Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2011-januari-10 » Repigt silver  

Författare Meddelande
Leo
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 6 december 2010 - 16.24:   

Finns det bot för silver som blivit lätt repat pga ovarsam fel puts? Kan en guldsmed slipa?
Hose
Medlem
Användarnamn: Hose

Meddelande nummer: 1189
Registrerat: 8-2009
Skickat måndag den 6 december 2010 - 18.01:   

vis evt. billede.
Det du taler om er sikkert gennemslidning af electro plated - altså plet sølv.
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 995
Registrerat: 9-2009
Skickat måndag den 6 december 2010 - 20.45:   

Frågan är komplex! Modernt silver (830/1000) kan vara försilvrat (999/1000) för att ge ett bättre skydd mot oxidation. Går reporna genom det skiktet måste man polera djupare och mister på så sätt finsilverskiktet och skyddet. Om det gäller antikt silver avråder man från att göra någonting alls, utom att hålla det blankt med vanliga putsmedel.
Nytillverkat spegelblankt silver är svårt att hålla i det skicket och många anser att den jämna matta yta silvret får genom normal användning är ett skönhetstecken.
När du nämner repor är det svårt att veta om du menar enstaka djupare repor, men genom ovarsam puts förmodar jag att du menar att silvret matterats. Det finns många exempel på nya föremål som lämnat silversmeden efter att ha blivit "putsade" med pimpsten för att erhålla en jämn matt yta.
Slipning är det man gör efter filning för att få bort ojämnheter i ytan och i lödfogar. Sedan polerar man för att till sist glänsa ytan. Från det grövsta till det finaste :-)
Jag tycker att du skall konsultera en silversmed för att höra vad han anser om nödvändigheten av att polera ditt silver, men det är ju du själv som till sist skall ta ställning till behovet.
Silversmeden kan göra arbetet. Glöm inte ett kostnadsförslag!
Janne
Medlem
Användarnamn: Janne

Meddelande nummer: 432
Registrerat: 8-2009
Skickat måndag den 6 december 2010 - 21.35:   

Själv har jag råkat ut för kunder som kommer in med silver föremäl som de har försökt putsa med stålull (det är ju en form av ovarsam fel puts). Som regel brukar det vara relativt lätt att återställa den blanka ytan igen, eftersom reporna bara skapat en matt yta. Svärare är att återställa föremål där vassa verkyg skapat djupa repor efter att man försökt ta bort stearinstumpen som sitter i ljushållaren. Metoden och vilket arbete som kravs beror på hur stor "skadan" är, ibland måste man använda slippapper, polerstål och avsluta med polermaskin, ibland kan det räcka med bara polermaskinen.
Leo
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 7 december 2010 - 19.43:   

Detta låter mycket hugnesamt då jag tror att förre ägaren av silverstakarna använt stålull el dyl. Tack!
Okunnig
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 7 december 2010 - 20.05:   

Finns det alternativ till silver som har repat sig på grund av någon annan händelse t e x att man har hanterat silvret många år med varsam hand men trots det har det tillkommit en del repor eller ska man kalla det patina?:-)
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 1007
Registrerat: 8-2009
Skickat tisdag den 7 december 2010 - 20.40:   

Man kan slipa vissa silversaker själv med en filttrissa på en borrmaskin i stativ. Men man skall vara försiktig.
Du kan köpa från en biltillbehörsaffär eller färgbutik slipmassa men den måste vara ytterst fin och inte grovkorning. Här finns det ett ämne som heter Farecla. Det finns även ämnen med andra namn.

Vad menar Okunnig med alternativ? Till vad?
Allt som används får med tiden repor större eller mindre. Om du nu t.ex diskar dina bestick så ligger de i tvätthon och skavar lite mot varandra varje gång du rör och tar från högen.
Putsa på
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 7 december 2010 - 23.31:   

Och som svar till "Okunnig" och andra, ja det kallas patina, märken och slitage efter kanske hundratals år av brukande. Inte att förväxlas med oputsat, ärg, rost, smuts etc. det är inte patina, det är misskötsel och lathet.
Okunnig kunnig nu.:-)
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 8 januari 2011 - 19.55:   

Jag har kommit en bit på kursen må ni tro! Vill man hålla sitt silver rent ska man inte utsätta det för svavelväte det gör man om man inte har ren luft hemma. Man kan impregnera för att hålla smutsen borta ta ett hekto blysocker, en lite vatten och lite glycerin och amoniak blanda och torka föremålet med en trasa och vips du behöver inte putsa på ett tag.
Visste ni att den doft som erhålls när man putsar silver är svavel som frigörs till gasform. Nu vet ni det annars.
Klart att jag provat mitt recept och blankt fint blev det.:-)
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 1044
Registrerat: 9-2009
Skickat lördag den 8 januari 2011 - 20.51:   

Förr användes den blandning med blysocker som Okunnig kunnig nu talar om till impregnering av tyg i montrar med silver på museer. Av hälsoskäl är det numera förbjudet, blyföreningar är som bekant minst av allt hälsosamma, och att få tag på blysocker (blyacetat) idag går knappast. Funktionen var det inget fel på, svavelföreningar i luften drogs till tygets blysocker som omvandlades till blysulfid. Tyget mörknade så småningom och fick bytas och vips hade man ett arbetsmiljöproblem på halsen. Mig veterligen har man inte putsat med den blandningen, den har i varje fall aldrig sålts till konsument, men det finns säkert någon som provat. Hur resultatet utfallit vet tydligen Okunnig kunnig nu.
Jag hade nog hellre använt något i marknaden förekommande godkännt putsmedel för att inte utsätta mig och naturen för blyförgiftning.
Fördelen med dagens putsmedel är att de tillsats ämnen som täpper till, förseglar silverytan, så att aggresiva ämnen har svårare att angripa.
Doften man känner vid putsning är snarare en blandning av gasformiga svavelföreningar, merendels svavelväte.
Haj
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 8 januari 2011 - 21.09:   

Ang. doften så får vi fråga Hose, han vet!!!!
Om det putsas energiskt så är väl doften av dansk övervägande?