Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Silver, guld, tenn & ädelstenar » Arkiver fram till 2011-februari-3 » Pseudostämplar.  

  Tråd Senaste användare Meddelanden Sidor Senaste meddelande
Arkivera tills 2011-januari-20Niclas20-1-11  18:14 
  ClosedClosed: Nya ämnes-trådar accepteras inte på denna sida        

Författare Meddelande
Niclas
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 20 januari 2011 - 18.17:   

Tusan också!
jag glömde en fråga.
Är det bara i Hanau/Tyskland som bruket av pseudostämplar har förekommit, eller har dom även använts i andra länder?
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 1102
Registrerat: 8-2009
Skickat torsdag den 20 januari 2011 - 18.27:   

Bara Tyskland i dylikt sas legat sammanhang som berättats ovan. Åtminstone har jag den uppfattningen. Men naturligtvis finns det alltid filurer i periferin med dubiska tankar om oförtjänta ekonomiska vinningar, men då börjar vi närma oss ett helt annat begrepp med kriminell klang.
Hose
Medlem
Användarnamn: Hose

Meddelande nummer: 1240
Registrerat: 8-2009
Skickat torsdag den 20 januari 2011 - 22.48:   

Mine årstal var tilfældig valgt de skulle bare illustrere at man senere lavede noget i gammel stil.
Vi plejer at bruge pseudostempler om Hanau.
Du kan sige, at det danske 2-tårne skulle ligne det danske sølv stempel 3-tårne. Og de engelske sheffild plet stempler skulle læne sig op af engelske sølv stempler.
Engelsk electro plated sølv - stempler skulle ligne sølv. (bhw kalder dem I whish I was silver - stempler)
Jeg har et japansk cigaret etui - der er ikke stempeltvang i japan, men de stempler evt alligevel.
Sølv fra de områder bruger vi normalt ikke pseudostempel betegnelsen om.

Men man kunne argumentere for at det er pseudostempler.
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 1102
Registrerat: 9-2009
Skickat fredag den 21 januari 2011 - 1.40:   

Förutom att ett flertal verkstäder i Hanau är kända för sina pseudostämplar, så är de långt ifrån ensamma. Kända för sina föremål i antik stil med pseudo- eller fantasistämplar, är bl.a de holländska silververkstäderna Alle de Haas i Sneek och Van der Beek.
I Luzern härjade Atelier Bossard och i Danmark stämplade en köpenhamnssmed med fantasistämplar. Alla gjorde jättefina arbeten, men många mindre nogräknade individer kom kvickt på att man kunde sälja de här föremålen som antika till speciellt amerikaner. I slutet av 1800-talet hade en växande skara mera bemedlade i börsen än i huvudet rest till Europa som turister och dammsugit marknaden. Det blev ont om antikviteter! Vad göra? Jo, tillverka nya förstås och de fick en strykande åtgång.
Nu pratar jag bara om fantasistämplade föremål. Det fanns naturligt alla sorters byggen med äkta stämplar inlödda på nya föremål och andra variationer.
Som Niclas förmodligen sett i de senare inläggen om skålar och slevar, så är det inte helt lätt att reda ut vad som är vad.
När den här tillverkningen upphörde är inte lätt att säga, men flera firmor fanns kvar in på 1930-talet och fortsatte med sin förhoppningsvis huvudsakliga framställning av den tidens silver. Jag tror inte att man i Hanau var helt inriktade på att tillverka pastischer.
Hose
Medlem
Användarnamn: Hose

Meddelande nummer: 1241
Registrerat: 8-2009
Skickat fredag den 21 januari 2011 - 9.38:   

Den danske sølvsmed brugte forskellige stempler. De er dokumenterede og han lavede kopier. Solgt som kopier - købt som kopier. Frem til 30erne - de som købte dengang vidste hvad de købte. Varerne er idag ude i 3 eller 4 led. Ejeren ved sandsynligvis ikke at det er de pågældende varer. Og når de sælges igen - ja så kan alt ske.

Han lavede også krus med mønter. Det vil sige originale krus blev forsynet med originale mønter. Eller nye krus fik originale 1600 - 1700 tals mønter. Den type krus fremstillet i 1920erne 30 erne med 1600tals eller 1700tals mønter - ja hvad er de, uha uha. Jeg ville gerne have et af dem.
brh
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 21 januari 2011 - 11.16:   

Flera av Stefensens kopior finns det bilder på i boken Danske sölv märker del 3. Sönderjylland med register samt sölvförfalskninger.Politikes Förlag.
Qrts
Medlem
Användarnamn: Qrts

Meddelande nummer: 1103
Registrerat: 8-2009
Skickat fredag den 21 januari 2011 - 17.22:   

Som jag sade att dra gränsen är svårt. Att göra som man gjorde i Hanau var lagligt i Tyskland men var det lagiligt i andra länder? Jag har vissa tvivel men har inte undersökt saken. Nu närmar vi oss det gråa området.

Så har vi också frågan om pasticher samt kopior som uppges vara kopior och kopior som uppges vara äkta och naturligtvis rena förfalskningar. Detta är en mycket svår fråga som än så länge inte kan helt besvaras entydigt.