Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2011-februari-3 » "guldbrosch"  

Författare Meddelande
MG
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 14 januari 2011 - 21.15:   

Köpte idag på secondhand en "guldbrosch". Den har formen av en rosett, utpressad ur en plåt. Rosetten har lite gravyr på kanterna och en liten "blomma" här och där. På mitten på rosetten är tre pyttesmå pärlor, och det hänger en liten guldkula undertill. Jag minns dessa broscher på damerna från min barndom på 50-talet. På undersidan är det tre stämplar GD&Co troligen DL och slutligen GD. Är denna stämpling bekant för någon antikpratare???
MG
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 14 januari 2011 - 23.09:   

Det jag först trodde var DL är nog ett M. Men varför står inte metallen, jag tänker S eller 18K?
Pågen
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 14 januari 2011 - 23.35:   

Kattfot?
GD&Co stämplade iaf Guldvaruaktiebolaget G. Dahlgren i Malmö (M)
EGB
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 15 januari 2011 - 13.16:   

Metallen står nog inte därför att det varken är silver eller guld, utan "smyckemetall" som det brukar heta om nickelfri vitmetall, som ofta används till bijouterier. Men broschen kan ändå vara mycket vacker och dekorativ.
MG
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 15 januari 2011 - 23.36:   

Det finns ingen kattfot. Det är "guldmetall" i broschen. Arbetade även guldsmeder i "smyckemetall". När var ovanstående firma aktiv?
Janne
Medlem
Användarnamn: Janne

Meddelande nummer: 452
Registrerat: 8-2009
Skickat söndag den 16 januari 2011 - 20.14:   

materialet är ju angivet i stämplarna, GD är gulddouble, formarna och stansarna som användes till guld och silverföremål kunde användas även till andra metaller, och Guldvaruaktiebolaget G. Dahlgren försökte efter andra världskriget slå sig in även på den den marknaden, men produktionskostnaderna blev så pass dyra mot de utländska fabrikerna så tillverkningen av smycken i oädel metall upphörde, förutom den tillverkning som utfördes av provmodeller, och de atrapper som försäljarna for runt med i landet då de visade upp företagets produkter för guldsmederna.