Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2011-februari-3 » Hjälp med stämplar  

Författare Meddelande
Micke i E-tuna
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 17 januari 2011 - 10.52:   

Köpte nyligen en liten skål på tre ben med blomsterornament. När jag putsade den såg jag några små slitna stämplar: 900 följt av en spegelvänd sjua och .85. Förmodligen silver men skulle gärna veta ursprunget.
Tack på förhand
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 1078
Registrerat: 9-2009
Skickat måndag den 17 januari 2011 - 12.34:   

Din beskrivning kan tyda på vad som helst. I det här fallet får du visa bild av stämplar och av skål för att det skall gå att säga något ytterligare.
900 användes förvisso som silverhalt på några platser i världen, men utan förklaring av de andra stämplarna kan det lika gärna vara ett modellnummer eller något annat.
Micke i E-tuna
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 18 januari 2011 - 12.29:   

Stämplarna är så ynkligt små och slitna att de endast kan läsas med kraftig lupp. På foto är de i princip oläsliga. I botten finns ganska kraftiga repor som borde gått igenom silverskiktet om det var ns eller mässing så jag misstänker silver.
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 1085
Registrerat: 9-2009
Skickat tisdag den 18 januari 2011 - 12.49:   

Det blir svårt att hjälpa dig utan bilder, faktiskt!
Kan du inte försöka fotografera genom luppen, det brukar göra susen. Jag vill gärna se hur stämplarna är placerade och hur ramarna runt dem ser ut i den mån det finns sådana.
SStempeln
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 18 januari 2011 - 16.32:   

Om vi inte rör oss i det senaste halvseklets stämplingsregelupplösta tidevarv, så kan man tänka sig följande scenario:
Av de länder som använt silverhalten 900, så har de flesta en kontrollstämpling som i sig bekräftar halten. Det står alltså inte nödvändigtvis 900 med siffror.
Det stora, och vanligast förekommande, undantaget är Tyskland. Där förekommer 900. Ofta utan ram alls.

Är det tänkbart att "en spegelvänd sjua och 85" i själva verket är den tyska "kontrollstämpeln" = en månskära och en krona. Om stämplarna är små och slitna, och kanske därtill svagt slagna, så är inte tanken så svindlande. Jag kollade ett liknande exemplar, och visst skulle man kunna få det till något som Micke i E-tuna beskriver.
Det viktiga är att månskäran är vänd mot kronan, oavsett vilken sida den är på. Om kronan är till höger, bör alltså månskäran vara vänd som ett C - inte alldeles olikt en omvänd sjua, om man ser den mittersta utbuktningen på månskäran ...
Kronan består ofta av tre "O" ovanpå ett liggande "O", vilket i sin suddighet kanske kan bli 85. Det lilla korset på toppen syns kanske inte.
Micke i E-tuna
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 19 januari 2011 - 10.47:   

Stampen verkar ha hållits någo snett då .85 har gått djupt ner i metallen medan den spegelvända sjuan är mycket ytlig. Inga ramar runt stämpeln. Provade med min lite äldre digitalkamera (Närgräns 40cm och resultatet var oanvändbart) Misstänker själv ett ursprung i mellanöstern. Teorin med tyska stämplar var inte orimlig men får nog avfärdas då .85 syns mycket tydligt.
SStempeln
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 19 januari 2011 - 11.14:   

Kanhända är det så.
Dock förekommer siffrorna 900 sällan som haltsiffror i de trakterna.
Det kan, som Les antar, lika gärna vara något helt annat.
Du kan ju visa en bild av själva föremålet, så kanske någon har en teori.