Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2011-februari-3 » Sazikov, regentstämpel  

Författare Meddelande
Juke
Medlem
Användarnamn: Juke

Meddelande nummer: 40
Registrerat: 8-2009
Skickat fredag den 14 januari 2011 - 20.32:   

När det finns en så hög kännedom om ryskt silver här på AP (tänker främst på SStempeln, Volcano, Qrt.S och LES) vågar jag ta upp en fråga om en stämpling gällande Sazikov med en regentstämpel med profilerna av Victoria och Albert. Möjligen har ni märkt att en liknande fråga har handlats tidigare på ett annat forum utan en klar resultat var några av er inte participerar som skribenter som SStempen nämnde om sig själv.

Denna Victoria och Albert stämpeln är utgiven på världsutställningen i London 1851. Vid denna utställningen fick Sazikov en guldmedalj för sina silver föremål som var vid utställningen. Kännt är att Sazikov blev mycket välkänt i väst efter utställningen och var först av de ryska leverantörerna att få beställningar från kunderna i väst Europa pga framgången på utställningen. Frågan gäller har Sazikov använt denna stämpeln på sina föremål efter utställningen, möjligen just på föremål som exporterades eller kanske stämpeln användes på något annat sätt. Intressant skulle vara att höra om någon har sett en sådan stämpel på äkta Sazikov föremål eller emballage, alltså om någon skulle ha sett eller t.ex. haft sådant i sina händer.

image/bmp
Bild1.bmp (35.9 k)
Juke
Medlem
Användarnamn: Juke

Meddelande nummer: 41
Registrerat: 8-2009
Skickat fredag den 14 januari 2011 - 20.37:   

Bilden pånytt:

Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 1076
Registrerat: 8-2009
Skickat lördag den 15 januari 2011 - 10.54:   

Jag ställde frågan här tidigare men fick inget svar, få se hur det går nu.
Debatten på det andra forumet ebbade ut i delade meningar utan resultat. Min personliga åsikt lutar åt det hållet att stämpeln är äkta. Det baserar sig på bl.a. det att stämpeln #831 syns i Bäcksbackas bok som är skriven 1951. Jag tror inte att förekomsten av falska ryska stämplar var speciellt stor vid efterkrigstiden. Bäcksbacka har alltså sett stämpeln redan då och visar den men nämner ingenting om den.

Ryssarna hade en benägenhet att stämpla sina medaljer på sina varor. Detta kan speciellt ses på samovarer och andra mässing och kopparföremål men att på silver är säkerligen inte så vanligt.

Det är möjligt att Sazikov ville befrämja sin export med att stämpla denna medalj på silvervaror som exporterades till utlandet, men ?
Volcano
Medlem
Användarnamn: Volcano

Meddelande nummer: 130
Registrerat: 9-2009
Skickat söndag den 16 januari 2011 - 15.25:   

Qrts har rest fragan tidigare, och i detta fall har inte Volcano ett uns att tillfora. Medaljstampeln har visats i andra fora och i Backsbacka, Volcano har aldrig sett den i verkligheten.

Det allmanna forhallningssattet att visa lite skepsis mot tillaggsstamplar, som da inte forklaras av importstamplig eller annan legitim kronologiskt senare stampling, ar rimligt. En historia sager att, under ryska revolutionen och tiden darefter, da atskilliga behovde salja sitt silver, att finhaltsstamplingen med 84 (zolotniki) var sa valetablerad att agare till silver som var stamplade med den hogre halten 88 vande sig till (de kvarvarande) silversmederna för att stampla over med 84. Det fanns en uppfattning om vad som ska vara dar, for att vara riktigt, och det som inte ska det.

Den allmanna hypotesen om att aterge medaljer och utmarkelser som reklam ar tilltalande som forklaring (jfr hovleverantörsstämplingen) uppenbarligen mer sallan pa silver som desto vanligare pa punschetiketter.
Juke
Medlem
Användarnamn: Juke

Meddelande nummer: 42
Registrerat: 8-2009
Skickat söndag den 16 januari 2011 - 16.11:   

Jag får tacka och är nöjd att Volcano såg denna fråga och kunde ge ett svar med sitt långa erfarenhet som grund, det berättar alltid mycket!

Varför och varifrån en sådan kuriositet, kan väl nämnas att för mig bara att förstå bättre alla stämplingar som jag märkt finnas på ryskt silver, denna stämpling hittade jag på nätet på en tee/kaffeservis som var för några år sedan på en auktion i Uppsala, tyvärr inte i min samling. :-)