?

Inser att det inte är värt att ta upp tid med vidare kommentarer.

Ett tips till "Tack på förhand!" är att leta upp en KUNNIG o ERFAREN silversmed som kan löda ihop delarna för dig.
Per Silja
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 6 februari 2015 - 16.18:   

Göra rent, göra rent, göra rent. Bort med färgen runt lödstället. Fixera. Värm hela föremålet upp till några hundra grader så att värmespänning från lödområdet inte spräcker armen på nytt ställe. Flussa noga. Löd!

Bronsfärgen som syns på armen försvinner förstås i värmen, den går inte att rädda. Man får måla dit ny.

Tennlöda - tror jag är helt misslyckat här. Likaså hålla på och borra in mässingtrådar. Låter bra för en amatör som tillåts drömma lite i det blå. Men i praktiken funkar det inte.

Jag har gjort några gjutjärnslödningar, men det var annat gjutgods, bl a grenrör med en knäckt fästögla. Då använde jag en speciell lödmetall från Castolin. Vet inte om det finns kvar i dag. Bara uppvärmningen med gasol tog över en timme. Själva lödningen gjordes med acetylen och syrgas.

Jag tror man skulle kunna testa silverlod och 600 graders fluss på den här armen.
Plan B skulle kunna inbegripa en koll hur långt TIG- och MIG-svetsandet har nått när det gäller gjutjärn.
Gjort et
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 6 februari 2015 - 16.37:   

Superlim.

Detta är allvar och inget skoj.
Såhärärdet
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 6 februari 2015 - 17.46:   

Lovade mig själv att inte lägga mig i när amatörerna kommer med sina glada tillrop, men gör ett undantag.

Förstår att På_lyset och Per Silja är samma person, att döma av upprepningarna.För det första så framgår det inte av bilden om delarna är målade, eller har elektrolytiskt pålagd guldyta.

Den iborrade mässingtråden är till för att stabilisera själva lödningen och fixera brottytorna mot varandra. (OBS. kattlåda behövs inte)

För att hindra värmen att sprida sig för långt från lödstället kan man använda isolerpasta som appliseras ca 4cm på var sida om lödstället.

Pastan har en värmetålighet på 4000 grader, som garanterar att inte mer än lödstället blir uppvärmt.

Bestryk med pensel lödstället med Borax flussmedel så att en vit kladdig yta bildas, värm fast med lågan.

Boraxen isolerar från oxidation, och får lodet att flyta ut. För lödningen använs lämpligen silverslaglod, sk. Vekt slaglod med smälttemperatur 650 grader.

Castolin (om det fortfarande finns kvar) hade en tendens att "fara iväg" och var lite mer svårkontrollerat.

För att få upp värmen används Acetylengas, lödpistol och munstycke 0 eller 1.

Lycka till med lagningen.
På_lyset
Medlem
Användarnamn: På_lyset

Meddelande nummer: 144
Registrerat: 10-2009
Skickat fredag den 6 februari 2015 - 22.26:   

Jag har aldrig betraktat mig annat än som en amatör (Glad), men ljuger inte att jag med min metod har lagat åtminstone ett hundratal armar eller andra lampdelar under en period av c:a 30år.

Det finns säkert proffs som kan bättre och inte behöver låna kattens låda och köper färgen på Apoteket.

Jag undrar bara vilken nivå vi ska lägga förslaget om borrade hål och mässingtråd?
Det låter som det inte är samma person som skrivit dina inlägg "såhärärdet".
"Per Silja" känner jag igen från silvertrådarna, medan jag mest brukar uttala mig om lampor. För övrigt känner vi inte varandra och är absolut inte samma person vilket du kanske kan försäkra dig om genom en nyckelordssökning.
På_lyset
Medlem
Användarnamn: På_lyset

Meddelande nummer: 145
Registrerat: 10-2009
Skickat fredag den 6 februari 2015 - 22.35:   

Kan tillägga att jag nästan lika ofta ersatt delar på lampor med andra som varit identiskt lika, men hela. (Detta naturligtvis helt på min amatörmässiga nivå och avgjort med mina ögon)