Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2009-oktober-1 » Vad heter modellen  

  Tråd Senaste användare Meddelanden Sidor Senaste meddelande
Arkivera tills 2009-februari-27Qrt.S27-2-09  18:31 
  ClosedClosed: Nya ämnes-trådar accepteras inte på denna sida        

Författare Meddelande
Qrt.S
Skickat fredag den 27 februari 2009 - 18.33:   

Aj, glömde fråga dig Ull. Vad betyder EPNS?
Ull
Skickat fredag den 27 februari 2009 - 19.30:   

Du som så gärna vill framstå som allvetande, hur kan Mallas bestick vara i både NS(nysilver) och ALP(alpacca)? Att extra prima NS står för extra tjock försilvring är ju allmänt känt. Hur kan nysilver vara extra prima om det är är en metallegering och inte försilvring? Hur kan försilvrad mässing vara stämplad NS om NS är en (vit)metallegering?

Vänligen svar på dessa frågor.

Och ja, jag vet vad EPNS står för. Men nu diskuterade vi väl svenska stämplar, så varför komma dragande med en engelsk? Jag antar att du såg en chans att försöka få mig att framstå som mindre vetande, men den gubben gick inte!:O
Qrt.S
Skickat fredag den 27 februari 2009 - 19.48:   

Allvetare är jag inte alls, men man lär sig med åren det heter erfarenhet. "Nysilver"-storyn kan jag i sömnen. Svaret är mycket enklare än du tror dig veta och det har figurerat här många gånger.

Det finns ingen varken nationell eller internationell standard på hur oädla metaller och/eller legeringar skall eller inte skall, får eller inte får, stämplas. På ett sådant föremål kan stå stämplat precis vad som helst.

Gör mig den tjänsten och tag reda på vad legeringen nysilver är, när du nu inte tycks tro mig. Innan du gjort det, är det lönlöst att diskutera saken vidare.
Dante
Skickat fredag den 27 februari 2009 - 20.18:   

Att Extra Prima NySilver är en töntöversättning av engelskans EPNS vet väl de flesta. Jag har dock aldrig hört att Extra Prima NS skulle betyda extra tjock försilvring, och det har förekommit många konstiga förklaringar till vad EPNS och dess varianter ska betyda, här på AP.

Lyssna på Qrt.S, han är "fanatisk" expert på vad som inte är nysilver och vad som är försilvrat.

"Fanatisk" är i det här fallet en komplimang Qrt.S. Kämpa vidare!
Qrt.S
Skickat fredag den 27 februari 2009 - 20.33:   

Tack Dante, jag skall göra det. Ibland är det bara väldigt och direkt frustrerande när någon droppar in från ingenstans och proklamerar sitt "vetande". Ibland kan det faktiskt vara och även är ett "vedertaget" begrepp i folkets mun, som nu den här nysilverhistorian. MEN! Det är fortfarande en väsentlig skillnad på vad folk kallar saker ting mot vad de i verkligheten är eller heter.

Det var inte så länge sedan som här påstods att de finska haltstämplarna 813H och 916H i själva veket betydde 830/- resp. 925/1000. Nu är det korrigerat, att så inte är fallet. Puuuuuh!!
Malla
Skickat söndag den 1 mars 2009 - 14.27:   

Ja hjälp nu är väl stämplarna diskuterade men frågan var: Vad heter modellen!
Qrt.S
Skickat söndag den 1 mars 2009 - 14.36:   

Ursäkta Malla det spårade visst lite ut när denna engångsalias gick in på personligheter och annan dårskap i brist på bättre vetskap.

Jag vet tyvärr inte vad modellen heter. Den liknar närmast Ingrid men inte tillräckligt. Jag är ledsen, hoppas någon annan vet.

Har besticket stämplar? Kan du visa dem? Var är besticket gjort? Om det klarnar kanske då även namnet.
SStempeln
Skickat fredag den 27 mars 2009 - 11.13:   

Malla har inte fått svar på sin fråga, av mig:
Svaret är att det knappast går att få fram ett modellnamn, så länge vi inte kan finna den hos en specifik tillverkare/försäljare. Det är tyvärr tunnsått med kataloger från dylika.

