Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2011-januari-10 » Silverkanna.Krupp Berndorf.  

Författare Meddelande
Bazze
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 10 november 2010 - 18.13:   

Kan någon hjälpa mig med denna silverkanna.Stämpeln visar en björn som står upp med texten runt A.R.T.Krupp Berndorf.Hur gammal är den?jag har hittat i en bok att den är gjord mellan 1882-1892.Men är inte säker på detta själv.Enligt boken skulle silverhalten ligga på 875/1000.Stämmer detta.Har även några gafflar och skedar med samma björn.Men där står det också 50 i ruta,90 i ruta.Vad betyder detta.Skicka med några bilder på kannan.Tyvärr inte så bra tagna,men ni kan se stämpeln,ganska bra ändå.Finns det något större värde i denna kanna?tacksam för all hjälp jag kan få.
Bazze
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 10 november 2010 - 18.17:   

En till bild.
Bazze
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 10 november 2010 - 18.20:   

En bild.
Bazze
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 10 november 2010 - 18.23:   

Bazze
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 10 november 2010 - 18.23:   

SStempeln
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 10 november 2010 - 18.33:   

Jag har beskrivit firman Berndorf i den gamla tråden "Kaffe- tekannor", som finns i det arkiverade materialet; den 27 mars 2009.

Det är inte silver, tyvärr!
50, och framförallt 90, är typiskt tyska (och österrikiska) beteckningar på "nysilver", d.v.s. försilvrat.
Berndorf ligger i Österrike, och där har man stämplat "riktigt" silver på ett helt annat sätt.
Bazze
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 10 november 2010 - 18.52:   

Jag var hos en guldsmed här i stan och han sa att det var silver och lite unik.Det är därför jag ställde frågan om det ändå kan vara silver.Han skar djupt ner i kannan i botten och det är silver rätt igenom sa guldsmeden.Men kunde inte säga hur mycket mängden var i silver.Hur kan jag göra för att veta bestämt att det är pläter och inte silver?Det skulle vara högra silverhallt i skedarna enligt honom.
Bazze
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 10 november 2010 - 19.19:   

Jag bröt av en gaffel och mycket riktigt den är försilvrad som ni sa SStemplen.Den guldsmeden ska jag aldrig gå till igen.Tack för hjälpen SStempeln.
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 965
Registrerat: 8-2009
Skickat onsdag den 10 november 2010 - 19.24:   

Just, just Bazze, men nu är saken den, att silver skall ha silverstämplar till 99,99% men de finns inte på denna relativt nya kanna. Saken är som SStempeln berättat dig.

Att testa silverhalten är inte alltid så lätt. Om föremålet är försilvrat som din kanna, innebär det att den elektrolytiskt försetts med en silveryta av hög halt. Man får skrapa rätt djupt för att komma fram till undermetallen som försilvrats. Om det inte sker , blir det bara ett lite djupare ytskrap.

Ofta är undermetallen mässing och då kommer den gula mässingen i dagen och man kan konstatera att föremålet inte är gjort i gediget silver.
Men föremålet kan också vara gjort i en legering som heter nysilver. Legeringen består av koppar 60%, zink 20% och nickel 20%. Den har en helt silverlik färg. Det är ytterst svårt att skönja skillnaden med ögonen.

Jag vågar påstå att det sistnämda är fallet här. Alltså en kanna i nysilverlegering som försilvrats såsom redan sagts.

När smeden testade så gav silverytan naturligvis en hög silverhalt för försilvringen sker med rent silver. Skrapningen gav inte ett gult resultat utan silvervitt alltigenom. Därför drogs en felaktig slutsats att det skulle vara silver.

Glöm inte det viktigaste. Det finns inga silverstämplar! Inte på besticken heller.
Johan Thor
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 24 november 2010 - 14.23:   

Har en en gammal sammovar(tror vi att det är) med tapp kvarn. Stämpeln är följande... F&S och två otydliga märken som nog är en fyrkant med ett kryss i och en den andra en krona. Under står det 1424 och under det 12.
På sidan står det EP. Överst i annan stil, handskriven, står det U.M.R.
Vad är det vi äger, hur gammal är den????
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 983
Registrerat: 8-2009
Skickat onsdag den 24 november 2010 - 15.41:   

Bästa Johan Thor om du förväntar dig svar skall du inte blanda in egna frågor i andras trådar. Det blir bara en ohygglig röra. Läs uppe till vänster under Dokumentation "Att komma igång" så försöker du på nytt.

Ta en bild av stämplarna, det underlättar saken markant. Dock kan jag redan nu med ganska stor säkerhet säga att silver är det inte utan på sin höjd försilvrat. Men som sagt visa bilder av både föremål och stämplar så får vi se.
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 976
Registrerat: 9-2009
Skickat onsdag den 24 november 2010 - 19.50:   

Johan Thor, jag håller med Qrts i princip om att inte göra intrång i andras trådar. Letar man efter trådar om samovarer finner man inte din, eftersom tråden heter "Silverkanna.Krupp Berndorf." Det blir väldigt rörigt!
Bilder är alltid bra, men i det här fallet kan jag med stor säkerhet säga att samovaren är stämplad av det engelska företaget Fattorini & Sons, bl.a. verksamma i Bradford, och som använde den stämpling du nämner från 1895. Jag har ingen uppgift när företaget upphörde eller hur länge de använde den stämplingen, så tillverkningen kan ha skett långt efter 1895. Talen 1424 och 12 skulle jag tro är modellbeteckningen och storleken (rymden).
EP anger att samovaren är Electro Plated d.v.s. försilvrad och underlaget (basmetallen) kan vara koppar, mässing eller kanske brittaniametall.
U.M.R. är troligen en ägarinskription som inte har något samband med F & S.