Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2011-februari-3 » Ryska baggen ...  

Författare Meddelande
SStempeln
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 13 januari 2011 - 16.29:   

Den här tråden ligger i det "arkiverade", och går inte längre att skriva i.
Jag skrev en kommentar för länge sedan, men den kom visst aldrig in. Eftersom det finns en chans att saken dyker upp igen, och "jobbet" redan är gjort, är det väl lika bra att lägga in det.

1. Jag upprepar texten från förra tråden (7 okt 2009):

Ryskabaggen är tillbaka

Him; 6 oktober 2010 - 20.48:
http://www.tradera.com/Rysk-brosch-auktion_240201_119762689
Är det inte samma skalbagge som såldes förra året på tradera?
Mvh

Henrik_viii; 6 oktober 2010 - 23.13:
Kolla 2.sept.2009.. Samma.

Qrts; 7 oktober 2010 - 7.52:
Japp, samma bagge. Den tycks inte trivas hos någon....

2. Eftersom länken inte fungerar längre, så tar jag här dess text:

"Rysk brosch
Brosch Ej identifierad mästare, rysk haltstämpel 56 zolotnik. I form av skalbagge, besatt med bandagat, en oval fasettslipad rubin, en oval cabochonslipad safir, två cabochonslipade smaragder, en fasettslipad topas samt en gammalslipad diamant. Bottenplatta 14 karat guld, stämplad 585.Troligen tillverkad i Moskva mellan 1900-1917".

3. Min kommentar, oktober 2010:

Jag ville inte rota i det förrän auktionen var avslutad ...

Det är inte bara samma bagge som tidigare. Det är dessutom samma säljare vid varje tillfälle. Ska vi verkligen tro att den har "landat" nu?
I varje fall får den flera stämplar varje gång!
Vi får nog hålla ögonen öppna även fortsättningen!

Den här ovan hänvisade tråden (4 sept 2009) handlar egentligen inte om den ökända baggens försäljning. Allt sådant är borta från AP sedan länge, men jag kan i korthet berätta för nytillkomna läsare vad som hänt:

Mars 2008: En av AP:s deltagare rapporterar att han tänkte köpa "baggen" (på Tradera?), men avstod då han inte fick tillräckliga uppgifter. Inget pris nämndes den gången.
Den enda stämpel som då påstods finnas var något som liknade "AF". Detta försökte vissa hänföra till Agaton Fabergé, vilket är fullständigt galet. Det har påvisats av flera här, bl.a. Volcano. (Agaton har f.ö. aldrig stämplat någonting).

I november 2008 återkom samma AP:are med rapport efter nästa försäljning, nu på Uppsala Auktionskammare. Utropet hade varit 20-25.000, men det blev återrop.
"AF" benämndes "oidentifierad mästare". (I själva verket är stämpeln AF med västerländska bokstäver inte ens känd som sådan).
Nu hade det tillkommit en "56"-stämpel, som varken säljaren eller någon annan sett röken av tidigare.
UA blev tillfrågade i efterhand, och meddelade då att man trodde på teorin att det kunde ha varit en senare tillkommen stämpel.

Nästa gång den dök upp var i januari 2009, på Tradera. Efter vändan hos UA hade väl åtminstone stenarna "äkthetsförklarats", så nu var det mer information än tidigare. Slutpris sägs ha varit 4550:-, men något underligt hände i slutänden - jag vet inte vad - och frågan är om den verkligen såldes?

Nu i oktober 2010 har den alltså fått ytterligare en stämpel, på bottenplattan: "585"!
Slutpris denna gång: 11100:-

Köper säljaren tillbaka den efter varje försäljning?

Qrts har även förtjänstfullt påvisat den fysiska förekomsten av andra, likartade skumma baggar, med skumma stämplar - så det finns flera!

PS. Jag har aldrig varit personligen inblandad i någon budgivning på den här saken. Jag vill överhuvudtaget inte ha den. Inte heller har jag några åsikter eller kunskaper om säljaren. Jag relaterar bara rapporterna hittills.