Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2011-januari-10 » Stämpelhjälp?  

  Tråd Senaste användare Meddelanden Sidor Senaste meddelande
Arkivera tills 2011-januari-4Qrts4-1-11  15:09 
  ClosedClosed: Nya ämnes-trådar accepteras inte på denna sida        

Författare Meddelande
Volcano
Medlem
Användarnamn: Volcano

Meddelande nummer: 128
Registrerat: 9-2009
Skickat tisdag den 4 januari 2011 - 20.11:   

Volcano maste i detta lage protestera, eller atminstone lagga in en nyansering. Hela gestaltningen och utformningen av sockerskalen har en obestridlig charm i sina stilblandningar, och pa nagot satt sa genuint ryskt. Elementen ar foljande: bukig form med kraftig fot, klassisk form i keramik, och med, av metallsmidet betingade platta tilltagna hanklar med horisontell slat, rak fattning, men i form ett direkt grekiskt arv. Lock av helt annan karaktar med toppig, overdimensionerad knopp. Moskva kan blanda dessa stilar, det gjorde inte St Petersburg.

Gravyren? Enkel? Tafflig? Nja, utsprungselementen är klart ryska, den panyttfodda stilen som omvaxlande kallas for ”old russian style”, neo-russki stihl, russki stihl mm. Den var aldrig hegemonisk som de vasteuropeiska stilarna ( renaissance, barock, rokoko, directoire, empire etc), utan snarare uppfunnen av tsaren runt 1830-1840 då han lät ett antal konstvetare skickas runt i det gamla moskovitiska samhallet för att leta efter Rysslands nationella ursprung. Det man fann, och registrerade, var allmogens monster i folkdrakter, vapen, knappar, bruksföremal, byzantisk/moskvotiskska kyrkoornament och i de forkristna symbolerna som fortfarande forekom, tillsammans med de konstuttryck som Peter den Store sokte utplana i sim europeisering av Ryssland. Sazikov var en av de forsta att visa denna russki stihl, i silver, pa varldsutstallningen i London 1851.

Gravyrer i russki stihl har ofta bonde- eller landsbygdsmotiv, förekommande hedniska symboler, referenser till ornament i rysk-ortodoxa kyrkor, och – har viktigt – atergivna i naivistisk stil. Det vi tror oss se av gravyren, forutom det mer triviala florala blommotivet till vanster, ar den klassiska langtan tillbaka till byn, den timrade stugan som så ofta återfinns i gravyrer från Kostroma och trakterna kring Moskva, izban, och ett litet uthus dartill.

Motiven ar inramade i en omslutande bage, med triangelelement däremellan. Puristiskt och naivistiskt. Sockerskalen har mycket av genuin rysk charm. Visa flera bilder!
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 1047
Registrerat: 8-2009
Skickat tisdag den 4 januari 2011 - 20.30:   

En fråga till Volcano. Du nämner utställingen 1851 i London. Sazikov erhöll ett pris i denna utställing. Det var en medalj med drottning Victoria och prins Albert i profil. Nu har jag sett ett silverföremål som påstås vara gjort av Sazikov och som har denna medalj som stämpel. Föremålet är gjort ca. 20 år efter utställningen. Hur kan det komma sig att en dylik "engelsk" stämpel förekommer på ett ryskt föremål. Har inte träffat på sådant tidigare vid silverföremål annars nog.
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 1048
Registrerat: 8-2009
Skickat onsdag den 5 januari 2011 - 20.23:   

Nu hittade ja det j*vla märket som bara försvann.
Se här:
Vicalb
Har någon en förklaring till detta
mvhbwh
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 6 januari 2011 - 0.24:   

Den enklaste förklaringen är väl att firman fått leverera något till det engelska hovet - och då blir det väl - samma som den ryska hovjuvelerarstämpeln bredvid - ett normalt (om även sällsynt) skrytmärke, liknande boettmakarnas - utmärkande vilka fina kunder firman hade äran att leverera till! :-)
Folklore
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 6 januari 2011 - 1.50:   

Mycket bra skrivet, Volcano.
Din text är sparad. :-)
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 1049
Registrerat: 8-2009
Skickat torsdag den 6 januari 2011 - 10.06:   

Har funderat på den exportmöjligheten, men jag kan inte påminna mig ha stupat på något liknande varken på ryska föremål eller i skrift, därför undrar jag fortfarande.

Möjligheten till falsarium är inte untesluten...än.
inger
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 6 januari 2011 - 19.18:   

Stämplar på skedar i tenn tror jag
M.Fausten G M2 kattfoten
Vad betyder stämplarna?
ny tråd
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 6 januari 2011 - 19.35:   

Det betyder att skeden är av silver om den är stämplad med "kattfoten" och du bör starta en egen tråd med din fråga. Bifoga en bild på stämpeln för du har nog läst fel.
"Silver, guld & tenn " scrolla längst ner på sidan, klicka på "Starta nytt ämne"
Blir väldigt rörigt och omöjligt att hitta om frågor och svar blandas huller om buller
Henke
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 7 januari 2011 - 9.38:   

Jag vill bara tacka er alla för hjälpen och synpunkter på min startade tråd. Ni är alla ovärderliga och era inlägg är både roande och informativa.

Här kommer lite mer högupplösta bilder på skålen om någon skulle vara intresserad.

http://www.pantbutiken.se/Bilder/skal.zip


Mvh
Henke
Henke
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 7 januari 2011 - 9.42:   

En liten fråga till bara "Probermästare" är det den personen som kontrollstämplade varan? Alltså en person som inte har något med tillverkningen att göra utan enbart kontrollerar silverhalten?

Mvh
Henke
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 1050
Registrerat: 8-2009
Skickat fredag den 7 januari 2011 - 13.33:   

Helt rätt henke. Probermästaren eller kontrollmästaren är en myndighet som endast kontrollerar och godkänner/förkastar föremålets silverhalt. Han har ingenting att göra med tillverkningen, det är mästaren son står för det. Det är även mästaren som för sitt arbete till probermästaren för att godkännas, dock inte som konstnärligt objekt eller föremål utan endast att guld-/silverhalten i materialet är laglig.