Malla har redan beskrivit stämplarna. Det sannolika, med denna stämpling ("Extra prima N.S.ALP. 24 GR"), är att det är ett bestick som tillverkats just för den svenska marknaden - men inte nödvändigtvis i Sverige.
Ingen har velat sätta sitt firmanamn på den. Man kan t.o.m. anta att det är så snarlikt en annan modell att man inte ens velat påstå någonting. Vem vet? Alla modeller har inte ens något namn.
Vi kan, som Qrt.S gör, bara säga att det LIKNAR något.

När det gäller vad olika förkortningar betyder, så tycker jag inte att vi ska bråka.
Precis som när det gäller modellnamn, besticks påstådda och angivna benämning, o.s.v., så gäller här igen vad en viss tillverkare påstår - och framförallt vad denna själv avser, och kanske också VILL att man ska tro. Man kan ge alla en smula rätt.

Vi kan klart säga att enbart bokstäverna "EPNS" i princip aldrig återfinns på ett svenskt föremål. Översättningen är därför den engelska "ElectroPlated Nickel Silver" (oavsett vad sedan föremålet består av).

Andra (svenska) förkortningar finns i många varianter, och är i princip alltid bestående av mer än en "enhet per ord". T.ex.:
SV = Svenskt (inte alltid helt sant),
EX, Ex = Extra;
PR, Pr, 1a, 1A, 1:a, 1:ma = Prima;
NS, N.S., NYS = Nysilver;
ALP = Alpacka (Alpacca).
Sedan finns det hur många olika sammansättningar som helst av dessa, med eller utan alla inblandade delar.

Det finns exempel där NS och/eller ALP stämplats, trots att undermetallen bevisligen inte är någon av dessa, utan kanske mässing.
Det finns i regel ingen möjlighet att avgöra om det är nysilver eller alpacka i botten. Båda är silverliknande.

Att Prima Nysilver är av bättre kvalité än bara Nysilver, och att Extra Prima är bättre än Prima, ligger i själva benämningarna. Det säger inget om det faktiska förhållandet, och kan variera från en till en annan. Inom en viss tillverkare är det säkert korrekta beteckningar.

Samma sak med siffrorna. 24 är förmodat bättre än 12, o.s.v. - men även här står det klart att man inte alltid menar samma sak. Si eller så många gram silver utanpå ett visst antal bestick - det finns åtskilliga förklaringar. De enda gånger man kan vara helt säker är när en bestämd tillverkare själva klart beskriver vad just de menar.

Vad tillverkaren önskat är möjligen att vi ska tolka det som Ull gör. Jag har denne rätt i att det är den vanliga förklaringen. Kanske t.o.m. den riktiga, ibland.
Eftersom oförsilvrat nysilver/alpacca inte de senaste 150 åren eller så ingår i det vanliga medvetandet, utan att allt verkligen är försilvrat, så har vi i Sverige fått detta fenomen.

Även fabrikanterna har övergått till att kalla allt försilvrat för nysilver - oavsett om det är rätt eller inte. Detta faktum kan vi inte förneka.
Därmed borde man med "NS ALP" avse just försilvrad alpacka. Alltså - man AVSER det. Det är inte samma som att det verkligen är det.
Jag är övertygad om att den materialkunnige kan finna exempel där undermetallen visar sig vara nysilver, trots stämplingen ALP.
Bevisligen finns det också det som är försilvrad mässing, och ändå stämplats, inte bara NS utan även ALP.
Det finns också enbart ALP stämplat på försilvrat.

Slutsats: NS ALP är tänkt att berätta att det är försilvrad alpacka. Om vi vill kalla en viss sak vid samma namn som en viss fabrik har gjort, så är det väl OK. Så länge vi inte hävdar att allt nysilver är detsamma som försilvrat, i verkligheten.