Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Möbler, speglar & belysning » Bokhylla med överstycke sökes  

Författare Meddelande
John E
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 6 juni 2015 - 18.29:   

Jag söker en typ av bokhylla med ett svängt överstycke (kornisch / krönlist) lite som en vilda western-fasad. Det finns några varianter tillverkade de senaste decennierna. Inga antikviteter eller märkvärdigheter utan jag får lite hemslöjd-känsla. Enligt uppgift ska Jysk ha sålt liknande. Kan någon bekräfta? Finns andra tillverkare? Har modellerna namn som går att söka efter?

https://auctionet.com/sv/219859-bokhylla-furu-4-hyllor?scoped=10

Mail: jcloned (at) gmail.com

Hur tillverkas för övrigt en sådan svängd list? Datorstyrd fräsmaskin? Hur gjorde man innan digitaltekniken då? Eller är det helt och hållet en nutida bastardisering av klassiska ideal? Något jag inte begriper är varför vissa hyllor har en list på varje sida som gör att man inte kan få ut de yttersta böckerna. Den kanske går att bryta bort...

Hursomhelst kom jag på att man borde kunna fästa en antik svanhalslampa på överstycket i stil med tidiga telestationers växelbord med överdådiga finsnickerier kring propptavlorna där damer med fotsida kjolar satt på rad: https://www.flickr.com/search/?tags=telefonsal - därför vill jag få tag på ett par sådana hyllor.

Får känslan att det finns ett helt "system" när man ser dessa?:
http://www.blocket.se/kristianstad/Bokhylla_60385038.htm?ca=11&w=3

http://www.blocket.se/stockholm/Bokhylla_60308822.htm?ca=11&w=3
nordamm
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 9 juni 2015 - 0.05:   

Den første linken viser et billig produkt. de etterfølgende ser ut til å vise bokhyller av "bedre" kvalitet. Jysk-utgavene fungerer - men mangler kvalitet (pris er tilsvarer kvalitet). Det er mange tilvirkere av denne type møbel. Enkel å lage. Ingen spesifikke navn, utover bokhylle. Hylletypen har vært produsert over mange år (også før digitalisert produksjon) og har lange tradisjoner. Dagens masseproduserte bokhyller er normalt av svært lav kvalitet.
Årsringen
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 9 juni 2015 - 23.58:   

Jobbade på en snickerifabrik i början på 1980-talet och har tillverkat tusentalstals skåp och hyllor med liknande överstycke.
Fräsningen gick på det viset att materialet till överstycket utgjordes av en "limfog" eller ett
"block" Med ett mått av överstyckets bredd och tjocklek, men med en väl tilltagen "kortsida". Den första bågen sågades ut i bandsåg och frästes sedan med kutter i vanlig bordsfräs. Överkanten sågades sedan ut i bandsågen och fräsningen för nästa tog vid.
Sedan har man bara att fortsätta processen och fylla på "kortsidan" med mer limfog vartefter och i all evighet....
Jag kan bara vara tacksam för att marknaden svek och det kom cnc in i bilden...
Hade förresten en allvarlig diskussion med skyddsombudet om metoden och huruvida man skulle köra fräsen åt samma håll i med och motbacke, men några större incidenter inträffade lyckligtvis inte. Utan att skryta kan jag nog säga att jag en del gånger fick bruk av min styrka.