Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2011-februari-3 » LME  

Författare Meddelande
:-)
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 9 januari 2011 - 14.48:   

En kopp silverte och en fundering, ja jag kom på att försöka mig på att tolka Londons metallbörs LME, för att få veta något om råvara men se det begrep jag mig inte på.
Men visst är det så att om jag betalar väldigt mycket för en ring av finaste silver så är det mer silver i ringen en som kostar hälften så mycket? För det är väl så en silversmed gör dyrt smycke är lika med mycket silver och tvärtom?.:-)
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 1046
Registrerat: 9-2009
Skickat söndag den 9 januari 2011 - 15.47:   

Så var det kanske för några hundra år sedan när silver var jättedyrt och arbetskraften jättebillig. Idag är silver det billiga och arbetskraften det dyra! Det spelar nog inte någon roll om det är silver för 3 kronor mer i en ring än en i annan. Det är arbetet bakom (tiden) och namnet på smeden som avgör priset på ringen. Står det Wiven Nilsson i ringen är det inte ringen du betalar för utan namnet.
Här skall du få några ,,,,,,,, som du kan använda nästa gång, så blir dina inlägg mera begripliga än Londonbörsen :-O
:-)
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 9 januari 2011 - 16.06:   

Ja det är konstigt att man kan göra sig förstådd här på detta forum, det håller jag med om. Det är betydligt enklare att läsa ett lexikon. Tack!:-)
,,,,,,,,
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 10 januari 2011 - 17.14:   

Nog tror jag att råvaran silver hade en enorm uppsväng på bara några månader under 70-80-talet vilket fick många silversmedar att fundera på deras verksamhet. Man var faktikst orolig för att behöva gör ringarna mindre?.

Alltså kunde prissituationen av silver (inte så vansinnigt längesedan) ha en viss betydelse för tillverkningen av föremålet kanske storleken på smycket.

Idag är det så att folk är lite av sina egna leverantörer b l a av silver till smeden. Istället för att låta silverskrotet ligga i bankfack lämnar man in det för ny formgivning man gjorde så även förr. Vem vet kanske för att tillverka ett större skedblad till en riktigt god och varm soppa. Slurp,,,,,
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 1052
Registrerat: 9-2009
Skickat måndag den 10 januari 2011 - 19.34:   

Enormt uppsving eller inte, kan inte ha haft någon betydelse när en ring, det vi talar om, väger runt 6 gram. Det handlar om några kronor hit eller dit. Som den kommaterade gästen påpekar, sköt råvarupriset på silver i höjden p.g.a. spekulation på silverbörsen och det återspeglades på bl.a. silvret på auktionsmarknaden. Större objekt blev dyra och inköpta då, men försålda idag, har inte varit någon fantastisk affär. Råvarupriset på silver har det senaste året stigit så att auktionshusen numera talar mer om vikten på silverföremål än på ursprung och ålder. Snart är det kanske dags att sälja det man köpte på 70-80-talen med förtjänst. Till skrotpriset :-O
Haj
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 10 januari 2011 - 20.03:   

Nu är det inte så att silver har blivit dyrare utan att våra valutor håller på att ramla ihop.
Spekulerar
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 10 januari 2011 - 23.57:   

Så fel du har Haj. Vår valuta är stark mot US$ och mot nödmyntet €.
Och ser man på metallpriset, guld och silver räknat i dollar så är det typ all time high